Στη Μέση Ανατολή, δεν μπορείς να κάνεις πόλεμο χωρίς την Αίγυπτο και δεν μπορείς να κάνεις ειρήνη χωρίς τη Συρία. Χένρυ Κίσσιγκερ, 1923-, Αμερικανός πολιτικός

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: υπέρ της Αλουμίνιον της Ελλάδος

8 Οκτωβρίου, 2014

Η Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ακυρώσει προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία είχε κριθεί ως κρατική ενίσχυση η τιμολόγηση ρεύματος από τη ΔΕΗ προς την ΑτΕ κατά την περίοδο Ιανουάριος 2007 – Μάρτιος 2008.

Βάσει της ανακοίνωσης «το καταβληθέν από την ΑτΕ στη ΔΕΗ ποσό των 17,4 εκατ. πλέον τόκων, σύνολο 21,3 εκατ. ευρώ, θα επιστραφεί στην ΑτΕ και θα υπολογιστεί ανάλογα στις οικονομικές καταστάσεις και τα αποτελέσματα του Ομίλου».

Στο διάστημα αυτό (Ιανουάριος 2007 – Μάρτιος 2008), όπως προκύπτει από τα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η ΔΕΗ σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων χρέωνε την ηλεκτρική ενέργεια που διέθετε στην ΑτΕ με το προτιμησιακό τιμολόγιο που ίσχυε από τη δεκαετία του ’60, οπότε εγκαταστάθηκε η επιχείρηση στην Ελλάδα.

Ο λόγος για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που χαρακτήριζε την επαναφορά του προτιμησιακού τιμολογίου ως κρατική ενίσχυση, είναι ότι αυτή χαρακτηρίστηκε ως «νέα» ενίσχυση (και επομένως θα έπρεπε πρώτα να κοινοποιηθεί για έγκριση στην Κομισιόν), ενώ στην πραγματικότητα αποτελούσε υφιστάμενη ενίσχυση που ανάγεται στην εποχή πριν την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Read previous post:
OHE: πάνω από 300 νεκροί στην Ουκρανία μετά τη σύναψη εκεχειρίας

Μετά τη συμφωνία εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία που συνήφθη μεταξύ κυβέρνησης και φιλορώσων αυτονομιστών στις 5 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον...

Close