Αυτό που έχει σημασία στη ζωή δεν είναι τι σου συμβαίνει, αλλά τι θυμάσαι και πώς το θυμάσαι. Gabriel Garcia Marquez, 1927-2014, Κολομβιανός συγγραφέας

Εκδήλωση LSE: «Πού οδεύει η παγκόσμια οικονομία;»

21 Φεβρουαρίου, 2020

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory) σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα Ελλάδας και με την υποστήριξη του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του LSE, διοργανώνει την εκδήλωση «Η Dame Minouche Shafik σε συνομιλία με τον κ. Κώστα Π. Μιχαηλίδη: Πού  οδεύει η παγκόσμια οικονομία και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;».
Στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory), με στόχο την προώθηση του διαλόγου σε μείζονος σημασίας ζητήματα της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας, η Minouche Shafik, Διευθύντρια του London School of Economics, θα αναλύσει με τον Κώστα Π. Μιχαηλίδη,  Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και τις απαραίτητες ενέργειες για τη βελτίωσή της.
Η συγχρονισμένη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας καθιστά την ανάκαμψή της επισφαλή. Δραματική είναι η επιβράδυνση στο εμπόριο και τη μεταποίηση, ενώ οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα εξακολουθούν να κινούνται σε απογοητευτικά επίπεδα. Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας απειλούν σε πολλά επίπεδα την παγκόσμια συνοχή – συμπεριλαμβανομένων των τομέων της οικονομίας και της τεχνολογίας. Τα ιδιαιτέρως χαμηλά επιτόκια έχουν οδηγήσει πολλές χώρες στη συσσώρευση χρέους σε πρωτόγνωρα για τη μεταπολεμική περίοδο επίπεδα. Η ανισότητα έχει επιδεινωθεί σε πολλές χώρες και οι τεχνολογικές εξελίξεις και η αυτοματοποίηση θα μετασχηματίσουν τις θέσεις εργασίας και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού στο μέλλον. 
Πώς μπορεί η παγκόσμια οικονομία να μπει σε μια πιο υγιή πορεία ανάπτυξης και ποιες πολιτικές χρειάζονται για να συμβεί αυτό; Τι θα συνέβαινε στην περίπτωση ενός νέου αρνητικού σοκ – έχουν οι κυβερνήσεις, οι κεντρικές τράπεζες και οι διεθνείς οργανισμοί τα μέσα και την πολιτική βούληση να το αντιμετωπίσουν; 

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, στις 18:45μ.μ. στο Μέγαρο Καρατζά, Αιόλου 82-84.  
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η εγγραφή είναι απαραίτητη στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.eventbrite.co.uk/e/dame-minouche-shafik-in-conversation-with-mr-costas-p-michaelides-tickets-91134155713
https://www.eventbrite.co.uk/e/the-future-of-british-politics-after-brexit-tickets-72521334263

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Dame Minouche Shafik 
Η Nemat (Minouche) Shafik είναι διακεκριμένη οικονομολόγος, με σημαντική καριέρα στη δημόσια πολιτική και στον ακαδημαϊκό χώρο. To Σεπτέμβριο του 2017 ανέλαβε Διευθύντρια του London School of Economics and Political Science.
Πραγματοποίησε τις προπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Massachusetts-Amherst και τις μεταπτυχιακές σπουδές της (MSc) στο LSE, ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (DPhil) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σε ηλικία μόλις 36 ετών έγινε η νεότερη Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Έχει διδάξει στο Georgetown University και το Wharton Business School. Στη συνέχεια, υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας του βρετανικού Υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης (2008 έως 2011), Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2011-2014) και Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Αγγλίας (2014 έως 2017), όπου συμμετείχε σε όλες τις σχετικές επιτροπές νομισματικής, χρηματοοικονομικής και εποπτικής πολιτικής, καθώς και τις επιτροπές εποπτικής πολιτικής, ενώ ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση ενός ισολογισμού που υπερέβαινε τα £500 δις.
Η Minouche έχει υπηρετήσει και προεδρεύσει σε πολυάριθμα συμβούλια και αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως Επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου, του Εποπτικού Συμβουλίου της Siemens, του Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Σπουδών, και της Επιτροπής Οικονομικών Τίτλων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανακηρύχθηκε Dame Commander της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στη γενέθλια λίστα βραβεύσεων της Βασίλισσας το 2015.

Κώστας Μιχαηλίδης 
Ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης διαθέτει εξαιρετική εμπειρία άνω των 30 ετών στη διεθνή τραπεζική, έχοντας διατελέσει σε σημαντικές διοικητικές θέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα και διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Κατά την περίοδο 2013-2015 υπηρέτησε ως Global Head of Strategic Change στην UBS A.G., ενώ από το 2005 έως το 2013 διετέλεσε Regional Chief Operating Officer στην Credit Suisse A.G. 
Προηγουμένως, είχε διατελέσει Chief Operating Officer and Managing Director και Head of European Finance, Administration and Operations, Managing Director στην Credit Suisse First Boston (2000-2005), Chief Operating Officer and Managing Director στην Donaldson, Lufkin & Jenrette U.K. (1999-2000) και Chief Financial Officer (1988-1994) και Chief Administrative Officer (1994-1999) στη Merrill Lynch U.K. Έχει επίσης διατελέσει Treasurerτη Salomon Brothers U.K. (1986-1988) και έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις στην ExxonMobil, μεταξύ των οποίων ως Treasurer και ως Financial Analyst. 
Ο κ. Μιχαηλίδης είναι κάτοχος MBA Finance από το Columbia Business School, Doctorate σε Economics and International Affairs από το University of Denver, και BA σε Economics and Political Science από το Ripon College.

Περισσότερες Πληροφορίες: 
Ιστοσελίδα: http://www.lse.ac.uk/Hellenic-Observatory/Events/Athens-Lectures/Dame-Minouche-Shafik-in-Conversation-with-Mr-Costas-P.-Michaelides-where-is-the-world-economy-going-and-what-can-we-do-about-it
Email: Hellenicobservatory@lse.ac.uk  Τηλέφωνο: +44 (0)20 7107 5096

                  Με την υποστήριξη 

Read previous post:
Ακυρώθηκε ο Μαραθώνιος της Πιονγκγιάνγκ

    Η εξάπλωση της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας, που πλήττει κυρίως την Κίνα, υποχρέωσε τους διοργανωτές του Μαραθωνίου της Πιονγκγιάνγκ, ν΄...

Close