Οι πολιτισμένοι λαοί κερδίζουν την εξουσία με την ψήφο των πολλών, κυβερνώνται με την ικανότητα των ολίγων και μεγαλουργούν με την πνοή του ενός. Ελευθέριος Βενιζέλος, 1864-1936, Έλληνας ηγέτης

Ερμόσο: Στηρίζει την «ανταρσία» από τις 15 παίκτριες της εθνικής Ισπανίας (p)

28 Σεπτεμβρίου, 2022

Η κορυφαία σκόρερ της Εθνικής Ισπανίας γυναικών, Τζένιφερ Ερμόσο (46 γκολ), έδωσε σήμερα τη στήριξή της στις 15 παίκτριες που ζήτησαν να μην κληθούν ξανά στην εθνική ομάδα, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με τον προπονητή, Χόρχε Βίλντα.

«Θέλω να εκφράσω δημόσια την άνευ όρων υποστήριξή μου σε όλες τις συμπαίκτριές μου, που πριν από λίγες μέρες αποφάσισαν να επικοινωνήσουν για την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών εργασίας», έγραψε η Ερμόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Όχι μόνο καταλαβαίνω τους λόγους τους, αλλά βίωσα επίσης πολλά από αυτά τα συναισθήματα και τις ανησυχίες», πρόσθεσε η πρώην σταρ της Μπαρτσελόνα που παίζει τώρα στη μεξικανική Πατσούκα.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι 15 παίκτριες παραιτήθηκαν από την κλήση τους στην Εθνική, επικαλούμενες τρέχουσες συνθήκες που επηρέασαν «τη συναισθηματική τους κατάσταση και την υγεία τους “με «σημαντικό τρόπο”».

Η αρχηγός και «Χρυσή Μπάλα» 2021, Αλεξάι Πουτέγιας, που χειρουργήθηκε στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο του αριστερού γόνατος στα μέσα Ιουλίου, δεν ήταν σε αυτή τη λίστα των 15 παικτριών, ούτε η Τζένιφερ Ερμόσο και η Ιρένε Παρέδες, αμφότερες επίσης τραυματίες και μη διαθέσιμες.

Μετά από αυτή την ανακοίνωση η ισπανική ομοσπονδία πρόσθεσε ότι «δεν επιτρέπει στις παίκτριες να αμφισβητούν τον προπονητή και το επιτελείο του, γιατί η λήψη αυτής της απόφασης δεν εμπίπτει στο πεδίο των ικανοτήτων τους».

Οι 15 παίκτριες, αλλά και η Αλέξι Πουτέγιας, είχαν απαντήσει με άλλο δελτίο Τύπου, κάνοντας γνωστό ότι «σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπουν την εθνική επιλογή», αλλά ότι απλώς ζήτησαν να μην κληθούν μέχρι να διευθετηθεί η κατάσταση. «Δεν ζητήσαμε ποτέ την απόλυση του προπονητή», είπαν επίσης.

Η 32χρονο Ερμόση είπε ότι δεν θα μποϊκοτάρει την Εθνική ομάδα, αλλά κατανοεί τους λόγους που οδήγησαν τις συμπαίκτριές της σε αυτή την απόφαση:

«Τα τελευταία χρόνια, έχω βιώσει επίσης πολύ δύσκολες στιγμές ταλαιπωρίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους αγώνες της εθνικής ομάδας. Ένας ατελείωτος αριθμός καταστάσεων που με εμπόδισαν να είμαι εγώ και με έκαναν να νιώσω απέραντη μοναξιά μέσα στην εθνική ομάδα», εξήγησε.

«Δεν έχω κοιμηθεί για μέρες, σκέφτομαι λύσεις, ψάχνω εξηγήσεις για το μεγάλο κενό που νιώθω μέσα μου. Μετά από όλα όσα έχουμε δουλέψει, μου ραγίζει η καρδιά να συνειδητοποιώ ότι βιώνουμε τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ισπανία», κατέληξε. 

 Α. Βαζογιάννης