Η τέχνη της προόδου είναι να διατηρείς την τάξη μέσα στην αλλαγή και να διατηρείς την αλλαγή μέσα στην τάξη. Alfred North Whitehead, 1861-1947, Βρετανός φιλόσοφος & μαθηματικός

Fondazione Prada και David Cronenberg ανατέμνουν κέρινα γυναικεία ομοιώματα

17 Μαρτίου, 2023

Παλαιά κέρινα γυναικεία ομοιώματα που χρησιμοποιούντο για επιστημονικούς σκοπούς ανατέμνουν το Fondazione Prada και ο σκηνοθέτης David Cronenberg· στην έκθεση «Cere Anatomiche» – 24 Μαρτίου με 17 Ιουλίου – παρουσιάζονται 13 κέρινα μοντέλα του 18ου αιώνα από τη συλλογή του φλωρεντινού μουσείου La Specola, ενός από τα παλαιότερα επιστημονικά μουσεία της Ευρώπης, τα οποία δημιουργήθηκαν ως διδακτικά εργαλεία για την εξερεύνηση του ανθρώπινου σώματος από όσους δεν είχαν πρόσβαση στις σπάνιες ανατομίες πτωμάτων σε πανεπιστήμια.

«Στην προσπάθειά τους όμως να δημιουργήσουν ορισμένες μερικώς ανατεμνημένες φιγούρες των οποίων η γλώσσα του σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου δεν εκφράζουν πόνο ή αγωνία, δεν υπονοούν ότι υπόκειντο σε βασανιστήρια ή τιμωρία ή ακόμα και εγχείρηση, έτυχε να δημιουργήσουν ζωντανούς χαρακτήρες που μοιάζουν να είναι σε παροξυσμό έκστασης. Αυτή η εντυπωσιακή επιλογή από πλευράς των γλυπτών ήταν που αιχμαλώτισε τη φαντασία μου: κι αν ήταν η ίδια η ανατομία που προκάλεσε αυτή την έκσταση, αυτή τη σχεδόν θρησκευτική μέθη;» είπε ο Cronenberg (https://www.instagram.com/p/CpVZkDDtnro/).

Μαζί με την έκθεση θα προβάλλεται και μια μικρού μήκους ταινία την οποία γύρισε ο σκηνοθέτης στο La Specola και στην οποία χρησιμοποιεί ψηφιακό μοντάζ για να παρουσιάσει μια διαφορετική αφήγηση για τα γυναικεία σώματα που προορίζοντο για ακαδημαϊκή έρευνα.