Η πολιτική είναι αναίμακτος πόλεμος. Ο πόλεμος είναι αιματηρή πολιτική. Μάο Τσε-Τουνγκ, 1893-1976, Κινέζος ηγέτης

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας ο Α. Τσίπρας

10 Φεβρουαρίου, 2015

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους στη βάση του ελληνικού σχεδίου που τους κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση και που ο ίδιος παρουσίασε στον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν κατά τις σημερινές συνομιλίες τους στη Βιέννη, εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός στην κοινή τους συνέντευξη τύπου. Ο ίδιος επισήμανε ταυτόχρονα πως δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα καμία συγκεκριμένη και βιώσιμη εναλλακτική πρόταση σε αυτό το σχέδιο ενώ πρόσθεσε πως δεν πιστεύει πως υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να μην υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους εταίρους, παρά μόνον πολιτικοί λόγοι: Η πολιτική επιλογή της επιμονής στο λάθος και της άρνησης λειτουργίας της δημοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

“Μόνον που αν για τέτοιους λόγους οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, νομίζω πως θα είναι μια απόφαση να τορπιλίσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον και πιστεύω ότι κανείς δεν έχει τέτοια πρόθεση”, σημείωσε, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο διότι πρόθεσή της δεν είναι η ρήξη με τους εταίρους, αλλά να δουλέψει σκληρά προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στους εταίρους ένα συγκεκριμένο σχέδιο για άρση του προσωρινού αδιεξόδου σχετικά με την εφαρμογή του νέου τετραετούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης που θα είναι σύντομα έτοιμο και θα τεθεί σε διαβούλευση στους εταίρους. Αυτό το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, δεν επιβαρύνει ούτε κατά ένα ευρώ τους ευρωπαίους φορολογούμενους. Προβλέπει να σταματήσει η Ελλάδα να ζητά νέα δανεικά αλλά και να βρεθεί μια βιώσιμη λύση προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, μέσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του αυστριακού καγκελάριου βρήκε αμέριστη υποστήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συγκρουστεί με τη φοροδιαφυγή και το οικονομικό έγκλημα ενώ πιστεύει πως θα δοθεί η δυνατότητα για συνεργασία και σε διμερές επίπεδο για να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, του μαύρου χρήματος, δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αφορά όλη την Ευρώπη, και όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Φάιμαν: Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται

Από την πλευρά του ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως κοινός στόχος της Αυστρίας και της Ελλάδας είναι στο τέλος αυτού του χρόνου και τα επόμενα χρόνια όλα τα μέλη της ευρωζώνης να εξακολουθούν να παραμένουν μέλη της, γιατί είναι ουσιαστικό, όπως χαρακτηριστικά είπε, για την ΕΕ ως ένωση ειρήνης, να επιδιώκει να έχει ένα κοινό νόμισμα.

Όπως σημείωσε ο καγκελάριος, στις συνομιλίες υποστηρίχθηκε η θέση ότι οι δεσμεύσεις και το πλαίσιο πρέπει να τηρούνται ενώ δεν θα πρέπει να υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για τους φορολογουμένους. Παρατήρησε ωστόσο ότι προς το παρόν αυτό δεν συμβαίνει και ως εκ τούτου θα πρέπει τώρα να βρεθεί ένας δρόμος.

Δημήτρης Δημητρακούδης

Read previous post:
“Κρυφακούνε” οι νέες τηλεοράσεις της Samsung

Θέμα έχει δημιουργηθεί γύρω από τις νέες “έξυπνες τηλεοράσεις” (smart tv’s) της Samsung, οι οποίες, όπως προειδοποιεί η εταιρεία, μπορούν,...

Close