Η αλλαγή είναι η διαδικασία με την οποία το μέλλον εισβάλλει στις ζωές μας. Alvin Toffler, 1928-, Αμερικανός συγγραφέας & μελλοντολόγος

Εκδήλωση για τον ρόλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων

18 Ιουνίου, 2024

Η έκδοση μετοχών και η έκδοση ομολόγου, τα δύο βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο ρόλος τους, στην ενίσχυση της ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων, ήταν το θέμα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο διευθύνων σύμβουλος στον όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος, διευκρίνισε πως, «οι γενικές γραμμές είναι δύο, είναι η κύρια αγορά μας και εναλλακτική αγορά και μέσα σε αυτές τις δύο αγορές, υπάρχουν επίσης δύο βασικές επιλογές. Η μία είναι η έκδοση μετοχών και η δεύτερη η έκδοση ομολόγου. Αυτά είναι τα δύο βασικά εργαλεία, τα οποία επιτρέπουν σε μια επιχείρηση, σε αντίθεση με άλλους παραδοσιακούς τρόπους, να αντλήσουν κεφάλαια και να αξιοποιήσουν αυτό το κεφάλαιο στο να μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους».

Όπως ο ίδιος επισήμανε, «κατά τη διάρκεια κρίσης, της πολύ σημαντικής που πέρασε η Ελληνική οικονομία, οι συνθήκες δεν επέτρεπαν στις εταιρείες να σκεφτούνε το χρηματιστήριο σαν πηγή άντλησης κεφαλαίων. Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, το βλέπουμε ήδη από τις εισαγωγές που έχουμε τα δύο τελευταία χρόνια. Δεν έχουμε μόνο μικρές, αλλά και μεγάλες εταιρίες. Όπως ήταν το αεροδρόμιο τις αρχές αυτού του χρόνου, το οποίο άντλησε πάρα πολύ σημαντικά κεφάλαια και βέβαια δημιούργησε ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές». 

«Για πρώτη φορά, τον τελευταίο καιρό είχαμε σημαντικό ενδιαφέρον και από τους  retail επενδυτές στην Ελλάδα, ενδιαφέρον που είχαμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια και νομίζω αυτό συνθέτει μια εικόνα, και θα δώσει το έναυσμα και στις εταιρείες αυτές, τουλάχιστον που το σκέφτονται να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και όντως να εκμεταλλευτούν αυτό το πάρα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που λέγεται χρηματιστήριο», τόνισε ο κ. Κοντόπουλος. 

Είναι μια σημαντική εσπερίδα που έχει ως στόχο να ενημερώσει για τα νέα προϊόντα του ελληνικού χρηματιστηρίου, όλες τις επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να μεγαλώσουν και να επεκταθούμε περισσότερο στο εξωτερικό καθώς η εξωστρέφεια είναι πηγή εισοδήματος για την ελληνική οικονομία», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) Συμεών Διαμαντίδης.

Αναφερόμενος στην εξαγωγική δυναμική της του 2024, ο κ. Διαμαντίδης, υπογράμμισε ότι, «ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρατηρήσαμε μια μείωση στις εξαγωγές, από τον Απρίλιο όμως έχουμε αύξηση κατά 10% σε σχέση με τις εξαγωγές του περσινού Απριλίου κατι ποκυ ενθαρρυντικό και ευελπιστούμε μέχρι το τέλος του έτους οι εξαγωγές θα αυξηθούν και θα είναι περισσότερες από το 2023». 

Ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας KΡI KΡI, Παναγιώτης Τσινάβος, σημείωσε πως, «φέτος η εταιρεία ΚΡΙ-ΚΡΙ συμπλήρωσε τα 70 χρόνια σαν ιστορία, αλλά και τα 20 χρόνια παρουσίας στο χρηματιστήριο είναι σημαδιακή χρονιά. Θα μιλήσω για τα 20 χρόνια χρηματιστήριο, μια εταιρεία που ξεκινήσαμε με 10 εκατομμύρια ευρώ το 2003 και στα 20 χρόνια έχουμε ξεπεράσει τα 230 εκατομμύρια. ‘Αρα έχουμε εικοσαπλασιάσει τα μεγέθη μας και ήταν ουσιαστική και σημαντική συμβολή του χρηματιστηρίου και σαν θεσμός όπου αντλήσαμε κεφαλαία τα πρώτα έξι εκατομμύρια ευρώ, που κάναμε τη δραστηριότητα που γιαουρτιού που σήμερα το γιαούρτι σαν δραστηριότητα μας φέρνει το 80% των πωλήσεών μας και το 80% των αποτελεσμάτων μας. 

Το χρηματιστήριο μας δημιούργησε μία εξωστρέφεια σημαντική, βέβαια με τη συμβουλή και όλης της ομάδας ΚΡΙ-ΚΡΙ και σήμερα εξάγουμε πάνω από το 50% του τζίρου μας, σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο, με όχημα το ελληνικό γιαούρτι. Θα έλεγα ότι για εμάς χρηματιστήριο σημαίνει συνέπεια, πειθαρχία, ευθύνη, βοήθησε πάρα πολύ στην ευθυγράμμιση όλων των στελεχών μας στην εταιρική διακυβέρνηση, προστασία για τους μετόχους μας. Βέβαια είναι για επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που ξέρουν ότι θα γίνει δημόσια η επιχείρηση τους και ότι στο τέλος θα ενσωματωθούν στην πειθαρχία και στην ευθύνη που απαιτεί του χρηματιστήριο», διευκρίνισε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας KΡI KΡI.

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου