Στη ζωή, αντίθετα με το σκάκι, το παιχνίδι συνεχίζεται και μετά το ματ. Isaac Asimov, 1920-1992, Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Οι νικητές των Βραβείων Κοινού Εθνικής Τράπεζας– Mastercard για το grape 2024

26 Σεπτεμβρίου, 2024

Στις σύγχρονες ελληνικές παραστατικές τέχνες της Ελλάδας έστρεψε το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για δεύτερη χρονιά το ενδιαφέρον κοινού και ειδικών με την πλατφόρμα grape – Greek Agora of Performance. Φέτος, επισκέφθηκαν την πλατφόρμα περισσότεροι από 60 καλλιτεχνικοί διευθυντές, curators και εκπρόσωποι διεθνών φεστιβάλ, θεάτρων και ΜΜΕ από 30 χώρες. Ανάμεσα στους καλεσμένους του grape ήταν και εκπρόσωποι του διεθνούς τύπου, οι οποίοι αναφέρθηκαν με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια στις παραστάσεις της πλατφόρμας.

 

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθήνας στις 24 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκαν οι τρεις παραγωγές του grape 2024 που εντυπωσίασαν τους θεατές και κέρδισαν τα Βραβεία Κοινού Εθνικής Τράπεζας – Mastercard.

 

Τα Βραβεία Κοινού απονέμονται από την Εθνική Τράπεζα και την Mastercard, που είναι αποκλειστικοί χορηγοί του grape, και περιλαμβάνουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα.

Νικητές των Βραβείων Κοινού για το grape 2024 είναι η θεατρική παράσταση «Τα Σκυλιά» του Ανέστη Αζά που κέρδισε το πρώτο βραβείο, η θεατρική παράσταση «Σφάλμα Σύνδεσης» της Γιολάντας Μαρκοπούλου και της Ομάδας Station Athens που κέρδισε το δεύτερο βραβείο και η παράσταση χορού «Borborygmi» της Χαράς Κότσαλη που κέρδισε το τρίτο βραβείο.

 

 

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο αρχαία μνημεία

 

«Το grape, η πλατφόρμα εξωστρέφειας του Φεστιβάλ, φιλοδοξεί να προβάλει τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες της Ελλάδας εκτός των συνόρων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Δημήτρης Πασσάς. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο αρχαία μνημεία. Έχει σύγχρονη, ζωντανή τέχνη που θέλουμε να προβάλλεται και εκτός Ελλάδας». Συνεχίζοντας, ο Δημήτρης Πασσάς ευχαρίστησε όλους τους υποστηρικτές του grape για τη σημαντική συμβολή τους. «Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως και είμαστε ευγνώμονες στους χορηγούς μας, την Εθνική Τράπεζα και τη Mastercard γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το grape».

 

Μέσω της πλατφόρμας grape ελληνικές παραστάσεις Θεάτρου και Χορού έχουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν σε εκπροσώπους κορυφαίων ξένων φεστιβάλ και καλλιτεχνικών σκηνών και να ενταχθούν στα προγράμματά τους.

 

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και χαρούμενες που βρισκόμαστε εδώ με μια πρωτοβουλία που φάνταζε σαν ένα τρελό όνειρο πριν μερικά χρόνια» ανέφερε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου.

 

«Ήταν πραγματικά απολαυστικό να γινόμαστε μία φιλόξενη αγκαλιά για όλους αυτούς τους ανθρώπους που με μεγάλη λαχτάρα ήρθαν εδώ να δουν έργα στη δική μας γλώσσα, τόσο την καλλιτεχνική αλλά και την ελληνική. Με την πλατφόρμα αυτή στέλνουμε και την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό. Ο λόγος για τον οποίο ήμασταν κάπως απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες, ή γιατί δεν έχουμε μία τέχνη συμπαγή και προκλητική, που να μιλάει με την εποχή της. Η βασική αιτία που τόσο σπάνια βλέπουμε Έλληνες δημιουργούς να ταξιδεύουν ήταν η απουσία μιας συστηματικής πλατφόρμας για την προώθηση και εξαγωγή των ελληνικών παραστατικών τεχνών στο εξωτερικό και αυτό ακριβώς το κενό ήρθε να καλύψει το grape από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου» επεσήμανε.

 

Απονέμοντας το πρώτο βραβείο, η Διευθύντρια Προϊοντικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Εθνικής Τράπεζας, Ιωάννα Μίγγου, μαζί με τη Διευθύντρια Καρτών της Εθνικής Τράπεζας, Ελευθερία Βολιώτη, δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να βρισκόμαστε απόψε εδώ σε μια βραδιά αφιερωμένη στη δημιουργικότητα και την έκφραση. Είμαστε συνεργάτες με το Φεστιβάλ αρκετά χρόνια και χαιρόμαστε που είμαστε εδώ να δώσουμε το πρώτο βραβείο».

 

Σε ανάλογο πνεύμα εκφράστηκε και η Διευθύντρια Marketing της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, Λουκία Χωραφά: «Όταν μας είπατε για πρώτη φορά για το grape, αμέσως θελήσαμε να το υποστηρίξουμε, αναγνωρίζοντας την καινοτομία και τον σημαντικό σκοπό του. Το αποτέλεσμα της περσινής χρονιάς, με τα έργα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό, μας ενέπνευσε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Για αυτό ενώσαμε δυνάμεις με την Εθνική Τράπεζα, την οποία ευχαριστούμε θερμά, καθώς αντιλήφθηκαν αμέσως τη σημασία του εγχειρήματος. Κλείνω με μία ευχή: να είμαστε εδώ να βραβεύουμε την ελληνική δημιουργία για πολλά χρόνια ακόμα».

 

Εκτενή αφιερώματα στα διεθνή ΜΜΕ

 

«Μια εβδομάδα συγκλονιστικών εικόνων» γράφει η αρθρογράφος Esther Slevogt της έγκριτης γερμανικής διαδικτυακής πύλης για το θέατρο nachtkritik.de και χαρακτηρίζει το grape ως «μια πλατφόρμα που διεισδύει ολοένα και περισσότερο στις σημαντικότερες σκηνές της Ευρώπης». H δημοσιογράφος επίσης υπογραμμίζει ότι «τα κοινωνικά ζητήματα ή η υποβόσκουσα, φλέγουσα οργή των κατώτερων στρωμάτων της κοινωνίας ήταν από τα βασικά θέματα των επιλεγμένων παραγωγών».

 

H κριτικός Natasha Tripney αναφέρει στην κορυφαία βρετανική εφημερίδα για τις παραστατικές τέχνες The Stage: «Aν και η πλατφόρμα διανύει μόλις το δεύτερο έτος της, η επίδρασή της είναι ήδη αισθητή. Αρκετά από τα έργα του περυσινού προγράμματος έχουν περιοδεύσει διεθνώς ως αποτέλεσμα (της συμμετοχής τους σε αυτήν)».

 

«Το grape αποδίδει καρπούς καθώς επτά από τις παραγωγές του 2023 περιοδεύουν σε άλλες χώρες» γράφει η Nathalie Eckstein στο υψηλού κύρους γερμανικό περιοδικό THEATER DER ZEIT. «Κύριος στόχος της πλατφόρμας είναι να ξαναρχίσει η διεθνής επικοινωνία μεταξύ της τοπικής, πολύ δραστήριας ελληνικής θεατρικής σκηνής και του κόσμου», προσθέτει «αλλά δυστυχώς, κάποια πράγματα χάνονται λόγω του γλωσσικού εμποδίου, το οποίο αποτελεί μια άλλη πτυχή της διεθνούς απομόνωσης, την οποία η Κατερίνα Ευαγγελάτου κάνει ό,τι μπορεί με το grape για να καταπολεμήσει».