Η φιλοσοφία είναι όπως η Ρωσία: γεμάτη βάλτους και με συχνές εισβολές από τους Γερμανούς - Roger Nimier

Εκδήλωση του Δικτύου: «Συνεργασία με ισχύ ή σύγκρουση και υπονόμευση; Oι σχέσεις ΕΕ-Κίνας μετά την πανδημία»

22 Ιουνίου, 2020

Με θέμα συζήτησης την διαμόρφωση των σχέσεων  Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας μετά την πανδημία COVID-19, το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, διοργάνωσε, σήμερα το πρωί, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (European Council on Foreign Relations), κλειστό ψηφιακό πρόγευμα εργασίας. 

Η εκδήλωση -συζήτηση πραγματοποιήθηκε επ’ αφορμή της σημερινής συνόδου ΕΕ-Κίνας και επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που δημιουργεί η συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή της Κίνας, τις συνέπειες που αναμένονται στις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις εξ αιτίας της πανδημίας, καθώς και τη στρατηγική αντιμετώπισης της κινεζικής επέκτασης, από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κεντρική προσκεκλημένη της συνάντησης ήταν η Dr. Janka Oertel, διευθύντρια Ασίας του ECFR, ενώ τοποθετήθηκαν, επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Πλάμεν Τόντσεφ, επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών του ΙΔΟΣ.

Στο ψηφιακό πρόγευμα εργασίας, συμμετείχαν επίσης σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και της δημοσιογραφίας. 

Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, ‘Αννα Διαμαντοπούλου, αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα των σχέσεων ΕΕ-Κίνας, τονίζοντας ότι η μορφή της σχέσης αυτής επηρεάζει σημαντικά μια σειρά από τομείς πολιτικής, όπως την αυτονομία της Ευρώπης και την εξέλιξη της ευρωπαïκής βιομηχανικής πολιτικής, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κατάσταση στην Αφρική, την πολιτική δικτύων 5G, την διαχείριση του παγκοσμίου χρέους, καθώς και τη μορφή παγκόσμιας συνεργασίας που απαιτείται για την αντιμετώπιση του COVID-19 και ενδεχόμενων μελλοντικών πανδημιών. Η ‘Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε επιπλέον πως η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να συνεχίσει να τηρεί ασαφή στάση, την ίδια στιγμή που η ενότητα των κρατών-μελών της ΕΕ απέναντι στην Κίνα αποτελεί το μέγιστο ζητούμενο για μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Κίνας.

H Janka Oertel παρατήρησε ότι οι σχέσεις Ευρώπης-Κίνας υφίστανται μια θεμελιώδη μετατόπιση, η οποία μπορεί μεν να επιταχύνεται σημαντικά λόγω της πανδημίας, ωστόσο είχε ήδη ξεκινήσει από το 2019. Για την Κίνα, τονίζει η δρ. Oertel, η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε κεντρικό πεδίο μάχης στο πλαίσιο του οικονομικού και τεχνολογικού της ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ. Η είσοδος της Κίνας στις ευρωπαϊκές αγορές και η πολιτική συνεργασία με τις χώρες της ευρωζώνης είναι κομβικά στοιχεία για την επίτευξη των κινεζικών φιλοδοξιών. Ωστόσο, η διεθνής συμπεριφορά του Πεκίνου έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εσωτερική συνοχή της Ένωσης, καθώς και τη διατλαντική συνεργασία. Κατά την Janka Oertel, ενώ η ΕΕ υιοθετεί σταδιακά σκληρότερη στάση ως προς τα ζητήματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου, παραμένει ασαφής ως προς τη γενικότερη πολιτική σχέση με το Πεκίνο. Η σημερινή Σύνοδος θα είναι μάλλον κατατοπιστική ως προς τη βούληση της ευρωπαϊκής ηγεσίας να τηρήσει την υπόσχεση της για ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει ότι μια «γεωπολιτική Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δεν θα μπορεί παρά να πάρει σαφή θέση σχετικά με το μέλλον των πολιτικών ελευθεριών στο Hong Kong, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζική επικράτεια ή την παρεμβατική πολιτική του Πεκίνου στην ευρωπαϊκή γειτονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

– Το 2019 η ΕΕ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, ενώ η Κίνα ο δεύτερος μεγαλύτερος της ΕΕ. 

– Το εμπόριο αγαθών μεταξύ ΕΕ και Κίνας ανήλθε σε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ημερησίως για το 2019.

– Η συνολική αξία των εξαγωγών της ΕΕ στην Κίνα ανήλθε στα 198 δισ. ευρώ και των εισαγωγών στα 362.

– Το 2018, η εξαγωγή υπηρεσιών προς την Κίνα έφτασε τα 46 δισ. ευρώ, ενώ η εισαγωγή τα 30 δισ. ευρώ.

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα ενταχθεί στη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων

H Κίνα, δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων στον κόσμο, προτίθεται να ενταχθεί στη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων (TCA), μία απόφαση...

Close