Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας Winston Churhill

Γ. Κατρούγκαλος και Μ. Σπυράκη για τη σημασία της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου

24 Μαΐου, 2018

«Σταθερά της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, ανεξαρτήτως της εναλλαγής των κυβερνήσεων, είναι η προώθηση πολιτικών καλής γειτονίας και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος λίγο μετά τη διϋπουργική σύνοδο της Πρωτοβουλίας Ιονίου-Αδριατικής στο πλαίσιο των εργασιών του 3ου Φόρουμ Αδριατικής-Ιονίου, που διεξάγεται στην Κατάνη της Ιταλίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ξεκίνησε ήδη μια διαδικασία 15 χωρών το 2003 στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε και σημείωσε: «Η δική μας κυβέρνηση στις ράγες αυτής, ενισχύει την πολυμερή συνεργασία με διάφορες πρωτοβουλίες, είτε τετραμερείς, στις οποίες συμμετέχουν οι βαλκανικές χώρες-μέλη της ΕΕ και προσκαλούνται οι γειτονικές, είτε και ευρύτερα σχήματα, όπως η πρόσφατη που έγινε στο Σούνιο ανάμεσα στις χώρες-μέλη της ΕΕ των Βαλκανίων, τις χώρες του Βίζεγκραντ και τις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που προσδοκούν την είσοδό τους στην ΕΕ».

Εστιάζοντας στο φόρουμ της Αδριατικής και του Ιονίου, τόνισε πως «είναι μια στρατηγική περιφερειακής συνεργασίας της ΕΕ, στην οποία ιδιαίτερα υπολογίζουμε» και προσέθεσε: «Πέρυσι φιλοξενώντας την προεδρία της, είχαμε προχωρήσει σε ένα πολύ καλό συνέδριο στα Ιωάννινα. Περιττό να πούμε ότι εμείς θεωρούμε ότι πέρα από τη σταθεροποίηση την οικονομική και την πολιτική των προς ένταξη χωρών, τα θέματα της ανάπτυξης είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας. Θέλουμε μια δίκαιη ανάπτυξη, από την οποία κανείς να μην μείνει απέξω, στο επίκεντρο της οποίας να είναι ο άνθρωπος και όχι οι αριθμοί. Ανησυχούμε για τις ανισότητες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό και μεταξύ των κρατών και θέλουμε αυτά να ληφθούν υπόψη στη στρατηγική της ΕΕ και στον υπό διαμόρφωση πολυετή προϋπολογισμό».

Αναφερόμενος στο αίτημα της ΠΓΔΜ να γίνει το ένατο μέλος σε αυτή τη Στρατηγική της ΕΕ, ο κ. Κατρούγκαλος διαμήνυσε πως η πρόσκληση τους σε αυτή δεν σημαίνει οποιαδήποτε εκ των προτέρων αποδοχή της ένταξής τους ή ακόμα και αναγνώριση της υποψηφιότητάς τους ως χώρας προς ένταξη στην ΕΕ. Κάτι τέτοιοι δεν μπορεί να γίνει πάρα μόνο μετά την οριστική επίλυση του ονοματολογικού. Άλλωστε στη Στρατηγική Ιονίου-Αδριατικής συμμετέχουν ήδη χώρες όπως η Αλβανία, ή η Βοσνία-Ερζεγοβίνη που επίσης δεν είναι ακόμη υποψήφιες προς ένταξη χώρες, συμπλήρωσε. «Εμείς, βεβαίως, προσπαθούμε σε όλες τις περιπτώσεις να σταθεροποιήσουμε τις χώρες της περιοχής, ακριβώς γιατί η γενικότερη ασφάλεια των Βαλκανίων είναι στρατηγικού ενδιαφέροντος θέμα και για τη δική μας χώρα» επισήμανε και σημείωσε πως στο πλαίσιο της οικοδόμησης μέτρων καλής εμπιστοσύνης προς την ΠΓΔΜ, «δεχθήκαμε τη συμμετοχή της εδώ, που δεν προδικάζει τίποτα για την ευρωπαϊκή της προοπτική αν δεν επιλυθεί το κρίσιμο ζήτημα». Αν δηλαδή, προσέθεσε, δεν λυθεί το ζήτημα του ονόματος και κάθε στοιχείο αλυτρωτισμού με έναν τρόπο που να είναι εθνικά επωφελής και οριστικός.

Μ. Σπυράκη: Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί η συνεργασία στην περιοχή

Στη σημασία του φόρουμ για να αναδειχθεί η συνεργασία στην περιοχή αναφέρθηκε με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος της ΝΔ και ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη. «Είναι το τρίτο φόρουμ της συνεργασίας της μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου, στο οποίο συμμετέχω» ανέφερε η κ. Σπυράκη και τόνισε πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί η συνεργασία στην περιοχή και συγχρόνως η ανάμειξη των κοινοτικών πόρων, είτε είναι από τον προϋπολογισμό, είτε είναι από τον ιδιωτικό, είτε από τον δημόσιο τομέα.

Αναφερόμενη σε αυτή τη συνάντηση, είπε πως «έχει τέσσερις θεματικές, πολύ σημαντικές και για την Ελλάδα, με πρώτη τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τον Βιώσιμο Τουρισμό, τα Δίκτυα, είτε είναι μεταφορών είτε είναι ενέργειας, τα οποία πρέπει να οργανωθούν πολύ περισσότερο, αλλά και τη διάσταση της προστασίας του περιβάλλοντος με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τις οποίες βιώνουμε».

Επίσης, υπογράμμισε πως «είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συναντήσουμε και να μιλήσουμε για βιώσιμα πρότζεκτ τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί και με την ελληνική παρουσία και να τονίσουμε ότι είναι μεγάλη ανάγκη η Ελλάδα να μην αφήνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις άλλες χώρες της μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Ιταλία, αλλά αντιθέτως να φροντίζει να είναι παρούσα με προτάσεις και με βιώσιμα πρότζεκτ».

Σε ό,τι αφορά την παρουσία της ΠΓΔΜ σε αυτό το φόρουμ, η κ. Σπυράκη επισήμανε: «Θέλω να σημειώσω τις σαφείς αντιρρήσεις μας σε ό,τι αφορά την επιλογή της κυβέρνησης να δώσει προκαταβολικά το καθεστώς της ένταξης στη μακροπεριφέρεια σε σχέση με τη συμμόρφωση της ΠΓΔΜ στην οριστική λύση που θα αφορά την αμοιβαία αποδεκτή ονομασία για το όνομα. Την έντονη διαφωνία μας την έχουμε διατυπώσει και στην Ελλάδα και εξακολουθεί να ισχύει πάρα την επιλογή της κυβέρνησης».

Read previous post:
Φρόσω Τρούσα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η εξωστρέφεια είναι ο κύριος στόχος του Arc for Dance Festival

Εδώ και δέκα χρόνια στηρίζει εμπράκτως τη σύγχρονη ελληνική χορευτική σκηνή και φέρνει το κοινό σε επαφή με ανερχόμενους καλλιτέχνες...

Close