Η τέχνη της πολιτικής είναι να προβλέπεις το αναπόφευκτο και να επισπεύδεις την εμφάνιση του. - Ταλεϋράνδος, 1754-1838, Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών

Ελληνικά ομόλογα: Σε χαμηλό μηνα η απόδοση του 10ετους

Νέα αποκλιμάκωση παρουσιάζει σήμερα το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα στην αγορά κρατικού χρέους, καθώς το διεθνές περιβάλλον ωθεί προς τα κάτω συνολικά τις αποδόσεις των ομολόγων Ευρωζώνης και ΗΠΑ.

Το σήμα για ανατροπή της τάσης στην αγορά έδωσε η Fed αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία και τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μία απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού.

Οι επενδυτές εξέλαβαν τις επισημάνσεις της κεντρικής τράπεζας ως πρόθεση να προχωρήσει στο εξής με πιο αργά βήματα στις αυξήσεις επιτοκίων. Έτσι τα χαμόγελα επέστρεψαν σε αγορές μετοχών και ομολόγων.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχώρησε σήμερα έως και το 4,27%, με πτώση επτά μονάδων βάσης ή 1,45% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και ένα μήνα.

Στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και η θετική αποτίμηση του σχεδίου της ΤτΕ από την Moody’s, η οποία από κοινού με την συμφωνία της Alpha Bank ΑΛΦΑ+7,23% για πώληση κόκκινων δανείων πυροδότησαν τραπεζικό ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η πορεία των ομολόγων στο εξής θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το σε ποιο βαθμό θα καμφθούν οι τραπεζικές ανησυχίες, αλλά και από την εξέλιξη που θα έχει η αντιπαράθεση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες. Η ΕΚΤ χτύπησε σήμερα καμπανάκι για πιθανή διάχυση μίας ιταλικής κρίσης, με απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού των πιο ευάλωτων οικονομιών του ευρώ.

Read previous post:
Εισφορές: Νέα «ραβασάκια» σε 250.000 εργαζόμενους με μπλοκάκι

Το διήμερο Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και Σάββατο 1 Δεκεμβρίου θα αναρτηθούν από τον ΕΦΚΑ οι εισφορές σε τουλάχιστον 250.000 μισθωτούς...

Close