Σε όλες τις εποχές, η πολιτική ήταν η τέχνη του παραλόγου. Stefan Zweig, 1881-1942, Αυστριακός συγγραφέας

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Τρεις παραστάσεις χορού από καταξιωμένους δημιουργούς στην Πειραιώς 260

5 Ιουλίου, 2024

Με τρεις παραστάσεις χορού από καταξιωμένους δημιουργούς της νέας γενιάς συνεχίζεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2024 στην Πειραιώς 260.

Από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου η Ερμίρα Γκόρο παρουσιάζει στον Χώρο Β το «TELOS» και ο Ηλίας Χατζηγεωργίου στον Χώρο Ε το «Scared», ενώ στις 13 και 14 Ιουλίου η Kat Válastur παρουσιάζει στον Χώρο Η την παράσταση «Strong Born».

– «TELOS» / Ερμίρα Γκόρο

Πειραιώς 260 – Χώρος Β

Από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου, στις 21:00

Η Ερμίρα Γκόρο, μέλος των DV8 Physical Theatre και υποψήφια για το βραβείο εξαιρετικής ερμηνεύτριας στα Βραβεία Χορού και Περφόρμανς της Νέας Υόρκης «Bessie», με την παράσταση «TELOS» δημιουργεί μία πολυδιάστατη χορογραφική εμπειρία.

Καταξιωμένοι δημιουργοί του χορού (Maria Hassabi, Hannes Langolf, Ιωάννα Παρασκευοπούλου και η ίδια η δημιουργός) ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα σόλο ο καθένας για την Ερμίρα Γκόρο. Αντλώντας έμπνευση από την έννοια του «τέλους», κάθε δημιουργός ξεδιπλώνει τη δική του καλλιτεχνική γλώσσα σε ένα σπονδυλωτό εγχείρημα που αναδεικνύει τη μεταμορφωτική δύναμη της συλλογικής δημιουργίας.

– «SCARED»/ Ηλίας Χατζηγεωργίου

Πειραιώς 260 – Χώρος Ε

Από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου, στις 21:00

Το χορογραφικό έργο «Scared» του Ηλία Χατζηγεωργίου πραγματεύεται το διαχρονικό αλλά και πάντα επίκαιρο ζήτημα του φόβου. Με την εκτόξευση της τεχνολογικής ανάπτυξης και την αμφισβήτηση των παραδοσιακών ιδεολογιών, το άγνωστο είναι σήμερα πιο κοντά μας από ποτέ και η ανθρωπότητα στέκει αμήχανη απέναντι στο αύριο.

Η απομόνωση σε ατομικές οθόνες που διαμορφώνουν μία όλο και πιο αλλοιωμένη εκδοχή της πραγματικότητας και η έλλειψη φυσικής επαφής δημιουργούν μία νέα «κοινότητα» χωρίς πραγματική όσμωση μεταξύ των ανθρώπων, ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη. Οι παλιοί ήρωες πεθαίνουν αλλά και οι νέοι αποκαθηλώνονται με ταχείς ρυθμούς από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα social media. Κι ενώ συνυπάρχουμε, δεν γνωριζόμαστε. Φοβόμαστε ο ένας τον άλλον αλλά συχνά και τον ίδιο τον εαυτό μας.

Ερευνώντας τα συμπτώματα του φόβου, πάντα με έμπνευση και κινητικά εργαλεία από το street dance, η παράσταση επιχειρεί να προσεγγίσει τις σωματικές εκφράσεις του φόβου και να ψηλαφίσει την καθημερινή κίνηση μίας φοβισμένης κοινωνίας: Της δικής μας. Ερμηνεύουν οι Σοφία Πουχτού, Κώστας Phoenix, Μαίρη Γιαννούλα, Χάρης Χατζηανδρέου και Περικλής Πετράκης.

– «STRONG BORN»/ Kat Válastur

Πειραιώς 260 – Χώρος Η

Στις 13 και 14 Ιουλίου, στις 21:00

Το «Strong Born» της Ελληνίδας χορογράφου Κατερίνας Παπαγεωργίου, που υπογράφει τα έργα της ως Kat Válastur, έρχεται ως συνέχεια του προηγούμενου έργου της, που συνομιλεί με τον μύθο της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι», τον οποίο προσεγγίζει από φεμινιστική σκοπιά.

Εμπνέεται από τη σημασία του ονόματος της ευριπίδειας ηρωίδας («αυτή που γεννήθηκε ισχυρή») αντλώντας ταυτόχρονα την έμπνευσή της από τα Αναστενάρια, βορειοελλαδίτικο δρώμενο στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες πατούν σε αναμμένα κάρβουνα, αλλά και από τον θυσιαστικό χορό που περιλαμβάνεται στην «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Βάσλαβ Νιζίνσκι.

Στο «Strong Born» όλα αυτά τα στοιχεία συμπλέκονται στην επινόηση μίας νέας τελετουργίας, με κυρίαρχη την παρουσία του ρυθμού. Σε αυτήν την «τελετή», εντός των σκηνικών ορίων, η επιμονή και η συνεχής αλληλεπίδραση των τριών χορευτριών αντιστρέφουν την απαίτηση για θυσία. Κρουστικές επιφάνειες στα σώματά τους παράγουν τον ήχο που ορίζει τη χορογραφία. Η θυσιαστική τελετουργία γίνεται αφετηρία μίας πράξης αντίστασης. Η εναντίωση στη θυσία γίνεται ζωτικός δρόμος ενδυνάμωσης. Ερμηνεύουν Xenia Koghilaki, Noumissa Sidibé και Tamar Sonn. Μαζί με τις χορεύτριες επί σκηνής η κρουστή Valentina Magaletti.

Στις 13 Ιουλίου μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές. Συντονίζει η Τζίνα Γιωτάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion

Ν.Μπ.

TELOS_ERMIRA-GORO_photo-Elias-Joidos.jpg