Όταν η κοινωνία είναι ανήμπορη να δημιουργήσει κράτος, τότε το κράτος πρέπει να δημιουργήσει κοινωνία. Charles Maurice de Talleyrand, 1754-1838, Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών

Γ. Μαυρωτάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα παιδιά διψάνε για τέτοιες δράσεις»

9 Απριλίου, 2024

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΡΟ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ

Την απόλυτη ικανοποίηση του Υπουργείου Αθλητισμού, από την επιτυχία της “Εβδομάδας Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας & Αξιών, Δημήτριος Βικέλας”, εξέφρασε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Μαυρωτάς. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού στάθηκε στην εντυπωσιακή ανταπόκριση των μαθητών της Σύρου (αλλά και της Τήνου, όπου προηγήθηκε ανάλογη εκδήλωση), καθώς και στην αθρόα συμμετοχή Ολυμπιονικών και πρωταθλητών, που αποτελούν πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές.

“Ειδικά μετά τη σημερινή εκδήλωση, νομίζω ότι η Σύρος έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη, μας άνοιξε την όρεξη και μας δίνει κίνητρο για να κάνουμε αντίστοιχες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας” τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαυρωτάς. “Τα παιδιά “διψάνε” για τέτοιες δράσεις, όπου έρχονται Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές, τους βλέπουν από κοντά και παίζουν μαζί τους. Είναι το καλύτερο ερέθισμα, η καλύτερη έμπνευση που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά, ώστε να ακολουθήσουν το μονοπάτι του αθλητισμού” πρόσθεσε ο γ.γ.Α.

Αναφερόμενος στην παρουσία αθλητών και αθλητριών υψηλού επιπέδου, από το παρελθόν αλλά και το παρόν, ο Γιώργος Μαυρωτάς την χαρακτήρισε “συγκινητική” και επισήμανε: “Δείχνουν ότι, όποτε τους χρειάζεται η Ελλάδα, είναι παρόντες. Αυτό που μπορούν να κάνουν καλύτερα από τον καθένα, είναι να δίνουν έμπνευση στα παιδιά και να τους δείχνουν με το παράδειγμά τους πώς μπορούν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και πού μπορούν να φτάσουν ακολουθώντας αυτά τα όνειρα”.

Η επιτυχία της εκδήλωσης στη Σύρο φέρνει στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όχι μόνο το συγκεκριμένο νησί, αλλά και μεγάλο μέρος της ελληνικής περιφέρειας: την έλλειψη αθλητικών υποδομών, που θα επέτρεπε στα παιδιά να προπονηθούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, χωρίς στάδιο για στίβο και με ένα κολυμβητήριο που λειτουργεί μόνο τους θερινούς μήνες, αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα και ο Γιώργος Μαυρωτάς δεν το παραβλέπει. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς το χαρακτηρίζει ως “το μεγάλο στοίχημα της επόμενης τετραετίας” για την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού.

“Αυτό που έχουμε πει πολλές φορές και με τον υπουργό, είναι ότι αυτό (σ.σ. η έμπνευση που δίνουν οι Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές) είναι μόνο το ένα κομμάτι. Το άλλο κομμάτι είναι να προσέξουμε τις αθλητικές υποδομές σε αυτές τις περιοχές, ώστε τα παιδιά αυτά, πέρα από την έμπνευση, να έχουν και τη δυνατότητα να αθλούνται σε εγκαταστάσεις ασφαλείς και λειτουργικές. Αυτό για εμάς στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης τετραετίας” υπογράμμισε ο γ.γ.Α. και κατέληξε:

“Το πρόβλημα είναι πια πανελλήνιο. Μετά το 2004, που έγινε το μεγάλο “μπαμ”, και μετά την οικονομική κρίση, η συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων μπήκε σε δεύτερη, τρίτη, τέταρτη προτεραιότητα. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό και τώρα να μαζεύονται όλα μαζί τα προβλήματα και να χρειάζονται παρεμβάσεις. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης τετραετίας, το πώς θα κάνεις λειτουργικές, ασφαλείς, προσβάσιμες τις αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, γιατί, χωρίς αυτό, δεν μπορείς να έχεις την ανάπτυξη του αθλητισμού που θέλεις”.