Οι καλές εταιρείες ικανοποιούν ανάγκες. Οι μεγάλες εταιρείες δημιουργούν αγορές. - Philip Kotler, 1931-, Αμερικανός γκουρού του μάρκετινγκ

Επανέρχεται μετά από δύο χρόνια το αθλητικό γεγονός Santorini Experience

27 Ιουλίου, 2022

  

Η σύνδεση του αθλητισμού με τον πολιτισμό εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν της Σαντορίνης και αναδεικνύει τα επιπλέον ποιοτικά χαρακτηριστικά του νησιού που μπορεί να υποστηρίξει τον τουρισμό και εκτός της καλοκαιρινής σεζόν μέσα από διοργανώσεις όπως το Santorini Experience που μετά από μια παύση δύο ετών λόγω της πανδημίας επιστρέφει εκ νέου από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022.

Άλλωστε, όπως ανέφερε σε συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας «ένας από τους κύριους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Σαντορίνης που υλοποιεί ο δήμος είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και ο εμπλουτισμός του με νέες ειδικές εναλλακτικές μορφές τουρισμού οι οποίες προσφέρουν καινούργιες και πρωτόγνωρες εμπειρίες στους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δυναμική επιστροφή του Santorini Exprerience μιας επιτυχημένης διοργάνωσης αθλητικού τουρισμού».

Ένας ημιμαραθώνιος και μια κολυμβητική διαδρομή ανοιχτής θαλάσσης συνθέτουν την εμπειρία που ονομάζεται Santorini Experience, για την οποία έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή άτομα από 14 χώρες ενώ οι εγγραφές θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι και 10 μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

«Η Σαντορίνη είναι το όνειρο για ταξιδιώτες από όλα τα μέρη του κόσμου και ξεχωρίζει για την ομορφιά του, είναι το διαμάντι μας σε ένα στέμμα το οποίο είναι πραγματικά πολύ μεγάλο με μικρά και μεγαλύτερα νησιά, με μια ενδοχώρα πλούσια σε ποιότητα, σε στοιχεία βιωσιμότητας και σίγουρα σε μια ισορροπία που θέλουμε να προσδώσουμε στο τουριστικό μας προϊόν», σημείωσε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Τα αθλητικά γεγονότα, όπως τόνισε η υφυπουργός, γίνονται η αφορμή για να γνωρίσει κανείς έναν προορισμό και να τον επισκεφθεί εκ νέου. «Στη Σαντορίνη βέβαια, δεν σου λείπουν οι λόγοι για να επιστρέψεις, έχεις όμως πάρα πολλούς λόγους για να πρωτοπας. Έχει φυσικό πλούτο, τοπικά προϊόντα, το πολιτιστικό και θρησκευτικό στοιχείο, το κομμάτι του οικοτουρισμού που αναδεικνύεται όλο και περισσότερο μετά την πανδημία και τώρα επανέρχεται το κομμάτι του αθλητικού τουρισμού το Santorini Experience με δυο γεγονότα, το κολυμβητικό και το δρομικό».

Εξάλλου, όπως υπογράμμισε ο Λευτέρης Αυγενάκης υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «οι προηγούμενες διοργανώσεις έδειξαν την ισχυρή δυναμική που έχει το Santorini Experience με την προσέλευση αθλητών από 49 κράτη και είμαι βέβαιος ότι φέτος θα σπάσετε το ρεκόρ συμμετοχών. Η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στη χώρα μας με όχημα τις αθλητικές διοργανώσεις αποτελεί προτεραιότητα και στην ατζέντα του υπουργείου αθλητισμού, όπως φυσικά και του υπουργείου Τουρισμού. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο αθλητικός τουρισμός κατείχε πριν από την πανδημία το 12,2 της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να συνδυάζεται ο αθλητισμός με τον πολιτισμό, ενώ αναφέρθηκε και στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική του νησιού που έχει πολλά να μας διδάξει, καθώς η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα.

Για τη σημασία που έχει η συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα μίλησε ο Άκης Τσόλης, διευθύνων σύμβουλος της Active Media Group και και τόνισε ότι ο τουρισμός είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο ενώ υπάρχει τάση σε νέες μορφές τουρισμού όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της πανδημίας. «Ένας στους τρεις Ευρωπαίους ταξιδεύει για αθλητικές διακοπές τουρισμού, όπως είπε, ενώ το 2023 η Ευρώπη αναμένει άνοδο του αθλητικού τουρισμού πάνω από το 57%».

Ο Ημιμαραθώνιος του Santorini Experience που έχει ονομαστεί Δαιδαλική Κόρη της Θήρας είναι και μια μοναδική ευκαιρία να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο η μαρμάρινη Δαιδαλική Κόρη της Θήρας. Πρόκειται, όπως επεσήμανε η Σοφία Κίτσου αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θήρας, για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα υπερφυσικού μεγέθους που σύντομα θα εκτεθεί στο κοινό.

Το Santorini Experience σε “ δυο πράξεις”

Ο Δήμος Θήρας φέτος, θέλοντας να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτιστικό πλούτο των νησιών, εμπλουτίζει για πρώτη φορά το Santorini Experience, με έναν ημιμαραθώνιο, μια πολύ δημοφιλή διαδρομή τρεξίματος παγκοσμίως.

Ημιμαραθώνιος «Δαιδαλική Κόρη της Θήρας»

Η μαρμάρινη Δαιδαλική Κόρη της Θήρας, ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα υπερφυσικού μεγέθους (ύψους 2,30 μέτρων και βάρους περίπου 750 κιλών), που χρονολογείται στα 640 π.Χ. (7ος αιώνας), η οποία βρέθηκε διατηρημένη σε εξαιρετική κατάσταση στη θέση Σελλάδα της Αρχαίας Θήρας, στις 24 Νοεμβρίου 2000, από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα, αναδεικνύει την τεράστια ιστορία της Σαντορίνης, τοποθετείται δε χρονικά και αισθητικά στην εποχή της γένεσης της μνημειώδους ελληνικής γλυπτικής. Το εξαίρετο αυτό γλυπτό, που σύντομα θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο παγκόσμιο κοινό, στον αίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, που ανασκευάζεται, δίνει το όνομά του στον πρώτο ημιμαραθώνιο τρεξίματος, που γίνεται για πρώτη φορά στο νησί. Ο Ημιμαραθώνιος «Δαιδαλική Κόρη της Θήρας» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 και θα περάσει από τις μαγευτικές περιοχές της Οίας, του Ημεροβιγλίου και των Φηρών.

Διαδρομή Κολύμβησης «L & E Nomikos» 1,5 μιλίου, από το Ηφαίστειο προς τον Όρμο Φηρών

Στην ωραιότερη καλντέρα του κόσμου, που δημιουργήθηκε από τις διαδοχικές εκρήξεις του ηφαιστείου της Σαντορίνης, από τους προϊστορικούς χρόνους έως το 1950, οι συμμετέχοντες αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να κολυμπήσουν στη μοναδική κολυμβητική διαδρομή ανοιχτής θαλάσσης «L & E Nomikos», 1,5 μιλίου (2,4 χλμ) του Santorini Experience, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, από το ηφαίστειο έως το παλιό λιμάνι των Φηρών, με την επιβλητική όψη του νησιού μπροστά τους.

Η διαδρομή κολύμβησης θα φέρει από φέτος το όνομα «L & E Nomikos» προς τιμήν των ιδρυτών του ομώνυμου ιδρύματος «Λούλας & Ευάγγελου Νομικού», που ιδρύθηκε το 1979 από τον εφοπλιστή Ευάγγελο Νομικό, που τόσο αγαπούσε τη θάλασσα και το νησί του. Η κατασκευή του τελεφερίκ, που ενώνει την πόλη των Φηρών με το παλιό λιμάνι (Όρμο των Φηρών), σημείο τερματισμού της κολύμβησης, αποτελεί πρωτοποριακό έργο του Ιδρύματος, που ολοκληρώθηκε 40 χρόνια πριν και τέθηκε σε λειτουργία έχοντας μεγάλη συμβολή στην εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών, ωφελώντας ταυτόχρονα διαχρονικά όλο το νησί, αφού τα έσοδα του Ιδρύματος διατίθενται για σπουδαία έργα και στήριξη της κοινωνίας. Χρέος τιμής στη μνήμη αυτών των ευεργετών είναι για τον Δήμο Θήρας η ονοματοδοσία στο εξής αυτής της μοναδικής κολυμβητικής διαδρομής.

Το Santorini Experience, γίνεται φέτος για 6η χρονιά και αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Θήρας και του τμήματος Αθλητικού Τουρισμού της ActiveMedia Group ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

Νικόλ Καζαντζίδου