Όταν κάποιος σου λέει ότι πλούτισε με σκληρή δουλειά, ρώτησέ τον: «τίνος;»  - Don Marquis, 1878-1937, Αμερικανός ποιητής & αρθρογράφος

Φαβορί ο Σάντερς για το χρίσμα των Δημοκρατικών

24 Φεβρουαρίου, 2020

Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς κατέγραψε μεγάλη επιτυχία κερδίζοντας με μεγάλη διαφορά τις προκριματικές εκλογές στη Νεβάδα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, όμως η κυριαρχία του αφήνει το κόμμα διχασμένο και σε αναζήτηση στρατηγικής για την τελική νίκη έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Τα αποτελέσματα από τις προκριματικές εκλογές στη Νεβάδα, τις τρίτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής, δεν είναι ακόμη πλήρη. Όμως με καταμετρημένο το 71% των συνελεύσεων ψηφοφόρων της Πολιτείας (caucus), ο Σάντερς κερδίζει το 41,7%, πολύ μπροστά από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (20,9%) και τον μετριοπαθή Πιτ Μπούτιτζετζ (13,6%), η προεκλογική ομάδα του οποίου απέστειλε επιστολή στο Δημοκρατικό Κόμμα της Νεβάδα στην οποία κάνει λόγο για «παρατυπίες» στην καταμέτρηση των ψήφων.

«Δημιουργήσαμε έναν συνασπισμό ο οποίος υπερβαίνει γενιές και φυλές και δεν θα κερδίσει απλώς στη Νεβάδα, αλλά θα σαρώσει όλη τη χώρα», τόνισε ο 78χρονος Σάντερς ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του το Σάββατο το βράδυ στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Αν και για καιρό θεωρούνταν αουτσάιντερ σε μια χώρα όπου η λέξη σοσιαλισμός εξακολουθεί να ξυπνά μνήμες από τον Ψυχρό Πόλεμο, ο Σάντερς βρίσκεται πλέον σε θέση να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Κατάφερε να ξεπεράσει τις αμφιβολίες για την ηλικία του και την κατάσταση της υγείας του, μόνο λίγους μήνες αφού υπέστη καρδιακό επεισόδιο, και να βρεθεί σε θέση ισχύος ενόψει της Σούπερ Τρίτης στις 3 Μαρτίου, όταν θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές σε 14 Πολιτείες.

Η άνοδος του Σάντερς έφερε όμως στο προσκήνιο και τη διάσπαση στο Δημοκρατικό Κόμμα, όπου μέχρι στιγμής κανένας μετριοπαθής υποψήφιος δεν έχει καταφέρει να τον ανταγωνιστεί.

Εξάλλου η νίκη του γερουσιαστή του Βερμόντ το Σάββατο στη Νεβάδα, στην πρώτη φυλετικά ποικιλόμορφη πολιτεία όπου έχουν διεξαχθεί προκριματικές εκλογές μέχρι στιγμής, υπονοεί ότι έχει απήχηση σε ένα ευρύτερο κοινό των Δημοκρατικών ψηφοφόρων με το μήνυμά του υπέρ της κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης.

«Μαζί θα νικήσουμε τον πιο επικίνδυνο πρόεδρο στη σύγχρονη Ιστορία της χώρας», δήλωσε ο Σάντερς ενώπιον των υποστηρικτών του στο Χιούστον.

Read previous post:
Εκατό χρόνια ελεύθερης Θράκης-Σειρά επετειακών εκδηλώσεων

Η έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης και της ενσωμάτωσής της...

Close