Πολλοί ζητούν από την κυβέρνηση να προστατέψει τον καταναλωτή. Ένα πολύ πιο επείγον πρόβλημα είναι να προστατευθεί ο καταναλωτής από την κυβέρνηση - Milton Friedman

Έκθεση ΕΣΕΕ: σε ανάκαμψη οι μεγάλες επιχειρήσεις – σε τέλμα οι μικρές

10 Δεκέμβριος, 2014

Σήμερα Τετάρτη, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) πρόκειται για 14η συνεχή χρονιά να παρουσιάσει, την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου, η οποία εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), και βάσει της οποίας παρατηρούνται σαφείς διάφορες ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) και τις μικρότερες (ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ), καθώς οι μεν δείχνουν να έχουν επανέλθει στην κερδοφορία ενώ οι δε αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Αναλυτικότερα, το 2013 σηματοδότησε την επιστροφή των ΑΕ και ΕΠΕ στην κερδοφορία, έπειτα από τρία έτη συσσώρευσης, με κέρδη προ φόρων να αγγίζουν περίπου το 1 δισ. ευρώ,. Αντίθετα, οι 8 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ δήλωσαν μείωση τόσο πωλήσεων όσο και κερδών.

Για τις ΑΕ και ΕΠΕ, καταγράφεται επίσης οριακή έστω προσθήκη νέων παγίων το 2013, μετά την πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά τη διετία 2011-2012, ενώ για 8 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ δεν υπάρχουν δηλωμένες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου το 2013.

Η γενική ρευστότητα το 2013 εμφανίζεται βελτιωμένη για τις ΑΕ και ΕΠΕ, και περιορισμένη για 6 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ, ενώ το 2014 εκτιμάται πως έχει παραμείνει σταθερή για την πλειοψηφία των ΑΕ και ΕΠΕ, ενώ για 1 στις 3 έχει βελτιωθεί, ενώ για το 55% των ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ εκτιμάται επιδεινωμένη.

Το 53% των ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ οποίων δηλώνει επίσης ότι βρίσκεται εκτός των ορίων της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Οι 8 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη τους είτε παρέμειναν σταθερά είτε αυξήθηκαν το 2014, ενώ περισσότερες από 6 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ (πάνω από 60%) βλέπουν νέα επιδείνωση πωλήσεων και κερδοφορίας το 2014.

Σε ό,τι αφορά προβλέψεις για το 2015

– Τα 3/4 των ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη τους δεν θα παρουσιάσουν επιδείνωση το 2015 (προβλέπουν αύξηση ή σταθερότητα). Ωστόσο, σχεδόν το 40% των ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ προβλέπει και πάλι μείωση πωλήσεων και κερδών το 2015, ενώ ποσοστό άνω του 33% απέφυγε ή δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη.

– Η πλειονότητα των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από νομική μορφή, προβλέπει στασιμότητα επενδύσεων το 2015.

– Παραμένει κυρίαρχη τάση η στασιμότητα στην απασχόληση για όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις.

– Η σχετική πλειοψηφία των ΑΕ και ΕΠΕ προβλέπει αυξημένη ρευστότητα το 2015. Αντίθετα, στις ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ επικρατεί η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία για την εξέλιξη της ρευστότητάς τους.

– Συνολικά, είναι έντονο το άγχος για επιβίωση από την κρίση. Σχεδόν 3 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ και περισσότερες από 4 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανό να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους το 2014. Ενώ το 9,3% των ΑΕ και ΕΠΕ και το 17,3% των ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανή την παύση εργασιών τους (λουκέτο) μέσα στο 2014.

– Η μείωση της απασχόλησης (18,2%) και ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας (17,4%) είναι οι κυριότερες επιλογές για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι ΑΕ και ΕΠΕ, ενώ για τις ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ κυριαρχούν ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας (24,5%) και η μείωση τιμών (21,8%).

 

Read previous post:
Σημίτης: δεν θα βρεθούν οι 180 ψήφοι για την προεδρική εκλογή

O πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασε την εκτίμησή του ότι δεν θα βρεθούν οι απαιτούμενες 180 ψήφοι για την εκλογή...

Close