Οι άνθρωποι ήταν πιο ευτυχισμένοι κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, όταν κάθε στιγμή διέτρεχαν τον κίνδυνο να σκοτωθούν και έπρεπε να παίρνουν συνεχώς αποφάσεις ζωής και θανάτου - Ζαν-Πωλ Σαρτρ

Επίσκεψη του υπ. Δικαιοσύνης στις Αγροτικές Φυλακές Αγιάς Χανίων

25 Μάιος, 2018

Υπόδειγμα Αγροτικής Φυλακής, χαρακτήρισε το Κατάστημα Κράτησης Αγροτικών Φυλακών Αγιάς Χανίων ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, που επισκέφθηκε μαζί με τον γ.γ του υπουργείου Ευτύχη Φυτράκη, για να ενημερωθεί για τις συνθήκες κράτησης-διαβίωσης αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν. Ο υπουργός τόνισε: «Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης να έχουμε τέτοιες φυλακές όπου οι κρατούμενοι, θα μπορούν να εργάζονται να προσφέρουν και η συνθήκες αυτές να λειτουργούν επωφελία τους σε ότι αφορά τον χρόνο της ποινής τους».

Ο κ. Κοντονής ενημερώθηκε από τη διευθύντρια των φυλακών Δήμητρα Δρακάκη και ζήτησε να έχει πλήρη γραπτή ενημέρωση για τα όποια προβλήματα αφορούν στις εγκαταστάσεις και τους χώρους παραγωγής προϊόντων, ώστε οι λύσεις να είναι άμεσες και να μη χρονίζουν. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για τις δράσεις που υπάρχουν στις αγροτικές φυλακές όπως φούρνος, ζαχαροπαλστείο, κτηνοτροφία, ελαιώνες, πτηνοτροφία, στάβλοι και γεωργικές παραγωγές προϊόντων, οι οποίες όπως είπε: «Αποφέρουν κέρδη οι δράσεις αυτές στην φυλακή, απασχολούνται πολύ κρατούμενοι και φυσικά επιβεβαιώνεται η στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης να δημιουργούνται αγροτικά καταστήματα κράτησης όπως πρόσφατα εγκαινιάστηκε η πρώτη γυναικεία Αγροτική Φυλακή, στη Θήβα. Εκεί θα μπορέσουν να λειτουργήσουν στο ίδιο επίπεδο γυναίκες κρατούμενες, κάτι που δεν υπήρχε στην Ελλάδα και τώρα καλύψαμε το κενό».

Στο ενδιαφέρον του υπουργού βρέθηκε και η δημιουργία εντός των συγκεκριμένων φυλακών Μουσείου της περιόδου της Μάχης της Κρήτης, Κατοχής και Αντίστασης στον χώρο των φυλακών. Όπως ανέφερε: «Πρέπει να δημιουργηθεί ο φορέας για το Μουσείο, άμεσα να γίνει εξωραϊσμός του περιβάλλοντος χώρου και να λειτουργήσει το Μουσείο το οποίο έχει πολλά να προσφέρει τόσο στην τοπική κοινωνία, στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα». Ο υπουργός επισκέφτηκε τα κελιά όπου υπήρχαν Γερμανικές και Ιταλικές φυλακές σε πόρτες των οποίων υπάρχουν ακόμη ονόματα, μηνύματα και χρονολογίες χαραγμένες από τους ίδιους τους κρατούμενους, τους αιχμαλώτους και όσους ήταν έγκλειστοι εκείνες τις χρονικές περιόδους.

Read previous post:
Ελεύθερος με εγγύηση 1 εκατ. δολάρια και «βραχιολάκι» ο Χάρβεϊ Γουάινστιν

Ο έκπτωτος κινηματογραφικός παραγωγός Χάρβεϊ Γουάινστιν αφέθηκε σήμερα ελεύθερος μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του, με εγγύηση ένα εκατομμύρια...

Close