Η απόφαση να αποφύγουμε κάτι κακό σπάνια υλοποιείται πριν το κακό προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε να είναι δυνατό να το αποφύγουμε. Thomas Hardy, 1840-1928, Άγγλος συγγραφέας & ποιητής

Έκθεση για τον φωτογράφο Ferdinando Scianna στο Μιλάνο

13 Μαΐου, 2022

Φόρο τιμής στον φημισμένο Σικελό φωτογράφο Ferdinando Scianna αποτίει το Μιλάνο με μεγάλη ανθολογική έκθεση που φιλοξενείται στο Piano Nobile του Palazzo Reale. Η έκθεση «Ferdinando Scianna “ Viaggio, Racconto, Memoria” (Ταξίδι, Αφήγηση, Μνήμη)» εμπλουτίζεται με δύο ενότητες οι οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά: η μία είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο Σικελό συγγραφέα Leonardo Sciascia – υπάρχουν πολλά λογοτεχνήματά του στη γλώσσα μας – ο οποίος είχε ξεχωριστή σχέση στη ζωή του πρώτου Ιταλού φωτογράφου στο Magnum Photos· η άλλη, με τίτλο «Βιβλιογραφία», παρουσιάζει μια επιλογή των λευκωμάτων του Scianna, από το πρώτο με τίτλο «Θρησκευτικές Γιορτές στη Σικελία» μέχρι τα πιο πρόσφατά του.

Ο Scianna και ο Sciascia ήταν αυτό που λέμε «φίλοι για μια ζωή». Πάνω από 1.000 φωτογραφίες το τεκμηριώνουν, οι περισσότερες ανέκδοτες, τραβηγμένες τα καλοκαίρια στο Racalmuto και στα πολυάριθμα ταξίδια που έκαναν μαζί. «Η φιλία είναι σαν μια ανταλλαγή των κλειδιών των αντίστοιχων ιδιωτικών κάστρων, είναι η απόκτηση του αμοιβαίου δικαιώματος να χρησιμοποιεί κανείς τα μάτια, το μυαλό και την καρδιά του άλλου» γράφει ο Scianna. Λίγες από αυτές τις φωτογραφίες έγιναν λεύκωμα, με τίτλο «Scianna fotografa Sciascia»· εκδόθηκε το 1989 και ο συγγραφέας μπόρεσε να το δει λίγο πριν από τον θάνατό του. «Η συγγραφή και η φωτογραφία δεν είναι αμοιβαία αποκλειστικές.