Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τις αντιξοότητες, αλλά αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσ’ του εξουσία. Αβραάμ Λίνκολν, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος

Εξαιρετική η συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ελλάδας, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΚΣΣΕ

25 Μαΐου, 2018

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Μισέλ Νικολετί ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα στις αρχές της εβδομάδος επαίνεσε την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και χαιρέτισε θερμά την πρόσφατη ψηφοφορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

«Πρόκειται για τεράστιο βήμα, όχι μόνο για την εξασφάλιση ισχυρότερης πρόληψης της βίας κατά των γυναικών και για την μεγαλύτερη προστασία των γυναικών που πέφτουν θύματα βίας, αλλά και για το σπάσιμο των στερεοτύπων και τη δημιουργία μιας πιο ισότιμης κοινωνίας… Ελπίζω ότι η επιλογή της Ελλάδας θα εμπνεύσει άλλες χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει αυτό το σημαντικό μέσο, να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα», είπε ο κ. Νικολετί σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΚΣΣΕ στην οποία αποτυπώνονται τα αποτελέσματα της επίσκεψης .

Μιλώντας για την μετανάστευση και την προσφυγική κρίση, ο πρόεδρος της ΚΣΣΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναγνώρισε τις απίστευτες προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές και η ελληνική κοινωνία από την εμφάνιση της κρίσης.

«Ήμουν μέλος της αντιπροσωπείας της ΚΣΣΕ που επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2016 και είχα την ευκαιρία τότε να κατανοήσω καλύτερα τις προκλήσεις γύρω από το ζήτημα αυτό. Δύο χρόνια αργότερα τώρα, χαίρομαι με τις εντυπωσιακές βελτιώσεις που έγιναν σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα, μεταξύ άλλων με το κλείσιμο των άτυπων καταυλισμών και την εφαρμογή του προγράμματος στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). », σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζεται ακόμη πως στις συζητήσεις του με τις ελληνικές αρχές, τόνισε ότι η κατάσταση στα νησιά απαιτεί επειγόντως προσοχή, καθώς αυξάνονται πάλι οι αφίξεις και ο υπερπληθυσμός και η επιδείνωση των υγειονομικών συνθηκών εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. « Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για μια βιώσιμη λύση, με σεβασμό των δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στους καταυλισμούς στα νησιά », ανέφερε τονίζοντας πως χρειάζεται μια νέα ευρωπαϊκή προσέγγιση στο θέμα. Ανέφερε ακόμη πως η ΚΣΣΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει στη συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών μεταναστευτικών πολιτικών, με στόχο την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου και τη δημιουργία ενός πραγματικού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου βασισμένου σε κοινά πρότυπα και ισότιμη διανομή».

Οι συζητήσεις του προέδρου της ΚΣΣΕ επικεντρώθηκαν επίσης στις κύριες τρέχουσες πολιτικές προκλήσεις για το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και στις περιφερειακές προκλήσεις για την Ελλάδα ειδικότερα. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αυτών, ο κ. Νικολετί τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής ενότητας και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η ΚΣΣΕ για την προσέγγιση των λαών και τη συμβολή της στην προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Read previous post:
Παρουσίαση των νέων προτύπων για τους φορείς ισότητας από την Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Τα νέα πρότυπα για τη δημιουργία και τη λειτουργία των φορέων ισότητας παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και...

Close