Ενισχύει την παρουσία της στην Ευρώπη η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με νέες επενδύσεις που προάγουν την έρευνα και την καινοτομία. Τρείς ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δημιουργούν μονάδες παραγωγής ουσιών και φαρμάκων στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι κέντρο παραγωγής φαρμάκων για όλη την Ευρώπη.
Με την ολοκλήρωσή της επένδυσης, των εταιρειών DEMO, WINMEDICA του ομίλου ELPEN και FARAN, θα έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δυνατότητα της παραγωγής πρώτων υλών.
Η ολοκλήρωση των επενδύσεων άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει άμεσα πάνω από 1000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι έμμεσες θέσεις εκτιμώνται σε 2.500 με 3.500. Οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θωρακίζουν το σύστημα υγείας από τις ελλείψεις και διασφαλίζουν την κάλυψη των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση στην Τρίπολη με θέμα «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας» όπου έγινε παρουσίαση των επενδύσεων των τριών ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης, η Γενική Γραμματέας ιδιωτικών επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης κα. Β. Λοΐζου, ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ κ. Κ. Βλάσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δ. Πτωχός, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κ. Τζιούμης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνης.
Στον χαιρετισμό του ο Yπουργός κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην σημασία του νόμου για τον συμψηφισμό clawback – επενδύσεων που από τον Οκτώβριο του 2019 έχει οδηγήσει στην υποβολή επενδυτικών σχεδίων ήδη άνω των 600 εκ.Euro ενώ ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσουν το 1,2 δισ Euro. Οι νέες μονάδες παραγωγής θα μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση για μια σειρά κρίσιμων φαρμάκων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στους πέντε τομείς της Υγείας που παρουσιάζουν δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα. Βιοτεχνολογία, παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, ψηφιακή υγεία, κλινικές δοκιμές και βιοφαρμακευτικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην καινοτόμα βιοφαρμακευτική βιομηχανία και έχουν τεθεί τα θεμέλια που θα καταστήσουν τη χώρα ανταγωνιστική διεθνώς στον τομέα αυτόν, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε οι επενδύσεις στην υγεία να συμβάλουν στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Επισήμανε δε ότι, οι επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Τρίπολη καθιστούν την περιοχή κόμβο παραγωγής φαρμάκων, με επόμενο στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος παροχής βιοφαρμακευτικών υπηρεσιών.
Στην ομιλία του με θέμα «επενδύσεις και κάλυψη ασθενών», ο Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, μέλος του Δ.Σ. του ευρωπαϊκού συνδέσμου Medicines for Europe και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN, τόνισε : «Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που υλοποιούνται στην ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης είναι 180 εκ.Euro. ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θωρακίζουν το σύστημα υγείας από τις ελλείψεις και διασφαλίζουν την κάλυψη των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα. Οι νέες παραγωγικές μονάδες της WINMEDICA -εταιρεία του ομίλου ELPEN- θα είναι σε θέση να καλύψουν το 25% των αναγκών για ογκολογικές θεραπείες μέχρι το 2028. Πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κάθε ευρώ επένδυσης στο φάρμακο, επιστρέφει στην οικονομία 3,2 ευρώ. Αυτό είναι ένας μοναδικός πολλαπλασιαστής που δείχνει τη μεγάλη προστιθέμενη αξία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην εθνική οικονομία και κοινωνία».
Ο κ. Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, και Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας DEMO, αναφέρθηκε στη συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα και την καινοτομία, σημειώνοντας ότι: «Είναι γεγονός ότι η υγεία προάγεται μέσω της καινοτομίας που δημιουργεί νέες θεραπευτικές λύσεις. Όμως, η ευρεία διάχυση των λύσεων αυτών στη καθημερινή θεραπευτική, σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες να αγοράσουν φάρμακα, που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη αλλά μέσα από ενέργειες οριακής καινοτομίας βελτιώνει το αρχικό προϊόν, εξασφαλίζοντας ευκολία στη χρήση και καλύτερη συμμόρφωση με τη θεραπεία. Με την ολοκλήρωσή της επένδυσης, θα έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα τη δυνατότητα της παραγωγής πρώτων υλών ενώ και η DEMO θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων & ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης καλύπτοντας το 35% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και σε ογκολογικά φάρμακα. Η δημιουργία των νέων μονάδων παραγωγής θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αφού θα σημάνει την τόνωση της απασχόλησης με τη δημιουργία χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας».
Έφη Φουσέκη