Αν δεν μπορείς να πιάσεις ένα παραδείσιο πουλί, πιάσε τουλάχιστον μια βρεγμένη κότα - Νικίτα Χρουστσόφ

Έρχεται το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων

7 Μαΐου, 2018

Νέοι που κάθονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε παρέες, ψηλά στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης και αγναντεύουν τη θέα με μουσική, τραγούδι και γέλια. Μια εικόνα που χαρακτηρίζει τις καλοκαιρινές βραδιές στην περιοχή του Επταπυργίου, εκεί όπου για τρίτη χρονιά φέτος θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης, με στόχο να αναδειχθεί η ομορφιά και ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής, όπως αναφέρει η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Δήμητρα Γρηγοριάδου.

   “Είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνουμε το φεστιβάλ με τη στήριξη πάντα του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, καθώς η πρόεδρός του, Βούλα Πατουλίδου, έδειξε αμέριστο ενδιαφέρον εξ αρχής”, σημείωσε η κ.Γρηγοριάδου. “Την πρώτη χρονιά σκεφτήκαμε να κάνουμε έναν αγώνα δρόμου γύρω από ορισμένα μνημεία της πόλης και πήγε πάρα πολύ καλά. Έτσι, την επόμενη χρονιά εμπλουτίσαμε το πρόγραμμα με άλλα δρώμενα”, συμπλήρωσε.

   Φέτος, όπως είπε, οι “δρόμοι των μνημείων”, του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθούν από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου και όπως επεσήμανε η κ.Γρηγοριάδου, πρόκειται για ένα τριήμερο πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός .

   Την πρώτη μέρα (8 Ιουνίου), το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος θα ανεβάσει στον προαύλιο χώρο του Γεντί Κουλέ, την παράσταση«ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» του Λέοντα Α. Ναρ, ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι μνήμης.

   Την επόμενη μέρα, όπως περιέγραψε ηκ Γρηγοριάδου, το τμήμα Μουσικής επιστήμης και τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) θα παρουσιάσει τρεις μουσικές συναυλίες που έγραψαν ειδικά για το φεστιβάλ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

   Η πρώτη θα γίνει στο Βυζαντινό Λουτρό. Πρόκειται για συναυλία της τάξης “Σύνθεσης”, της Κατεύθυνσης Σύγχρονης Μουσικής, με τίτλο “Έξωθεν – Εντός”, όπου θα παρουσιαστούν 10 ινιατούρες και 3 έργα Μουσικής Δωατίου, από τις 6.30 έως τις 8.30 το βράδυ. Η καλλιτεχνική επιέλεια είναι του αναπληρωτή καθηγητή Γεωργίου Κυριακάκη.

   Μια δεύτερη συναυλία θα πραγματοποιηθεί από τις 7.30 έως τις 8.30 το βράδυ στον Πύργο Αλύσεως (Τριγωνίου). Πρόκειται για συναυλία της Κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής με τίτλο “Μουσικη Εξω απο τα Τειχη”. Την καλλιτεχνική επιέλεια έχουν ο αν.καθηγητής Σωκράτης Σινόπουλος, ο επ.καθηγητής Ευθύιος Ατζακάς και ο επ.καθηγητής, Ελευθέριος Τσικουρίδης. Η τρίτη συναυλία θα γίνει στο προαύλιο του Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ) με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ. Είναι συναυλία της Ορχήστρας Εγχόρδων του Τμήματος Μουσικής, με τίτλο “Μουσική Εντός Τειχών”, όπου θα παρουσιαστούν έργα των:L.Janacek, A.Vivaldi, A.Elgar, A.Piazzolla, σε καλλιτεχνική Επιέλεια του Δηήτρη Χανδράκη.

   Ο αγώνας δρόμου Yedi Kule Conquest” θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου. Όπως αναφέρει η κ. Γρηγοριάδου, πρόκειται για μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων, που θα συνδέσει 8 μνημεία της πόλης: τη Μονή Βλατάδων, τον Όσιο Δαβίδ, το Βυζαντινό Λουτρό, τον ναό του Άγιου Νικολάου του Ορφανού, τη Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ (περιοχή Ισλαχανέ), τους Κήπους του Πασά, τον Πύργο της Αλύσεως (Τριγωνίου), Επταπύργιο(Γεντί Κουλέ).

   Αποκορύφωμα της διοργάνωσης θα είναι η ανθρώπινη αλυσίδα που θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν οι συμμετέχοντες, το απόγευμα της Κυριακής, στις 5 η ώρα, λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα δρόμου μνημείων. “Θέλουμε να δείξουμε τη δύναμη της αγάπης και να ενωθούμε κοινό,εθελοντές και αθλητές για να αγκαλιάσουμε το μνημείο του φρουρίου του Επταπυργίου στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης”, είπε η κ.Γρηγοριάδου και πρόσθεσε: “Να αφήσουμε στην άκρη όσα μας χωρίσουν και να δείξουμε τη δύναμη που έχουμε ενωμένοι”.

   Για την αρτιότερη ενημέρωση όσων συμμετέχουν, ή επιθυμούν να λάβουν μέρος, διοργανώνεται σχετική εκδήλωση σήμερα το απόγευμα (7μμ) στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης.

   Νικόλ Καζαντζίδου

Περισσότερα στη κατηγορία Τουρισμός
“Γέφυρα” στην ανάπτυξη των Τουριστικών Σχέσεων με την Κρήτη Λίβανος και Βηρυτός

  Ο Λίβανος και η Βηρυτός, μπορούν να αποτελέσουν "Γέφυρα" στην ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων με την Κρήτη και για...

Close