Αμνηστία: Η μεγαλοψυχία του κράτους απένταντι σε παρανομούντες των οποίων η τιμωρία θα είχε μεγάλο κόστος. - Ambrose Bierce, 1842-1914, Αμερικανός συγγραφέας

Εικονική περιήγηση με τρισδιάστατη απεικόνιση στα Μοναστήρια της Πιερίας

10 Αυγούστου, 2020

 

Την εμπειρία μιας εικονικής περιήγησης με τρισδιάστατη απεικόνιση προσφέρει στο κοινό η Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, καθώς σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αναπτύχθηκαν οι σχετικές εφαρμογές για την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Λιτόχωρο και την Ιερά Μονή Παναγίας Μακρυράχης.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν πρωτοβουλίας του Μητροπολίτη Γεωργίου, ξεκίνησαν από τη περσινή χρονιά εργασίες αποτύπωσης του τοπίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από ομάδα φοιτητών του Τμήματος υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Βασίλη Παγούνη. Οι εξωτερικές και εσωτερικές όψεις των δύο μοναστηριών ενσωματώθηκαν σε μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων. Παράλληλα αναπτύχθηκαν νέες τεχνικές προβολής, παρουσίασης και πλοήγησης σημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος της Πιερίας και δημιουργήθηκαν βίντεο εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας των τοποθεσιών, τα οποία θα δημοσιευθούν στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα της Μητρόπολης.

Το έργο προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες της τεχνολογίας να βιώσουν με ρεαλιστικό τρόπο μία εμπειρία περιήγησης στα δύο από τα σημαντικότερα Μοναστήρια της Πιερίας, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν φυσικά από τον χώρο τους. Η δυνατότητα αυτή δημιουργεί ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα συγκριτικά με άλλους αντίστοιχους προορισμούς που προβάλλονται μέχρι σήμερα με πιο συμβατικά μέσα.

Η βάση δεδομένων παραδόθηκε προ ημερών στη Μητρόπολη, η οποία σε συνεργασία με τους φορείς της Πιερίας έχει κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση της προώθησης, εντός και εκτός Ελλάδος, της προβολής και της ανάπτυξης των Ιερών Μονών, Προσκυνημάτων, Μνημείων και προσκυνηματικών διαδρομών.

Η εικονική περιήγηση στη Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω είναι διαθέσιμη στο http://195.130.106.58/scan/e2c37e7e-eace-4b55-a96b-4ab7406c0c35alt=0.115&long=1.417&apt=75&fullscr=false&nbors=6&dataset=cube και στο https://www.youtube.com/watchv=TQvYmCALAbs ενώ η εικονική περιήγηση στη Μονή Παναγίας Μακρυράχης είναι διαθέσιμη στο http://195.130.106.58/scan/6201eb13-c077-4e8f-8941-87151b3765d0alt=0.055&long=-0.717&apt=100&fullscr=false&nbors=6&dataset=cube και στο https://www.youtube.com/watchv=c3oQjIat9IU .

Περισσότερα στη κατηγορία Τουρισμός
Αν δεν αλλάξει κάτι, ο Αύγουστος θα σώσει την κατάσταση στον τουρισμό, λέει ο δήμαρχος Σαμοθράκης

Από το τελευταίο τριήμερο του Ιουλίου στη Σαμοθράκη άρχιζε να πληθαίνει ο κόσμος, δίνοντας θάρρος στους επαγγελματίες, σε μια χρονιά...

Close