Λέγεται ότι ο άνθρωπος είναι ένα λογικό ον. Σε όλη μου τη ζωή έψαχνα για στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Bertrand Russell, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος

Εκπαιδεύοντας Άι Βασίληδες – Ταχύρρυθμα μαθήματα παραδίδει εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη

9 Δεκεμβρίου, 2023

«Πώς λένε τους ταράνδους του Άι Βασίλη; Από πού ξεκινάει το ταξίδι του και πώς χωράνε στο έλκηθρο όλα τα δώρα; Με πόσο μπάσο στη φωνή πρέπει να λέει το χο χο χο…; » Τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις πρέπει να γνωρίζει όποιος θέλει να είναι ένας σωστός Άι Βασίλης και όχι μόνο. Τα… βασικά περιλαμβάνονται στα μαθήματα με εκπαιδευτή ένα έμπειρο Άι Βασίλη και κοινό εκκολαπτόμενους Άι Βασίληδες που θα αναλάβουν δράση τις επόμενες μέρες σε εκδηλώσεις, πάρτι, πλατείες και εμπορικά κέντρα.

Ναι υπάρχει «σχολή» για Άι Βασίληδες. Για την ακρίβεια εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων από τη Θεσσαλονίκη παραδίδει ταχύρρυθμα μαθήματα θεωρίας και πρακτικής για να γίνουν όσοι ενδιαφέρονται Άι Βασίληδες «με τα όλα τους».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη της εταιρείας Αλεξάνδρα Ράντου εξηγεί ότι δεν είναι μόνο η στολή και η λευκή γενειάδα που κάνουν πετυχημένο τον Άι Βασίλη, αλλά ένα σύνολο γνώσεων και συμπεριφοράς συγκροτεί το ιδανικό αποτέλεσμα.

«Το περιεχόμενο του μαθήματος έχει πολλές θεματικές ώστε να αποκτήσει κάποιος όσο το δυνατόν πιο κοντινά χαρακτηριστικά στον Άι Βασίλη. Έχει σημασία ακόμη και το πως στέκεται κάποιος, υπάρχουν -για παράδειγμα- διαφορές στο πώς πρέπει να είναι ένας Άι Βασίλης σε ένα κατάστημα, σε ένα παιδικό πάρτι, σε έναν ανοιχτό χώρο ή σε μια πλατεία με πολλά παιδιά αλλά και μεγάλους. Το πρώτο που διδάσκουμε είναι να μην κακοκαρδίσει κανέναν» εξηγεί η κ. Ράντου.

Διοργανώνοντας εκατοντάδες εκδηλώσεις, η ίδια σημειώνει ότι κύριο μέλημα για τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι να νιώσουν τα παιδιά τη μαγεία και την ομορφιά των γιορτών που τις έχουν συνδέσει με τον καλοσυνάτο άγιο, που πραγματοποιεί επιθυμίες. Είναι εξάλλου το πρόσωπο που έχουμε διαπιστώσει, όπως εξηγεί, ότι και σε ένα χώρο με άλλους ρόλους όπως νεράιδες, ξωτικά, εκείνος είναι που θα τραβήξει τα περισσότερα βλέμματα, που θα θέλουν όλοι μια φωτογραφία μαζί του και αυτός που θα δεχτεί και πολλές ερωτήσεις επομένως πρέπει να αποκτήσει και τις απαραίτητες γνώσεις.

«Το μάθημα της θεωρίας περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για το μύθο και τη ζωή του. Πρέπει να ξέρει απ΄ έξω τα ονόματα των ταράνδων, των ξωτικών, τις περιοχές που έχει διανύσει με το έλκηθρο του και να απαντά σε όλα, γιατί τα παιδιά ρωτούν πολλά και πρέπει να μην πιαστεί ποτέ αδιάβαστος» περιγράφει η υπεύθυνη της εταιρείας.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εταιρεία διοργανώσεων εκδηλώσεων, κάνει εντατικά μαθήματα για Άι Βασίληδες. Στο παρελθόν μάλιστα είχε βάλει και αγγελία αναζητώντας κόσμο που θα εκπαίδευε για να συμμετέχουν σε πολλά από τα εορταστικά προγράμματά της. Φέτος η ζήτηση ήταν μεγάλη και δεν χρειάστηκε η αγγελία καθώς έκλεισαν νωρίς οι θέσεις και βρέθηκαν εγκαίρως αρκετοί που ήθελαν να ….μπουν στην κόκκινη στολή, να φορτωθούν το σάκο και να χαρίσουν χαμόγελα…σε μικρούς και μεγάλους.

Όλα τα μαθήματα πάντως κλείνουν με το βασικότερο: τη θεωρία της αγάπης. Ο Άι Βασίλης εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο καθώς μπαίνει ο υποψήφιος μέσα στη στολή και πλημμυρίζει η ψυχή του με αγάπη και καλοσύνη.

Ξεχωριστή εκπαίδευση, πάντως, γίνεται και για όσους θέλουν να γίνουν ξωτικά όπου εκεί τα πράγματα είναι αρκετά πιο εύκολα γιατί, άλλωστε, πρωταγωνιστής ήταν και θα είναι ο Άι Βασίλης.

Αναστασία Τελιανίδου

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε η κ. Αλεξανδρα Ράντου