Η όπερα είναι εκείνο το είδος θεάματος που όταν κάποιος μαχαιρώνεται στην πλάτη, αντί να πεθάνει, τραγουδάει - Ρόμπερτ Μπερνς

“Φως” στη λειτουργία του κοσμικού επιταχυντή από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ

16 Ιανουαρίου, 2018

Στην ερμηνεία του μηχανισμού που επιταχύνει τα σωματίδια σε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από έναν τεχνητό επιταχυντή, όπως το CERN, και στο φυσικό τους περιβάλλον (διάστημα), προχώρησε ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, η οποία κατάφερε να παρατηρήσει – μέσω προσομοίωσης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή – το φαινόμενο και να απαντήσει στο χρόνιο επιστημονικό ερώτημα για το πώς δημιουργούνται οι επιταχύνσεις στο σύμπαν.

Η ερευνητική ομάδα ασχολείται με την αστροφυσική πλάσματος και υψηλών ενεργειών και αποτελείται από τον καθηγητή του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Λουκά Βλάχο, τον ερευνητή Δρ Heinz Isliker και τον υποψήφιο διδάκτορα Θεόφιλο Πισόκα.

«Οι δίνες που δημιουργούνται, για παράδειγμα στον αέρα, από την κίνηση ενός αεροπλάνου ή από την πολύ γρήγορη περιστροφή μίας κούπας καφέ, δημιουργούν μία τύρβη που γίνεται επιταχυντής. Οι επιταχυντές στο διάστημα προκαλούνται από την τύρβη που δημιουργείται από τις απότομες κινήσεις αλλαγές στο σύμπαν, όπως οι εκρήξεις αστέρων, οι ηλιακές εκρήξεις, οι εκλάμψεις κ.α.» εξήγησε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Βλάχος.

Τα αποτελέσματα μιας φυσικής επιτάχυνσης στο σύμπαν μπορούν να παρατηρηθούν μέσω της κοσμικής ακτινοβολίας που φτάνει στη γη (μέσω δορυφόρων που παρατηρούν τις ακτίνες Χ και Γ) και να δώσουν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε μία έκρηξη, πώς παράχθηκε η ακτινοβολία και έτσι να εξηγηθεί επιστημονικά αυτό που συμβαίνει στο σύμπαν.

Ε.Ρ.

 

Περισσότερα στη κατηγορία Ρεπορτάζ
Χάντμπολ:Αποχώρησε ο Φιλώτας Φλώρινας

Χωρίς τη συμμετοχή του Φιλώτα Φλώρινας θα συνεχιστεί η Α1 χάντμπολ των γυναικών, καθώς το μακεδονικό σωματεία απέστειλε έγγραφο στην...

Close