Στην πολιτική, η βλακεία δεν είναι μειονέκτημα. Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης

Φ.-Β. Σταϊνμάιερ-Eκδήλωση μνήμης για Ολοκαύτωμα: Nα δείξουμε στον κόσμο ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη που απολαμβάνουμε

29 Ιανουαρίου, 2020

«Δεν ξεχνάμε τι συνέβη. Δεν ξεχνάμε τι μπορεί να συμβεί», δήλωσε πριν από λίγο ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατά την διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ενώπιον, μεταξύ άλλων, επιζώντων του Ολοκαυτώματος και του Προέδρου του Ισραήλ Ρεουβεν Ρίβλιν.

«Η μεγάλη πλειοψηφία στη χώρα μας πιστεύει στην δημοκρατία. Και θέλουμε να δείξουμε στο Ισραήλ και στον κόσμο ότι αξίζουμε τη νέα εμπιστοσύνη που απολαμβάνουμε. Θα ήθελα σήμερα, πρώτα από όλα απέναντι στον προσκεκλημένο μας από το Ισραήλ, να πω με πεποίθηση: Εμείς οι Γερμανοί έχουμε καταλάβει. Αλλά πώς μπορώ να το πω, όταν το μίσος και η υποδαύλισή του εξαπλώνονται, όταν το δηλητήριο του εθνικισμού τρυπώνει πάλι στην συζήτηση – ακόμη και εδώ», συνέχισε ο κ. Σταϊνμάιερ, για να τονίσει χαρακτηριστικά: «Η ανησυχία μου δεν είναι ότι εμείς οι Γερμανοί αρνούμαστε το παρελθόν. Η ανησυχία μου είναι ότι στο μεταξύ καταλαβαίνουμε καλύτερα το παρελθόν από ό,τι το παρόν».

Απευθυνόμενος στον ισραηλινό ομόλογό του, ο κ. Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε στην προχθεσινή επίσκεψή τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του ‘Αουσβιτς. «Δεν έχω βαδίσει ποτέ σε πιο δύσκολο δρόμο. Και δεν ήμουν ποτέ περισσότερο ευγνώμων για τον φίλο που είχα στο πλευρό μου», είπε εμφανώς συγκινημένος. «Το γεγονός ότι ένας ισραηλινός Πρόεδρος βαδίζει τα επώδυνα βήματα των αναμνήσεων μαζί με έναν Γερμανό, το γεγονός ότι ένας ισραηλινός Πρόεδρος μιλάει σε αυτόν τον χώρο, στην καρδιά της δημοκρατίας μας, με γεμίζει βαθειά ταπεινότητα. Αγαπητέ Ρεουβεν, αυτό είναι ένα δώρο. Ευχαριστώ – στο όνομα της χώρας μου», κατέληξε ο γερμανός Πρόεδρος.

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Διχασμένοι οι Βούλγαροι για την υιοθέτηση ή μη του ευρώ

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Βούλγαροι, σε σχέση με την υιοθέτηση του ευρώ ως επίσημου νομίσματος της χώρας, σύμφωνα με τα ευρήματα...

Close