Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει ένα εκατομμύριο δολάρια με ειλικρίνεια - 
William Jennings Bryan

Εκστρατεία ενημέρωσης για τις κλινικές μελέτης. Τι είναι και ποια τα φέλη για τους ασθενείς

23 Ιουνίου, 2017

Η πληροφόρηση των ασθενών σχετικά με τα οφέλη των κλινικών δοκιμών και η ανάπτυξη αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης, είναι ο νέος στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης «Δικαίωμα στην Υγεία», από τη Novartis Ηellas, σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρία Αθηνών, που φέτος εστιάζει στις κλινικές μελέτες.

«Οι κλινικές μελέτες στην Ιατρική είναι ένα εργαλείο με βάση τους κανόνες ορθής κλινικής πρακτικής και έχουν ως στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση του ασθενούς», αναφέρει ο Καθηγητής Γρηγόριος Κουράκλης, Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών, προσθέτοντας ότι τα οφέλη από τις κλινικές μελέτες για τους ασθενείς είναι πολλαπλά, κυρίως μέσω της πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα.

Η δεύτερη φάση της εκστρατείας «Δικαίωμα στην Υγεία», στοχεύει να ενισχύσει την πληροφόρηση των ασθενών και να απαντήσει σε τυχόν ανησυχίες τους, . αναφέρουν οι διοργανωτές της εκστρατείας. Στον διαδικτυακό κόμβο (www.dikaiomastinygeia.gr), οι ασθενείς μπορούν να βρουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις τους.

Μέσω της εκστρατείας «Δικαίωμα στην Υγεία» «πιστεύουμε ότι θα καλλιεργηθεί μια διαφορετική κουλτούρα που θα ενδυναμώσει τη σχέση εμπιστοσύνης των ασθενών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με απώτερο σκοπό την σωστή και έγκυρη ενημέρωση», ανέφερε ο Γρηγόρης Ρομπόπουλος, Ιατρός-Ενδοκρινολόγος, Ιατρικός Διευθυντής της Novartis Hellas.

150 νέες παρεμβατικές κλινικές μελέτες στην Ελλάδα

Οι κλινικές μελέτες είναι ερευνητικές μελέτες για φαρμακευτικά σκευάσματα που διεξάγονται σε εθελοντές για να απαντηθούν επιστημονικά ερωτήματα και να βρεθούν καλύτεροι τρόποι ώστε να διαγνωστούν, να θεραπευθούν ή να προληφθούν παθήσεις. Παράλληλα, οι μελέτες αυτές συχνά βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν σε βάθος παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς των νοσημάτων. «Μια κλινική δοκιμή διεξάγεται ώστε να αποφασιστεί εάν ένα νέο φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους. Βασίζονται σε άτομα και ασθενείς που εθελοντικά συμμετέχουν και λαμβάνουν ένα νέο φάρμακο ή θεραπεία ή ιατροτεχνολογικό βοήθημα ή συσκευή. Οι κλινικές δοκιμές διεξάγονται σύμφωνα με διεθνείς δεοντολογικές αρχές καλής κλινικής πρακτικής και το Νομοθετικό Πλαίσιο που ισχύει σε κάθε χώρα», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Σήμερα εκτιμάται ότι διεξάγονται περίπου 150 νέες παρεμβατικές κλινικές μελέτες στην Ελλάδα, κυρίως από μεγάλες διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες. «Οι νέες κλινικές μελέτες όσο και οι εξελισσόμενες προσφέρουν σημαντικά οφέλη που αφορούν σε αξία προς τους ασθενείς, την ευρύτερη υγειονομική περίθαλψη με καλύτερες θεραπείες για ευρύτερο πληθυσμό ασθενών, στην ερευνητική κοινότητα και στην εθνική οικονομία. Περίπου 5 000 ασθενείς έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, μέσω των κλινικών παρεμβατικών μελετών, ιδιαίτερα σε σοβαρά, χρόνια ή και σπάνια νοσήματα, όπου υπάρχουν ακάλυπτες σημαντικές ιατρικές ανάγκες».

 

Read previous post:
Με ήπιες μεταβολές έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή

Μικτά πρόσημα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά και την απομάκρυνση της τιμής του πετρελαίου από τα χαμηλά 10 μηνών, με τους επενδυτές...

Close