Το πιο θλιβερό στη ζωή αυτή τη στιγμή είναι ότι η επιστήμη συγκεντρώνει γνώση πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η κοινωνία αποκτά σοφία - Ισαάκ Ασίμοφ (1920-1992, Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας)

«Φαρμακευτικά Φυτά του Λιβάνου» από Faith XLVII στους κατεστραμμένους δρόμους της Βηρυτού

22 Οκτωβρίου, 2021

   

Κυνόρροδα, παπαρούνες horned poppies και άλλα ξεφυτρώνουν από τα συντρίμμια και τα κατεστραμμένα κτήρια της Βηρυτού: ο Νοτιοαφρικανός καλλιτέχνης δρόμου Faith XLVII ταξίδεψε τον προηγούμενο μήνα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου για να συμμετάσχει στο «Underline» – συνεχιζόμενο πρότζεκτ της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Persona σε συνεργασία με τη με έδρα την πόλη Χάμρα μη κυβερνητική Art of Change – και να ζωγραφίσει μια σειρά θεραπευτικών φυτών που μοιάζει να ξεμυτίζουν από τα μπάζα.

Η σειρά έργων «Medicinal Flowers of Lebanon» μας οδηγεί «στα εύθρυπτα σημεία της Βηρυτού, ιχνηλατώντας παλιές και παρούσες πληγές που έχουν χαραχτεί στην πόλη. Κάθε λουλούδι μας ωθεί, με μία έννοια, προς την ίαση καθώς ξεφυτρώνει απ’ το τσιμέντο» ( https://www.instagram.com/p/CUKnL7Eo3VY/ ) λέει ο καλλιτέχνης.

Ο Faith επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Βηρυτό σε περίοδο κρίσης, μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι στις 4 Αυγούστου του 2020, η οποία άφησε τη χώρα χωρίς πλήρως λειτουργούσα κυβέρνηση για 13 ολόκληρους μήνες και επιτάχυνε την οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου. «Ο λαός του Λιβάνου βρέθηκε στο διάβα δεκαετιών αντιμέτωπος με πολλές τρομερές προκλήσεις και η προσδοκία να είναι ανθεκτικός εξαντλείται» υπογραμμίζει ( https://www.instagram.com/p/CUSb9PKI2gE/ ).