Το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι να μουντζουρώσεις τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ δουλειάς και παιχνιδιού - Arnold J. Toynbee, 1889 - 1975, Βρετανός ιστορικός

Ενα χρόνο πριν τις ευρωεκλογές οι πολίτες θέλουν αλλά δεν ξέρουν

24 Μάιος, 2018

Ένα χρόνο πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, το ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι οι πολίτες των χωρών-μελών της ΕΕ είναι ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ στο υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ως τώρα.
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, κήρυξε χτες την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις  ευρωεκλογές του Μάϊου του 2019 οι οποίες  θα διεξαχθούν  23 έως  26 Μαΐου 2019.
Στις ευρωεκλογές θα εκλεγούν με άμεση καθολική ψηφοφορία τα 705 μέλη του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ θα αποφασισθεί έμμεσα και ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της συζήτησης για το πώς θα ήθελαν οι πολίτες να διαμορφωθεί η Ευρώπη στο μέλλον. Από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, οι αρχηγοί κυβερνήσεων των κρατών μελών έχουν κληθεί να συζητήσουν τα οράματά τους για την Ευρώπη με τους ευρωβουλευτές στις συνόδους ολομέλειας.
Στις αρχές Ιουνίου, το Κοινοβούλιο θα φιλοξενήσει περισσότερους από 8.000 νέους στο Στρασβούργο, οι οποίοι θα εκφράσουν τις ελπίδες και τους φόβους τους για το μέλλον της Ευρώπης και θα συζητήσουν τη μελλοντική της πορεία.
Στο μεταξύ η  αντίστροφη πορεία προς τις ευρωεκλογές άρχισε με τη διαπίστωση -που προκύπτει από έρευνα του ευρωβαρόμετρου-  ότι το 60% των πολιτών πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ είναι κάτι θετικό, ενώ το  67% είναι πεπεισμένοι ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ. Τα ποσοστά αυτά είναι τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί από το 1983.
«Oι επόμενες ευρωεκλογές θα είναι αναμφισβήτητα μία μάχη, όχι μόνο μεταξύ των παραδοσιακών κομμάτων της Δεξιάς, της Αριστεράς και του Κέντρου, αλλά και μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στα οφέλη της συνεχιζόμενης συνεργασίας και της ολοκλήρωσης σε επίπεδο ΕΕ και εκείνων που θα ήθελαν να ανατρέψουν όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 70 χρόνια», δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγιάνι, παρουσιάζοντας τη νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.  «Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια που θα αποδείξει στους πολίτες ότι η ΕΕ συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην ευημερία και την προστασία τους», τόνισε.
Το ευρωβαρόμετρο δείχνει επίσης ότι το 50% των Ευρωπαίων ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές, αν και μόνο ένας στους τρεις γνωρίζει πότε αυτές θα πραγματοποιηθούν. 
«Ως τον Μάιο του επόμενου έτους, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν την ημερομηνία διεξαγωγής τους καθώς και τις σοβαρές επιλογές που θα πρέπει να κάνουμε για τη μελλοντική πορεία της ηπείρου μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  («Spitzenkandidaten») θεωρείται θετικό βήμα με το 63% να πιστεύει ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια. Ωστόσο, τα τρία τέταρτα σχεδόν των πολιτών θέλουν αυτή η διαδικασία να συνοδεύεται από ουσιαστική συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα και το μέλλον της ΕΕ.
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι θέτουν ως βασικές προτεραιότητές τους την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (49%), της ανεργίας των νέων (48%), της αντιμετώπιση της μετανάστευσης (45%), την οικονομία και την ανάπτυξη (42%).

Τα ευρήματα σε Ελλάδα και Κύπρο
Ειδικότερα, στην Ελλάδα το 45% των πολιτών πιστεύει ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι κάτι θετικό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο αγγίζει το 52%. Πάνω από το 40% των Ελλήνων και των Κυπρίων (41 και 49% αντίστοιχα) θεωρούν ότι είναι σημαντικό να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, με το 66% των Κυπρίων να θεωρούν την ψήφο τους στις ευρωεκλογές ως πρωτεύον καθήκον .  Ελλάδα και Κύπρος δίνουν περισσότερη βαρύτητα σε θέματα όπως η οικονομία και η ανάπτυξη (81% Ελλάδα, 67% Κύπρος), η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων (76% Ελλάδα, 77% Κύπρος), το προσφυγικό (59% Ελλάδα), η προστασία των εξωτερικών συνόρων (45% Ελλάδα) και η τρομοκρατία (49% Κύπρος).
Στην έρευνα που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2018, συμμετείχαν 27.601 άτομα από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. 
Ν.Μ.

 

Read previous post:
Έκτακτη συνεδρίαση του προέδρου της Ν. Κορέας με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συναντήθηκε εκτάκτως με τον σύμβουλό του σε θέματα ασφαλείας και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους,...

Close