Η συμβουλή είναι σαν το χιόνι: όσο πιο απαλά πέφτει, τόσο περισσότερο κρατάει και τόσο πιο βαθιά μπαίνει στο μυαλό. Samuel Taylor Coleridge 1772-1834, Άγγλος ποιητής & φιλόσοφος

Fitch: Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έως 15 Μαΐου, αλλιώς υποβάθμιση

30 Ιανουαρίου, 2015

Προθεσμία ως τις 15 Μαΐου για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές δίνει η Fitch στην ελληνική κυβέρνηση, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Η «απειλή» αυτή της Fitch ακολουθεί τη χθεσινή κίνηση της Standard & Poor’s να θέσει την Ελλάδα σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης και των προειδοποιήσεων της Moody’s.

«Εάν μέχρι την επόμενη αξιολόγησή μας στις 15 Μαΐου δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις αυτές ή φανεί ότι καταρρέουν, φυσικά αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια υποβάθμιση» δήλωσε ο Douglas Renwick, επικεφαλής αξιολόγησης του οίκου για τα κράτη της δυτικής Ευρώπης σε τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα.

«Στον αντίποδα, αν καταλήξουμε σε συμφωνία με περισσότερη χρηματοδότηση και στήριξη, αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη για επιβεβαίωση της αξιολόγησης» πρόσθεσε.

Η Fitch αξιολογεί την Eλλάδα με «Β» και στις 16 Ιανουαρίου αναθεώρησε τις προοπτικές (outlook) σε αρνητικό από σταθερό.

Ο οίκος, ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη, παρακολουθεί στενά και τις ελληνικές τράπεζες, στις αξιολογήσεις των οποίων ενδέχεται να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις αν συνεχιστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Όπως τονίστηκε, η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει τους κινδύνους ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.

Read previous post:
«Όχι» της ΕΚΤ στην πρόταση Βαρουφάκη για ομόλογο αέναης διάρκειας

Παρότρυνση στην Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες του παιχνιδιού απηύθυνε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής...

Close