Κείνος που στ’ αληθινά αγαπά το Λαό δε γίνεται ποτέ αρχηγός του, γίνεται υπηρέτης του. Μενέλαος Λουντέμης, 1912-1977, Έλληνας συγγραφέας

«Φάνι και Αλέξανδρος», μια θεατρική διασκευή – πρόκληση για την Κομεντί-Φρανσέζ

12 Φεβρουάριος, 2019

Η ταινία «Φάνι και Αλέξανδρος» που περιλαμβάνεται σε αυτές με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στην ιστορία –πέντε και πλέον ώρες στην αρχική της εκδοχή– διασκευάζεται στο θέατρο από τη σκηνοθέτρια Julie Deliquet που εισάγει έτσι τον ‘Ινγκμαρ Μπέργκμαν στο ρεπερτόριο της Κομεντί- Φρανσέζ στο Παρίσι.

Είναι μια πρόκληση για την 38χρονη Γαλλίδα που επέλεξε την οικογενειακή ημιαυτοβιογραφική εποποιία του 1982, ένα έργο-παρακαταθήκη του δεξιοτέχνη του σουηδικού κινηματογράφου που χαράκτηκε βαθιά στη μνήμη ως ένα από τα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης.

Ταινία βραβευμένη με τέσσερα ‘Οσκαρ που προβάλλεται κάθε Χριστούγεννα στη σουηδική τηλεόραση, «η ‘Φάνι και Αλέξανδρος’ είναι σαν μια σύνοψη όλης μου της ζωής ως κινηματογραφιστή», έλεγε ο σκηνοθέτης και σπουδαίος θεατράνθρωπος (1918-2007), του οποίου η 100ή επέτειος γέννησης γιορτάστηκε το 2018.

Στη Σουηδία των αρχών του 20ού αιώνα, η Φάνι και ο αδελφός της Αλέξανδρος μεγαλώνουν μέσα σε μια ευτυχισμένη οικογένεια ηθοποιών, τους ‘Εκνταλ. Αλλά η ζωή τους ανατρέπεται με τον θάνατο του πατέρα τους ‘Οσκαρ και τον δεύτερο γάμο της μητέρας με έναν αυστηρό και άτεγκτο λουθηρανό επίσκοπο. Το θέατρο επιτρέπει στα παιδιά, κυρίως στον Αλέξανδρο, να ξεφεύγει από την καταπιεστική πραγματικότητα.

Read previous post:
«Είχα καταστήσει σαφές στον κ. Καμμένο ότι με την ορκωμοσία μου θα δήλωνα τη δεδηλωμένη του 151, αλλά δεν θα δήλωνα ανεξαρτητοποίηση»

Την πρόθεση του πως θα δήλωνε τη δεδηλωμένη του 151, αλλά θα παρέμεινε στην ΚΟ των ΑΝΕΛ είχε καταστήσει σαφές...

Close