Αν όλο το παιχνίδι είχε να κάνει με το τι έγινε στο παρελθόν, τότε οι πιο πλούσιοι άνθρωποι θα ήταν βιβλιοθηκάριοι. Warren Buffett, 1930-, Αμερικανός επενδυτής

Εκδήλωση της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης για την “Οικονομία, το Περιβάλλον και την Ειρήνη την εποχή του κορoνοϊού”

27 Νοεμβρίου, 2020

Για την «επανάκαμψη των Πρασίνων ως δύναμη στα ευρωπαϊκά πράγματα» αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, ιδρυτικό μέλος της Attac Γερμανίας Sven Giegold μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Οικονομία, Περιβάλλον και Ειρήνη: Η πολύπλευρη κρίση, τα σημερινά αδιέξοδα και το Green New Deal» που διοργάνωσε η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, στο πλαίσιο του GreenWave Festival.

Σύμφωνα με τον κ.Giegold , «οι Πράσινοι έχουν εδραιώσει τις θέσεις τους και συμμετέχουν πλέον σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» εκφράζοντας παράλληλα την ευχή, «το ίδιο να συμβεί και του χρόνου στη Γερμανία».

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων έκανε λόγο για ανεπαρκείς επενδύσεις στον πράσινο τομέα και ζήτησε τα κονδύλια από το πρόγραμμα ανάκαμψης, με την επωνυμία Next Generation της ΕΕ, να επενδυθούν σε ένα πιο «πράσινο» μέλλον.

Εισηγήσεις στην εκδήλωση έκαναν οι Γιάννης Παρασκευόπουλος, νομικός, μέλος του Οικολογικού Δικτύου, Μιχάλης Τρεμόπουλος, τέως ευρωβουλευτής, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και Ιωάννα Θεοδοσίου, συνεργάτρια Πολιτικής, «The Green Tank».

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές σε σχετική ανακοίνωση, «οι γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων σπρώχνουν τα πράγματα προς μια παρατεταμένη ημι-εμπόλεμη κατάσταση, απειλώντας την ειρήνη στην περιοχή, τα λάβαρα του εθνικισμού συνεγείρουν τους λαούς αναδεικνύοντας τους αυταρχικούς ηγέτες της περιοχής ως υπερασπιστές των λαϊκών δικαίων ενώ η κλιματική κρίση επιβάλλει την ακύρωση των εξορύξεων πριν είναι αργά για τον πλανήτη».

Για την Οικολογική Κίνηση, «το Green New Deal μπορεί να αντιταχθεί στην κυρίαρχη κερδοσκοπική άποψη για την οικονομία, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια πράσινη οικονομία, με φιλικές προς το περιβάλλον θέσεις εργασίας και ταυτόχρονη προστασία του πλανήτη από την οικοκτονία όπου το οδηγούν οι σημερινές ηγεσίες και το αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούν».