Αν θέλετε πλήρη ασφάλεια να πάτε φυλακή. Εκεί θα σας ταΐζουν, θα σας ντύνουν, θα σας περιθάλπτουν και λοιπά. Το μόνο που λείπει είναι η ελευθερία. - Dwight D. Eisenhower, 1890-1969, Αμερικανός στρατηγός και μετέπειτα πρόεδρος

Έντι Ράμα: «Ιστορική και μεγαλοπρεπής» η συμφωνία των Πρεσπών

13 Μάρτιος, 2019

«Ιστορική και μεγαλοπρεπή» χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του σήμερα με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα.

Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, «η Βόρεια Μακεδονίας δεν αποτελεί απλώς μία γείτονα χώρα, αλλά ένα φιλικό και αναντικατάστατο στρατηγικά κράτος».

Ο κ. Ράμα επωφελήθηκε της ευκαιρίας να ευχαριστήσει τον κ. Ζάεφ διότι, όπως είπε, «λόγω της διορατικότητάς του άνοιξε ο δρόμος για την αρμονική συμβίωση στη γείτονα ανάμεσα στους Αλβανούς και τους Μακεδόνες κάτοικους της Β. Μακεδονίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε την Αλβανία «έναν από τους στενότερους φίλους και σημαντικό εταίρο» με τον οποίο, όπως ανέφερε, «μπορούμε να συνεργαστούμε και να πετύχουμε πρόοδο και ασφάλεια και ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών μας και της περιοχής».

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου προέκυψε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας, κυρίως στον οικονομικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των συγκοινωνιών μεταξύ των δύο χωρών, όπως οδικοί άξονες και σιδηροδρομική ένωση. Επ’ αυτού ο Αλβανός πρωθυπουργός σημείωσε πως «οι δύο πλευρές συμφωνούν για τη δημιουργία μίας κοινής οικονομικής ζώνης, ξεκινώντας πρώτα από τη μέγιστη διευκόλυνση των συνοριακών διαδικασιών».

Ο κ. Ράμα επικαλέστηκε γι’ αυτό το μοντέλο που τα Τίρανα υιοθέτησαν με το Κόσσοβο και πρόσθεσε ότι «θα θέλαμε να συνεχίζαμε με όλες τις βαλκανικές χώρες, ξεκινώντας πρώτα με τους γείτονες», αναφέροντας εδώ τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο.

Επίσης, συμφώνησαν να ανοίξει στο Μοναστήρι επίτιμο προξενείο της Αλβανίας, με τη δέσμευση του κ. Ράμα ότι «η μειονότητα της Βόρειας Μακεδονίας στην Αλβανία θα χαίρει όλους τους καρπούς αυτού του θετικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών».

Read previous post:
Ο Σύλλογος Νεφροπαθών αντιδρά στις ρυθμίσεις που προβλέπουν ένα νοσηλευτή ανά 5 αιμοκαθαιρόμενους στις Μονάδες Νεφρού των νέων ιδιωτικών κλινικών

Στην αντίδραση του Συλλόγου Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης προκαλούν οι ρυθμίσεις που αφορούν το καθεστώς λειτουργίας των Μονάδων Νεφρού των νέων...

Close