Ο φασισμός δεν ορίζεται από τον αριθμό των θυμάτων, αλλά από τον τρόπο που τα σκοτώνει. Jean-Paul Sartre, 1905-1980, Γάλλος φιλόσοφος

Ελλάς – Ιταλία: Οινοσυμμαχία

24 Νοεμβρίου, 2022

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο φυσικός οίνος, συνδέεται με τον αργό «πράσινο» τουρισμό, μεταξύ Βενετίας και οροσειράς των Δολομιτών, με γνώμονα τη βιωσιμότητα.

Στην Πρεσβεία της Ιταλίας, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 7ης Εβδομάδας Ιταλικής Κουζίνας στον Κόσμο, παρουσιάστηκε ένας καινοτόμος οινοτουριστικός οδηγός που προωθεί οινοποιεία, ποδηλατικές διαδρομές και την κοινωνική συμπεριληπτικότητα. Το όνομά του, «Vite», Αμπέλι/Ζωές, ανακαλύπτοντας περιοχές, ανθρώπους και φυσικούς οίνους».
 
Με αυτή την ευκαιρία, εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα «Color del Vino – Οίνοψ», που προάγεται από την ιταλική Πρεσβεία και είναι αφιερωμένο στην ευζωία και την προστασία του Πλανήτη”. 

 
Το επίθετο οίνωψ, που χρησιμοποιείται από τον Όμηρο, με αναφορά στην θάλασσα («επί οίνοπα πόντον») συνδέει μεταξύ τους την όραση, τη γεύση, το ταξίδι, το διάλογο, την ευζωία και την αφήγηση. Ομοιότητες που συνδέουν την Ιταλία με την Ελλάδα ήδη από την αρχαιότητα. Το πρόγραμμα “Color del Vino- Οίνοψ”  στοχεύει με τον τρόπο αυτό να δώσει υπόσταση και να προβάλλει διακρατικά αυτά τα στοιχεία, καλλιεργώντας αμοιβαίες επιρροές και ανταλλαγές με την Ελλάδα.

 O οδηγός «Vite» (Consilia Extra Mile, 2021), περιλαμβάνει συνεντεύξεις των οινοποιών, την ιστορία τους και τη φιλοσοφία που τους διακρίνει, καθώς και τα χαρακτηριστικά των κρασιών, έντεκα συνολικά οινοποιείων, αλλά και τέσσερις ποδηλατικές διαδρομές, κατάλληλες για όλους, μαζί με τα αντίστοιχα στίγματα GPS που μπορεί κανείς να κατεβάσει. Ο οδηγός, προάγει, μάλιστα τη συμπεριληπτικότητα, καθώς τα έσοδα από την αγορά του θα διατεθούν στην οργάνωση «Addolciamo l’autismo» μια πρωτοβουλία της Εθνικής Οργάνωσης Γονέων Ατόμων με Αυτισμό, της Ιταλικής ΜΚΟ ASGSA Onlus. 

Μετά την παρουσίαση, στην Ιταλική πρεσβεία ακολούθησε οινογνωσία με πρωταγωνιστές τα κρασιά των οινοποιείων που περιλαμβάνονται στον οδηγό αλλά και λαμπερές παρουσίες από το χώρο της γαστρονομίας.