Είμαστε σε μια κοινωνία που οι πίτσες φτάνουν πιο γρήγορα από την αστυνομία. - Claude Chabrol

«EU4Health»-Μ. Σχοινάς: Πιο επείγουσα από ποτέ, η ανάγκη να θέσουμε τη δημόσια υγεία στην πρώτη γραμμή

29 Μαΐου, 2020

Στο νέο, αυτόνομο πρόγραμμα Υγείας για την περίοδο 2021-2017, ύψους 9,4 δισ. ευρώ, που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή («EU4Health»), αναφέρονται σε δηλώσεις τους ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, και η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου. 

«Στη διάρκεια της κρίσης ήρθαμε αντιμέτωποι με ασυμμετρία προσδοκιών: οι Ευρωπαίοι προσδοκούν από την ΕΕ να κάνει περισσότερα στα θέματα υγείας, ωστόσο, οι αρμοδιότητές μας στον τομέα αυτό είναι περιορισμένες», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Σχοινάς και προσθέτει: «Σήμερα, με το νέο, στιβαρό πρόγραμμα “ EU4Health”, κάνουμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να γεφυρώσουμε αυτό το κενό. H ανάγκη να θέσουμε την ευρωπαϊκή δημόσια υγεία στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Σήμερα, διαμορφώνουμε τις ανθεκτικές και συνεκτικές κοινωνίες του αύριο».

«Με τη δέσμη ανάκαμψης και τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό της ΕΕ για την επόμενη επταετία, παρουσιάσαμε ένα στρατηγικό όραμα για την αντιμετώπιση τόσο της σημερινής κατάστασης όσο και των μελλοντικών προκλήσεων», σημειώνει στη δήλωσή της η κ. Κυριακίδου και προσθέτει: «Το νέο πρόγραμμα “ EU4Health”, που αποτελεί μέρος της δέσμης αυτής, θα αλλάξει τα δεδομένα, επιφέροντας αλλαγή πλεύσης στον τρόπο που η ΕΕ αντιμετωπίζει την υγεία και στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι η υγεία των πολιτών μας αποτελεί, περισσότερο από ποτέ, προτεραιότητά μας». 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πρόγραμμα «EU4Health», «θα συμβάλει σημαντικά στην ανάκαμψη από την COVID-19, καθιστώντας τον πληθυσμό της ΕΕ υγιέστερο, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και προωθώντας την καινοτομία στον τομέα της υγείας». Επίσης, «θα καλύψει τα κενά που αποκάλυψε η κρίση της νόσου COVID-19 και θα διασφαλίσει ότι τα συστήματα υγείας της ΕΕ είναι αρκετά ανθεκτικά, ώστε να αντιμετωπίσουν νέες και μελλοντικές απειλές για την υγεία».

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
ΕΚ-Καλοκαιρινές διακοπές: Αναγκαία η λήψη πρόσθετων συγκεκριμένων μέτρων

Την ανάγκη λήψης πρόσθετων συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα που επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και στους...

Close