Ένα έθνος, για να έχει καλούς στρατιώτες, πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε πόλεμο. Napoleon Bonaparte, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης.

Επετειακή εκδήλωση με θέμα: «40 χρόνια Ιόνια Νησιά στην Ενωμένη Ευρώπη: Το όνειρο-Η πραγματικότητα-Το αύριο»

Επετειακή εκδήλωση, με θέμα «40 χρόνια Ιόνια Νησιά στην Ενωμένη Ευρώπη: Το όνειρο-Η πραγματικότητα-Το αύριο» διοργανώνει σήμερα, στις 5 μμ, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με την περιφέρεια, στα ανάκτορα Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου το 1994 διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής. 

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες. Την πρώτη ενότητα με θέμα «40 χρόνια στην Ευρώπη και συνεχίζουμε», θα χαιρετίσουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόεδρος του Οίκου Ευρωπαϊκής Ιστορίας Χανς Γκερτ Πέτερινγκ (Hans-Gert Pöttering), η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής & επίτροπος αρμόδια για την ιθαγένεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα Βίβιαν Ρέντινγκ (Viviane Reding) και η τ. πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Τη δεύτερη ενότητα, με θέμα «το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ευρώπης», θα χαιρετίσουν ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, Γεώργιος Στύλιος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, (μέσω διαδικτύου) ο διεθνολόγος, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, Ζυλ Κεπέλ (Gilles Kepel), ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας (μέσω διαδικτύου) και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων (ΕΚΝ) Ελλάδος, Βασίλειος Βάρσος.

Την τρίτη ενότητα με θέμα «κλιματική Αλλαγή-Ποιες αλλαγές στην ζωή στο περιβάλλον στα Ιόνια Νησιά» θα χαιρετίσουν ο καθηγητής ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Καρτάλης, η βουλευτής Ν. Ηλείας και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, Κωνσταντίνος Καρτάλης, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, εισηγητής της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, Μανώλης Κεφαλογιάννης και τέλος, παρέμβαση θα κάνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων (ΕΚΝ) Ελλάδος, Ραφαήλ Τσιάμης.

Την τέταρτη και τελευταία ενότητα της επετειακής εκδήλωσης με θέμα «από τα ΜΟΠ στα ΕΣΠΑ-Περιφερειακή συνοχή και ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά», θα χαιρετίσουν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης( ΕΣΠΑ), Δημήτρης Σκάλκος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Ευρωπαϊκής Ένωσης Απόστολος Τζιτζικώστας, (μέσω διαδικτύου), η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ο προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, και τέλος ο πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων Ιονίων Νήσων, Φώτης Κόττης.

Νωρίτερα, στην έδρα της περιφέρειας δόθηκε συνέντευξη Τύπου, παρόντων της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργου Στύλιου, του γγ Δημοσίων Επενδύσεων, Δημήτρη Σκάλκου και του βουλευτή Κέρκυρας Στέφανου Γκίκα.

«Η σημερινή επέτειος σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα είναι ένα ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο πλέον πρωτοστατεί» είπε ο κ. Στύλιος, αναφέροντας το ψηφιακό πιστοποιητικό covid-19. Όπως σημείωσε, «είναι ένα πιστοποιητικό που η Ελλάδα το εισηγήθηκε στην Ευρώπη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από ένα χρόνο. Και εμείς είμαστε στις πρώτες επτά χώρες που το υιοθετήσαμε και το εφαρμόσαμε και είμαστε έτοιμοι από την 1η Ιουλίου να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Η επετειακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα μεταδοθεί σε πραγματικό χρόνο από το κανάλι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στο YouTube.