Η Ρωσία έχει δύο στρατηγούς που μπορεί να εμπιστεύεται: Τους στρατηγούς Ιανουάριο και Φεβρουάριο - Τσάρος Νικόλαος

Ένας βράχος που λατρεύουν και φοβούνται τα παιδιά

16 Σεπτεμβρίου, 2019

Σε ένα μικρό-μικρό λοφάκι, στην κατά τα άλλα επίπεδη σαν τηγάνι πόλη Oulu της Φινλανδίας είναι ένας μοναχικός βράχος που λες και τον έβαλαν εκεί επίτηδες. Από τη μια πλευρά, είναι ένας συνηθισμένος βράχος. Αν όμως πας από την άλλη, θα δεις ένα οικείο πρόσωπο.

Ονομάζεται Groke, και είναι ένας μυθιστορηματικός χαρακτήρας βγαλμένος από τις ιστορίες των Μούμιν, της Φινλανδής συγγραφέα Τόβε Γιάνσον. Η Groke είναι μια ύπαρξη σαν φάντασμα, που όπου κι αν πηγαίνει αφήνει πίσω της ένα ίχνος από χιόνι. Τα παιδιά λατρεύουν τον βράχο, αλλά και τον φοβούνται.

Τα Μούμιν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φινλανδικής ταυτότητας, κι αυτή η καλλιτεχνική παρέμβαση στον βράχο είναι ένας μικρός φόρος τιμής στον κόσμο που επινόησε η Τόβε Γιάνσον. Η Groke του Oulu είναι τόσο αγαπητή στους κατοίκους της πόλης, που φανατικοί θαυμαστές του χόκεϊ επί πάγου έρχονται εδώ για να γιορτάσουν κατακτήσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων από την εθνική ομάδα της Φινλανδίας.

Read previous post:
Δεν απειλούνται χωριά, στη Ζάκυνθο, σε ύφεση η πυρκαγιά στο Λουτράκι

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η μεγάλη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο, όπου ενισχύθηκαν και πάλι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας,...

Close