Ο μόνος σίγουρος τρόπος να προλάβεις ένα τρένο είναι να χάσεις το προηγούμενο - Πιέρ Ντανινός

Φλώρινα: Συλλογή επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων στον Δήμο

30 Μαΐου, 2023

Την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τα στελέχη που έχουν ήδη ανακοινωθεί πως συμμετέχουν στη δημοτική του παράταξη «Ανθρώπων έργα», με τα νέα που πρόκειται να ενταχθούν αλλά και με φίλους, είχε χτες το βράδυ ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, στο γνωστό πολυχώρο του Rose Garden.

Πιλοτική εφαρμογή συλλογής Επικίνδυνων Οικιακών Αποβλήτων (ΕΟΑ) ξεκίνησε στον Δήμο Φλώρινας σε συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.

Το καινοτόμο πρόγραμμα χωριστής συλλογής των επικίνδυνων αποβλήτων περιλαμβάνει: υλικά με χημικές ουσίες, όπως προϊόντα ατομικής περιποίησης (ασετόν, βερνίκια νυχιών), απορρυπαντικά (ρούχων, πιάτων κλπ), αποφρακτικά, χρώματα, κόλλες, βερνίκια, εντομοκτόνα/φυτοφάρμακα, αεροζόλ/σπρέυ. Επίσης στην συλλογή περιλαμβάνονται ληγμένα φάρμακα, μολυσματικά απόβλητα (βελόνες, γάζες, καθετήρες κλπ), και θερμόμετρα υδραργύρου. Επίσης μπορεί να γίνεται συλλογή σε μελάνια και toner εκτυπωτών, μπαταρίες, αλλά και απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Τα Επικίνδυνα Οικιακά Απόβλητα (ΕΟΑ) παράγονται σε μικρές ποσότητες από τα νοικοκυριά και συνήθως καταλήγουν στους κοινούς (πράσινους) κάδους των σύμμεικτων απορριμμάτων, κάνοντας δύσκολη τη διαδικασία αξιοποίησης η ανακύκλωσής τους.

Στην εκδήλωση που έγινε στην Φλώρινα, παρουσία του δημάρχου Βασίλη Γιαννάκη και στελεχών της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, τοποθετήθηκε ο ειδικός κάδος για τη συλλογή των ΕΟΑ και δόθηκαν οδηγίες για τη λειτουργία του νέου καινοτόμου συστήματος χωριστής συλλογής των επικίνδυνων υλικών αφού στους ειδικούς κάδους, ανακυκλώνονται μόνο οι συσκευασίες Επικίνδυνων Οικιακών Αποβλήτων που έχουν περιεχόμενο. Όπως εξήγησαν, οι συσκευασίες χωρίς περιεχόμενο μπορούν να συλλέγονται στους συμβατικούς κάδους ανακύκλωσης των Δήμων, ανάλογα με το είδος τους (πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, χαρτί).

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE (LIFE18 IPE/GR/000013).