Το πρόβλημα με τα ψέματα και την εξαπάτηση είναι ότι η αποτελεσματικότητά τους βασίζεται εξ ολοκλήρου σε μια σαφή αντίληψη της αλήθειας την οποία ο ψεύτης και απατεώνας επιθυμεί να κρύψει. Hannah Arendt, 1906-1975, Γερμανοαμερικανίδα ιστορικός

Γ. Γραμματικάκης: Κλείνω τη θητεία μου με την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο κέντρο της Ευρώπης

15 Μάρτιος, 2019

«Η προσπάθεια, από την αρχή της θητείας μου, να προβληθούν στο κέντρο της Ευρώπης, οι δυνάμεις του Πολιτισμού και της Παιδείας, που με δυσκολίες μεγάλες ανθίζουν  στον τόπο μας, έφτασε στην κορύφωση της. Ενώ λοιπόν λήγει η  κοινοβουλευτική μου θητεία, ο Ελληνικός πολιτισμός έδωσε εδώ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα ηχηρό και πολυδιάστατο παρόν. Είθε η πατρίδα μας, αλλά και ο ευρωπαϊκός κόσμος, να αντλήσουν διδάγματα και γνώση από τις αξίες του». Μ’ αυτές τις λέξεις ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης ολοκλήρωσε τον κύκλο εκδηλώσεων, με τίτλο «Όψεις Ελληνικού Πολιτισμού» που διοργάνωσε στις 5 και 6 Μαρτίου στην εμβληματική αίθουσα Yehudi Menuhin του Κοινοβουλίου.
 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τίτλο «Κρήτη και Ευρώπη: ταραγμένοι αιώνες», – με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης – και ήταν ανοικτή για το κοινό ολόκληρη την εβδομάδα. Όπως ανέφερε στο μήνυμά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η έκθεση αυτή «σηματοδοτεί ότι το νησί δίκαια διατηρεί τον χαρακτηρισμό ως πολιτιστική και ιστορική ναυαρχίδα στη Μεσόγειο». 
Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Δημήτρης Λιγνάδης και η θεατρική του ομάδα παρουσίασαν τα «Μαθήματα Πολέμου», μια δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη. Η παράσταση προσείλκυσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων θεατών που «καθηλώθηκαν από το μεστό λόγο και την ακρίβεια των περιγραφών του Θουκυδίδη». Όπως επεσήμανε στην εισαγωγή του ο Γιώργος Γραμματικάκης, ο μέγιστος των ιστορικών «αποτελεί ένα διαχρονικό «οδηγό» για τα ανθρώπινα πάθη και τη φρίκη του πολέμου».
 
Η αυλαία έπεσε με την παράσταση λόγου και τέχνης «Συνομιλίες με το Φως, που είχε ως βασική της αναφορά τη συγκλονιστική ιστορία του Σύμπαντος και της ζωής. Την παράσταση πλαισίωσε μια εξαίρετη ομάδα μουσικών, ενώ τα κείμενα και η αφήγηση ανήκαν στον Γιώργο Γραμματικάκη.

Στα εγκαίνια απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης, η διευθύντρια του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Εύα Γραμματικάκη και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη. Δύο κορυφαίοι ερμηνευτές της Κρητικής μουσικής, πλαισίωσαν την εκδήλωση, και οι στίχοι του Ερωτόκριτου «αντήχησαν στην αίθουσα ως ένα παντοτινό σύμβολο αγάπης και πάθους».
Ν.Μ.

Read previous post:
Αυστραλός, «εξτρεμιστής της άκρας δεξιάς» ο οπλοφόρος στο Κράιστσερτς, αποκαλύπτει ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Το ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που συνέλαβε σήμερα η αστυνομία, μετά τις επιθέσεις σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς...

Close