Όλες οι αλήθειες είναι κατανοητές από τη στιγμή που ανακαλυφθούν. Το θέμα είναι να ανακαλυφθούν. Gallileo Galilei, 1564-1642, Ιταλός επιστήμονας

Ενδιαφέροντα ευρήματα για χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό σε μεταπτυχιακούς φοιτητές

25 Μάιος, 2018

Σε σημαντικό ζήτημα διεθνώς έχει καταστεί το θέμα του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού το οποίο αποτελεί σήμερα ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα, καθώς οι περισσότεροι πολίτες φαίνεται να έχουν σχετική ή ακόμα και πλήρη άγνοια για βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες και χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού καθηγητής Νίκος Φίλιππας, έρευνες στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι η έλλειψη χρηματοοικονομικών γνώσεων κοστίζει στους Αμερικανούς πολίτες συνολικά πάνω από 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Δύο στους τρείς πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο χαρακτηρίζονται ως χρηματοοικονομικά αναλφάβητοι, αφού αδυνατούν να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις ανατοκισμού, πληθωρισμού και διασποράς του κινδύνου.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο κ.Φίλιππας, σύμφωνα με έρευνα της Standards and Poor ‘s (2015) η οποία προέβη στην μέτρηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού μέσω της μέτρησης της χρηματοοικονομικής γνώσης, τα επίπεδα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού ανήλθαν στο 45% και κινήθηκαν λίγο χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Read previous post:
Στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη ο Αλ.Τσίπρας

Ένα μπουκέτο κόκκινα γαρύφαλλα εναπόθεσε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που αποτίει...

Close