Τα περισσότερα από τα λάθη μας είναι πιο συγχωρητέα από τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να τα συγκαλύψουμε. Francois de La Rochefoucauld, 1613-1680, Γάλλος συγγραφέας

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα μελετών αναφορικά με τη διαχείριση των λεμφοϋπερπλαστικών νοσημάτων

22 Νοεμβρίου, 2019

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των μελετών αναφορικά με τη διαχείριση των λεμφοϋπερπλαστικών νοσημάτων, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, καθηγητής στη Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», κατά τη διάρκεια του Δορυφορικού Συμποσίου με τίτλο «Εξελίξεις στη διαχείριση των λεμφοϋπερπλαστικών νοσημάτων» που διοργάνωσε το Τμήμα Ογκολογίας της Takeda Hellas, στο πλαίσιο του 30ού Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου.

Στο Συμπόσιο παρουσιάστηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στις συνεχιζόμενες επιστημονικές έρευνες για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος και του λεμφώματος Hodgkin’s. Έμφαση δόθηκε στα νέα δεδομένα των κλινικών μελετών σε σχέση με την επιλογή της βέλτιστης θεραπείας για τη διαχείριση του πολλαπλού μυελώματος και των CD30+ λεμφωμάτων στην εποχή των νέων παραγόντων.

Στο Δορυφορικό Συμπόσιο, κατέθεσαν τις απόψεις τους επιστήμονες με σημαντικό ερευνητικό έργο στη θεραπεία και των δύο νοσημάτων. Προεδρεύων του Συμποσίου ήταν δρ. Αθανάσιος Δημόπουλος, ενώ το πάνελ των ομιλητών συμπλήρωσαν ο δρ. Ευάγγελος Τέρπος, καθηγητής Θεραπευτικής – Αιματολογίας στη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», η δρ. Ειρήνη Κατωδρύτου, διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Θεαγένειο», ο δρ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Λαϊκό» και η δρ. Μαρία Αγγελοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αιματολογίας ΕΚΠΑ επίσης της Αιματολογικής Κλινικής στο «Λαϊκό».

Τον ενεργό ρόλο της ελληνικής ομάδας μελέτης του πολλαπλού μυελώματος σε υπό εξέλιξη μελέτες σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα, τόνισε ο καθηγητής κ. Τέρπος, σημειώνοντας επίσης ότι τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών δεν συμβαδίζουν πάντα με την κλινική πραγματικότητα. Παίρνοντας το λόγο, η κ. Κατωδρύτου τόνισε ότι οι μελέτες εστιάζουν στην αναζήτηση του καλύτερου συνδυασμού θεραπείας στον κάθε ασθενή με γνώμονα την ασφάλειά του.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο λέμφωμα Hodgkin’s, ο καθηγητής κ.Βασιλακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμφάνιση τριών νέων παραγόντων στη θεραπεία του λεμφώματος Hodgkin’s τα τελευταία πέντε χρόνια, κάτι που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου στην αντιμετώπιση της νόσου. Ανέφερε συμπερασματικά ότι ικανό ποσοστό ασθενών επιτυγχάνουν μακρές υφέσεις, ωστόσο μένει να αποδειχθεί το κατά πόσο και σε ποια έκταση αυτό ισοδυναμεί και με ίαση.

Τέλος, η κ. Αγγελοπούλου, παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τη θεραπεία ασθενών με Περιφερικά Τ Λεμφώματα.

Σχετικά με το πολλαπλό μυέλωμα

Πρόκειται για μία σπάνια αιματολογική κακοήθεια που αντιπροσωπεύει το 1% του συνόλου των αιματολογικών κακοηθειών, προσβάλλοντας κυρίως ηλικιωμένους ασθενείς άνω των 65 ετών. Δυστυχώς η νόσος παραμένει ανίατη, με τις νέες θεραπείες ωστόσο, να αυξάνουν το προσδόκιμο όριο ζωής.

Σχετικά με το λέμφωμα Hodgkin’s:

Το λέμφωμα Hodgkin’s είναι επίσης, μια σπάνια αιματολογική κακοήθεια. Οι περισσότεροι ασθενείς θα οδηγηθούν σε ίαση, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη ακάλυπτη ιατρική ανάγκη, για ένα μικρό αριθμό ασθενών που θα υποτροπιάσουν. Αυτή η ακάλυπτη ιατρική ανάγκη γίνεται ακόμη πιο μεγάλη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειοψηφία των ασθενών αυτών είναι νεαρής ηλικίας 20-30 ετών.

Σχετικά με την εταιρεία

Η Takeda είναι μια παγκόσμιου βεληνεκούς φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Οζάκα της Ιαπωνίας. Απασχολεί περισσότερους από 30.000 συνεργάτες σε όλο τον κόσμο και έχει θυγατρικές σε περισσότερες από 70 χώρες.  Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε συγκεκριμένες φαρμακευτικές κατηγορίες, που αφορούν την ογκολογία, αιματολογία, γαστρεντερολογία, κ.ά.

Read previous post:
Ευρωβουλή: Στις 27 Νοεμβρίου η ψηφοφορία για τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια...

Close