Η τυραννία ενός ηγεμόνα σε μια ολιγαρχία δεν είναι τόσο επικίνδυνη για το κοινό καλό όσο η απάθεια των πολιτών σε μια δημοκρατία. Montesquieu, 1689-1755, Γάλλος στοχαστής

Εθελοντική αιμοδοσία από το ΕΚΕΑ στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στις 22 Οκτωβρίου

20 Οκτωβρίου, 2021

Εντατικό πλάνο φθινοπωρινών εξορμήσεων σε χώρους εκτός νοσοκομείων με σκοπό να έρθει κοντά στον εθελοντή αιμοδότη έχει καταρτίσει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), ώστε να αυξηθούν τα εθνικά αποθέματα αίματος για την κάλυψη των καθημερινών και έκτακτων αναγκών.

 

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία και καλεί όσους νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες θέλουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της δύσκολης περιόδου, να προσέλθουν την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 22) και ώρες 11.00-16.30μμ.

 

Η αιμοληψία διενεργείται αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΕΑ και όλες οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την κάλυψη των μεταγγίσεων ασθενών, σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας.

 

Ο υπαίθριος χώρος θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος με τοποθέτηση ειδικής τέντας και παράλληλα για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών και συγκεκριμένα:

 

χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν

αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας

τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοδοσίας

τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού

 

 

Οι αιμοδότες μπορούν να κλείνουν ραντεβού από τη Τρίτη 19/10 έως και Πέμπτη 21/10 στα τηλ. 2132146726-16, καθημερινά (9:00-14:30).

 

Όσοι αιμοδότες έχουν εμβολιαστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά. Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν ήπιες αντιδράσεις μπορεί να προσφέρει αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

 

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

 

Να είσαι 18-65 ετών

Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία

Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες

Εάν έχεις κάνει τατουάζ ή piercing να έχουν παρέλθει 4 μήνες