Αν όλο το παιχνίδι είχε να κάνει με το τι έγινε στο παρελθόν, τότε οι πιο πλούσιοι άνθρωποι θα ήταν βιβλιοθηκάριοι - Warrn Buffett

Γ. Μοχαμαντί: Προτεραιότητα η ανάδειξη των ζητημάτων της μετανάστευσης

13 Μάρτιος, 2019

Τα ζητήματα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς και η περαιτέρω ανάδειξή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελούν προτεραιότητες για τον πρόεδρο του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί, όπως δηλώνει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές.

«Πάντα στις δραστηριότητές μου εκπροσωπούσα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι πολιτών, τις κοινότητες μεταναστών και προσφύγων. Για μένα τα ζητήματα των μεταναστών και των προσφύγων είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και πιστεύω ότι η λύση είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί η Ελλάδα έχει αδικηθεί μέχρι τώρα από τους Ευρωπαίους εταίρους», επισημαίνει ο ίδιος.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει εφόσον εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο είναι «ο καταμερισμός ευθυνών σε όλη την Ευρώπη γιατί πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να τα βγάλει πέρα μόνη της στο ζήτημα της μετανάστευσης», επισημαίνει. Επιπλέον, θεωρεί σημαντική «την υποστήριξη προς την Ελλάδα στον τομέα της οικονομίας, κάτι που θέλω να θέσω στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου».

Ο ίδιος εκφράζει την ευχή «η επιλογή μου να μην είναι μόνο συμβολική, αλλά ουσιαστική γιατί ήδη ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνία σε όλη την Ευρώπη είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς και οι συντηρητικές πολιτικές. Θα κάνω αυτό που κάνω και μέχρι τώρα, με όλη τη δύναμή μου, με τα δίκτυα που έχουμε, με τις πλατφόρμες όπου δουλεύουμε χρόνια πάνω σε αυτό».

«Ήμουν πάντα ενεργός σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ελληνική κοινωνία»

Ο Γιονούς Μοχαμαντί μεγάλωσε στην επαρχία Γκάζνι στο ανατολικό Αφγανιστάν. Σπούδασε ιατρική και συνεργάστηκε από το 1994 με τον αφγανικό Ερυθρό Σταυρό, ενώ αγωνίστηκε και για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν. Για περισσότερα από 17 χρόνια ζει στην Ελλάδα και πριν από πέντε μήνες έλαβε την ελληνική ιθαγένεια. Όπως αναφέρει, στις ερχόμενες εκλογές θα ασκήσει για πρώτη φορά τα πολιτικά του δικαιώματα με την ψήφο του. Την ίδια ώρα χαρακτηρίζει «μεγάλη τιμή» την επιλογή του από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο και υπενθυμίζει ότι «εδώ και χρόνια με τη δουλειά που κάνω σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, υπερασπίζομαι και εκπροσωπώ τη χώρα σε διάφορους οργανισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Θα χαρώ πολύ να κάνω αυτό το βήμα και να με εμπιστευτούν οι πολίτες και πραγματικά πιστεύω ότι θα μπορέσω και μπορώ να προσφέρω σε αυτό το κομμάτι γιατί έχω μια εμπειρία ευρωπαϊκή», συμπληρώνει.

Ο Γιονούς Μοχαμαντί έχει συνεργαστεί ως διαπολιτισμικός διαμεσολαβητής με τους Γιατρούς του Κόσμου, με το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων και με την οργάνωση «Κλίμακα». Είναι ένας από τους ιδρυτές της αφγανικής κοινότητας μεταναστών και προσφύγων το 2007 και του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων το 2010. Έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στο διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Μετανάστευση, ενώ είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής στην Πλατφόρμα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA).

Το 2016 τιμήθηκε από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) με το βραβείο «Alison Des Forges» για την ακτιβιστική δράση του. Η οργάνωση τον χαρακτήριζε «κορυφαίο υπέρμαχο των δικαιωμάτων των προσφύγων στην Ελλάδα, όπου εξασφάλισε άσυλο αφού εγκατέλειψε την πατρίδα του, το Αφγανιστάν, για να ξεφύγει από τις καταχρηστικές πρακτικές των Ταλιμπάν»,. Επίσης, σημείωνε ότι ως πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων «διασφαλίζει ότι οι ανάγκες και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, μεταναστών και προσφύγων, βρίσκονται στο επίκεντρο των διαλόγων υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη της Ευρώπης».

Μαρία Κουζινοπούλου

Read previous post:
«Ο Μπέιλ θα είναι στη Ρεάλ για όσο τον θέλουν»

    Η επιστροφή του Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, αναμένεται να δρομολογήσει ουσιαστικές αλλαγές στην 11αδα των...

Close