Λένε ότι η εξουσία διαφθείρει, αλλά το πιο σωστό είναι ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους. Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα παρά από την εξουσία. - David Brin

Επιμόρφωση δημοσιογράφων από τη THISAM

1 Αυγούστου, 2022

Πενήντα τρεις συμμετέχοντες από 12 χώρες έδωσαν το «παρών» στην 6η Διεθνή Θερινή Ακαδημία Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Η 6η Διεθνής Θερινή Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Thessaloniki International Media Summer Academy – THISAM) διοργανώθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά (15 – 22 Ιουλίου) από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ και οι εργασίες του πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη.

Βασικό αντικείμενο της φετινής διοργάνωσης ήταν η επιμόρφωση των παρευρισκομένων στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον χώρο της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για θέματα που σχετίζονται με την παραπληροφόρηση, τη φωτοδημοσιογραφία, τη δημοσιογραφία δεδομένων, την κυβερνοασφάλεια, την ελευθερία του Τύπου, την επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων, τον γραμματισμό στα ΜΜΕ και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης.

Στις εργασίες της θερινής ακαδημίας συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές από συνολικά 15 Πανεπιστήμια, οργανισμούς και εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πρόκειται για εκπροσώπους επιφανών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όπως το Πανεπιστήμιο George Washington (Thomas Miller), το Concordia University (Aphrodite Salas), το Temple University (Sherri Hope Culver), την Ακαδημία της Deutsche Welle (Christoph Schmidt) το Yale University (David J. Simon) το Duke University (Christopher Guess), και το Πανεπιστήμιο Hallym της Νότιας Κορέας (Shin Dong Kim).

Ακόμη, ομιλία παρέθεσε ο Ludovic Blecher, επικεφαλής του Google News Initiative, η Renate Schroeder, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημοσιογράφων, ο Aaron Sharockman εκτελεστικός διευθυντής στο PolitiFact και η Alicia Fawcett, ειδική σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας στη McKinsey & Co.

Στο πλαίσιο της Θερινής Ακαδημίας έκαναν παρουσιάσεις οι Έλληνες ακαδημαϊκοί Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, Ανδρέας Βέγλης, Μπέττυ Τσακαρέστου, και Βασίλης Σύρος. Επίσης, οι δημοσιογράφοι Φάνης Παπαθανασίου, Ανδρέας Παναγόπουλος και ο φωτοδημοσιογράφος και ανθρωπολόγος Δημήτριος Μπούρας.

Υπενθυμίζεται ότι τη THISAM τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτριος Γαλαμάτης, η Γενική Πρόξενος του Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Elizabeth K. Lee και ο πρόεδρος της ομάδας Στρατηγικών Προβλέψεων και Προοπτικής Διερεύνησης υπό τον Πρωθυπουργό Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος.

Τη Διεθνή Θερινή Ακαδημία υποστηρίζει το Konrad Adenauer Stiftung, το Freedom House, η CISCO-Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ψηφιακών Δεξιοτήτων, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Xanthi Tech Lab και η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων.

Περισσότερες πληροφορίες: http://joursummerschool.org/