Ο πιο φλογερός επαναστάτης θα γίνει συντηρητικός την επόμενη μέρα μετά την επανάσταση. Hannah Arendt, 1906-1975, Γερμανοαμερικανίδα ιστορικός

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ-Ντόχα 2024-Κολύμβηση: Ο «καθρέφτης» των 42 αγωνισμάτων

10 Φεβρουαρίου, 2024

Η απουσία πολλών μεγάλων αστέρων της πισίνας, που προτίμησαν να προσπεράσουν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα και να επικεντρωθούν στην προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (ή τα trials πρόκρισης σε αυτούς), δημιουργεί ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για τους Ελληνες κολυμβητές και κολυμβήτριες, που ρίχνονται από αύριο (11/2) στη «μάχη» της διοργάνωσης. Η χώρα μας βρίσκεται στο Κατάρ με 20μελη αποστολή (αριθμός ρεκόρ στην ιστορία των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων), έχοντας οριοθετήσει ως μεγάλο στόχο την πρόκριση για το Παρίσι σε όσο το δυνατόν περισσότερα ομαδικά αγωνίσματα. Συνολικά η Ελλάδα θα μετάσχει σε έξι «σκυταλοδρομίες», με την 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών και την 4Χ100μ. μικτή ομαδική mixed να συγκεντρώνουν θεωρητικά τις περισσότερες πιθανότητες. Υπενθυμίζεται ότι την πρόκριση σε κάθε ομαδικό αγώνισμα παίρνουν οι τρεις πρώτες χώρες από το περσινό Παγκόσμιο και οι 13 καλύτερες επιδόσεις, μεταξύ αυτών που σημειώθηκαν στη Φουκουόκα και θα σημειωθούν την επόμενη εβδομάδα στη Ντόχα (προκριματικών και τελικών συνυπολογιζομένων).

Σε ατομικό επίπεδο, ο Απόστολος Χρήστου μπαίνει στα 100μ. ύπτιο με την τέταρτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στους συμμετέχοντες και στα 50μ. ύπτιο με την έκτη. Η πρόκριση στους δύο τελικούς είναι προφανώς το πρώτο ζητούμενο, αλλά ο αθλητής του Πάνου Βελέντζα δεν αρκείται σε αυτό (άλλωστε έχει ήδη τέσσερις συμμετοχές σε τελικούς στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις). Μεγάλος στόχος είναι ένα μετάλλιο και φέτος μοιάζει πιο εφικτός από ποτέ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο ίδιος θα είναι στο 100% της φόρμας του. Ο Χρήστου θα ενισχύσει και τις δύο «σκυτάλες» που έχουν τις καλύτερες πιθανότητες πρόκρισης για το Παρίσι, ενώ έχει δηλωθεί και στα 200μ. ύπτιο όπου, εφόσον αγωνιστεί, είναι σε θέση να διεκδικήσει τουλάχιστον πρόκριση στους ημιτελικούς. Στο 200άρι «πέφτει» και ο Απόστολος Σίσκος, που πέρυσι στη Φουκουόκα έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς χωρίς να είναι σε πολύ καλή κατάσταση (εξαιτίας ενός τραυματισμού) και φέτος είναι ικανός να κάνει την έκπληξη. Αλλωστε, έχει την ένατη επίδοση ανάμεσα στους συμμετέχοντες, με χρόνο πάντως που πέτυχε πριν 12 μήνες.

Οι «τρανταχτές» απουσίες στα 50μ. ύπτιο γυναικών (που δεν είναι Ολυμπιακό αγώνισμα, άρα φέτος αρκετές κολυμβήτριες το αφήνουν πιο πίσω) φέρνουν τη Νόρα Δράκου στην 4η θέση της αρχικής λίστας και δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί -στην όγδοη συμμετοχή της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα- να κολυμπήσει τελικό για δεύτερη φορά στην καριέρα της, μετά το 2015. Η 32χρονη πρωταθλήτρια αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού στο ξεκίνημα της σεζόν και έχασε έδαφος στην προετοιμασία της, αλλά είναι μαχήτρια όσο ελάχιστες και ξέρει να αποδίδει στα μεγάλα ραντεβού. Η Δράκου θα κολυμπήσει και 50μ. ελεύθερο, καθώς και τις δύο μικτές «σκυταλοδρομίες», μέσω των οποίων ελπίζει να εξασφαλίσει την τέταρτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με «όπλο» την καλή ψυχολογία, μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε τον Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας, η Αννα Ντουντουνάκη θέλει και μπορεί να «σπάσει» την… κατάρα της ένατης θέσης που την κυνηγάει σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Χανιώτισσα κολυμβήτρια βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, ξεκινά από την έβδομη θέση στα 100μ. πεταλούδα και την ένατη στα 50μ. και έχει μεγάλο στόχο να μπει σε τουλάχιστον έναν τελικό. Αν τα καταφέρει, θα κολυμπήσει πιο ελεύθερα και -όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν- όταν αγωνίζεται χωρίς άγχος, είναι ικανή για μεγάλα πράγματα.

Τα 50μ. ελεύθερο ανδρών είναι ίσως το πιο «γεμάτο» αγώνισμα του προγράμματος, με τα περισσότερα μεγάλα ονόματα να δίνουν κανονικά το «παρών». Ετσι, ο Κριστιάν Γκολομέεβ και ο Στέργιος Μπίλας βρίσκονται στην 11η και τη 12η θέση αντίστοιχα, όμως οι διαφορές είναι πολύ μικρές. Μία κακή πρωινή κούρσα μπορεί να τους αφήσει εκτός ημιτελικών, μία καλή απογευματινή κούρσα μπορεί να τους βάλει στον τελικό. Ο Γκολομέεβ έχει ήδη πέντε διαδοχικές συμμετοχές σε τελικό (απλησίαστο ρεκόρ για Ελληνα κολυμβητή), με κορυφαία στιγμή βέβαια το ασημένιο μετάλλιο του 2019 στη Γκουανγκζού. Ο Μπίλας, από την πλευρά του, έχει αρκετά «φορτωμένο» πρόγραμμα, αφού θα μετάσχει επίσης στα 50μ. πεταλούδα (με την έβδομη επίδοση και βλέψεις τουλάχιστον για ημιτελικό), καθώς και σε δύο ομαδικά αγωνίσματα.

Πλην της Δράκου, όλοι οι προαναφερθέντες έχουν πιάσει όρια για το Παρίσι και έχουν… ξεμπερδέψει με την Ολυμπιακή πρόκριση, η οποία αντίθετα είναι ζητούμενο για κάποια από τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής. Ο Απόστολος Παπαστάμος θα κυνηγήσει το όριο στα 400μ. μικτή ατομική και θα τον βοηθήσει πολύ αν καταφέρει να μπει στον τελικό (έχει τον 10ο χρόνο), καθώς συνήθως οι απογευματινές του κούρσες είναι πολύ καλύτερες. Ο Δημήτρης Μάρκος απέσυρε τη συμμετοχή του από τα 200μ. ελεύθερο και θα «πέσει» μόνο στα 800μ., όπου έχει περισσότερες πιθανότητες να πιάσει το όριο για το Παρίσι, ενώ ο Ανδρέας Βαζαίος θα κάνει την προσπάθειά του στα 200μ. μικτή ατομική, όπου όμως χρειάζεται να βελτιώσει το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο σημείωσε το 2017. Θα τον βοηθήσει ψυχολογικά αν έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή στο Παρίσι μέσω των 4Χ100μ. ελεύθερο, που διεξάγονται την 1η ημέρα του προγράμματος (δηλαδή αύριο Κυριακή 11/2).

Από τους υπόλοιπους, ο Αρκάδιος Ασπουγαλής και η Μαρίλεια Δρασίδου θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο για τους ημιτελικούς των 50μ. πρόσθιο και παράλληλα την Ολυμπιακή πρόκριση μέσω «σκυταλοδρομιών». Η Γεωργία Δαμασιώτη έχει την ένατη επίδοση στα 200μ. πεταλούδα, αλλά θα πρεπει να την επιβεβαιώσει σε μεγάλο αγώνα, ενώ ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης που θα… συνοδεύσει τον Χρήστου σε 50μ. και 100μ. ύπτιο, έχει τις δυνατότητες να περάσει σε κάποιον ημιτελικό, όμως ο μεγάλος -και πολύ δύσκολος- στόχος του είναι να πιάσει στο 100άρι το όριο για το Παρίσι. Ο Κωνσταντίνος Στάμου (100μ. πεταλούδα) και η Ελενη Κοντογεώργου (200μ. πρόσθιο) θα επιδιώξουν να βελτιώσουν τα ρεκόρ τους και παράλληλα να συνεισφέρουν στα ομαδικά αγωνίσματα όπου θα μετάσχουν.

Την αποστολή συμπληρώνουν πέντε αθλητές που θα «πέσουν» μόνο σε «σκυταλοδρομίες»: ο Κάστας Εγγλεζάκης θα μετάσχει στα 4Χ200μ. ελεύθερο ανδρών, ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών η Ελλάδα θα εμφανίσει μετά από πολλά χρόνια ομάδα σε μεγάλη διοργάνωση, αποτελούμενη από τρεις νεάνιδες (Αρτεμις Βασιλάκη, Μαρία Ζαφειράτου, Αναστασία Μπούτου) και την κατά τι μεγαλύτερη Ζαχαρούλα Καλογερή. Στόχος τους είναι η συγκομιδή εμπειριών και ένα νέο πανελλήνιο ρεκόρ, με την εθνική νεανίδων να έχει καταρρίψει πέρυσι ένα ρεκόρ που «άντεχε» 22 ολόκληρα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 34 ατομικά αγωνίσματα του προγράμματος, μόνο στα 9 μετέχει ο νικητής ή η νικήτρια του περσινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Στη Φουκουόκα αναδείχθηκαν 22 παγκόσμιοι πρωταθλητές, εκ των οποίων στη Ντόχα θα βρίσκονται μόνο οι επτά (ανάμεσα τους η Σουηδή Σάρα Σιέστρεμ και ο Τυνήσιος Αχμέντ Χαφναουί είχαν πάρει πέρυσι δύο χρυσά μετάλλια).

Ακολουθεί η παρουσίαση των 42 αγωνισμάτων, με τα ρεκόρ, τις ελληνικές συμμετοχές (όπου υπάρχουν) και στοιχεία από την Ιστορία των Παγκοσμίων Πρωταθλήματων. Σημειώνεται ότι:

* Η κατάταξη γίνεται με βάση τους χρόνους που έχουν σημειώσει οι αθλητές/τριες σε αναγνωρισμένους από τη World Aquatics αγώνες, στο διάστημα που είχε οριστεί για την επίτευξη ορίων πρόκρισης για τη διοργάνωση. 

* Στα ομαδικά αγωνίσματα, οι αναφερόμενες ελληνικές τετράδες είναι ενδεικτικές, καθώς η σύνθεση δηλώνεται το πρωί της ίδιας ημέρας.

* Στα μετάλλια της Γερμανίας συμπεριλαμβάνονται τα μετάλλια της ενιαίας Γερμανίας (από το 1991 και μετά) και της Δυτικής Γερμανίας (1973-1986). Αντίθετα, τα μετάλλια της Ανατολικής Γερμανίας αναφέρονται ξεχωριστά.

ΑΝΔΡΕΣ
50μ. ελεύθερο
Συνολικές συμμετοχές: 119
Ελληνικές συμμετοχές: Κριστιάν Γκολομέεβ (21.82, 11η επίδοση), Στέργιος Μπίλας (21.83, 12η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Κάμερον ΜακΙβόι (Αυστραλία) 21.06
Κάτοχος του τίτλου: Κάμερον ΜακΙβόι (Αυστραλία) 
Παγκόσμιο ρεκόρ: Σέζαρ Σιέλο Φίλιο (Βραζιλία) 20.91 (18/12/09, Σάο Πάουλο)
Ρεκόρ αγώνων: Κάλεμπ Ντρέσελ (ΗΠΑ) 21.04 (27/7/19, Γκουανγκζού)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Κριστιάν Γκολομέεβ 21.44 (9/8/18, Γλασκόβη)
Πολυνίκης: Σέζαρ Σιέλο Φίλιο (Βραζιλία) 3 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 14 (7-6-1), Βραζιλία 6 (3-2-1), Ρωσία 4 (2-2-0) … ΕΛΛΑΔΑ 1 (0-1-0)
* Το αγώνισμα διεξήχθη για πρώτη φορά το 1986
 
100μ. ελεύθερο
Συνολικές συμμετοχές: 112
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Ματ Ρίτσαρντς (Μ.Βρετανία) 47.45
Κάτοχος του τίτλου: Κάιλ Τσάλμερς (Αυστραλία) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Νταβίντ Ποποβίτσι (Ρουμανία) 46.86 (13/8/22, Ρώμη)
Ρεκόρ αγώνων: Σέζαρ Σιέλο Φίλιο (Βραζιλία) 46.91 (30/7/09, Ρώμη)
Πολυνίκης: Αλεξάντερ Ποπόφ (Ρωσία) 3 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 17 (8-6-3), Αυστραλία 9 (3-3-3), Ρωσία 4 (3-0-1)
 
200μ. ελεύθερο
Συνολικές συμμετοχές: 67
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Σουνγού Χουάνγκ (Ν.Κορέα) 1:44.40
Κάτοχος του τίτλου: Ματ Ρίτσαρντς (Μ.Βρετανία) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Πολ Μπίντερμαν (Γερμανία) 1:42.00 (28/7/09, Ρώμη)
Ρεκόρ αγώνων: Πολ Μπίντερμαν (Γερμανία) 1:42.00 (28/7/09, Ρώμη)
Πολυνίκης: Μίκαελ Γκρος (Δυτ.Γερμανία), Ιαν Θορπ (Αυστραλία), Μάικλ Φελπς (ΗΠΑ) & Σουν Γιανγκ (Κίνα) 2 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 16 (6-8-2), Γερμανία 6 (3-1-2), Αυστραλία 5 (3-1-1), Μ.Βρετανία 6 (2-1-3)
 
400μ. ελεύθερο
Συνολικές συμμετοχές: 57
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Αχμέντ Χαφναουί (Τυνησία) 3:40.70
Κάτοχος του τίτλου: Σαμ Σορτ (Αυστραλία) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Πολ Μπίντερμαν (Γερμανία) 3:40.07 (26/7/09, Ρώμη)
Ρεκόρ αγώνων: Πολ Μπίντερμαν (Γερμανία) 3:40.07 (26/7/09, Ρώμη)
Πολυνίκης: Σουν Γιανγκ (Κίνα) 4 τίτλοι
Μετάλλια: Αυστραλία 14 (7-7-0), Κίνα 6 (4-1-1), Γερμανία 7 (3-2-2), ΗΠΑ 7 (2-2-3)
 
800μ. ελεύθερο
Συνολικές συμμετοχές: 45
Ελληνικές συμμετοχές: Δημήτρης Μάρκος (7:54.93, 31η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Αχμέντ Χαφναουί (Τυνησία) 7:37.00
Κάτοχος του τίτλου: Αχμέντ Χαφναουί (Τυνησία) 
Παγκόσμιο ρεκόρ: Λιν Ζανγκ (Κίνα) 7:32.12 (29/7/09, Ρώμη)
Ρεκόρ αγώνων: Λιν Ζανγκ (Κίνα) 7:32.12 (29/7/09, Ρώμη)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Κώστας Εγγλεζάκης 7:51.27 (9/2/20, Νις)
Πολυνίκης: Σουν Γιανγκ (Κίνα) 3 τίτλοι
Μετάλλια: Κίνα 4 (4-0-0), Αυστραλία 7 (3-3-1), Ιταλία 5 (2-1-2)
* Το αγώνισμα διεξήχθη για πρώτη φορά το 2001
 
1.500μ. ελεύθερο
Συνολικές συμμετοχές: 32
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Αχμέντ Χαφναουί (Τυνησία) 14:31.54
Κάτοχος του τίτλου: Αχμέντ Χαφναουί (Τυνησία) 
Παγκόσμιο ρεκόρ: Σουν Γιανγκ (Κίνα) 14:31.02 (4/8/12, Λονδίνο)
Ρεκόρ αγώνων: Αχμέντ Χαφναουί (Τυνησία) 14:31.54 (30/7/23, Φουκουόκα)
Πολυνίκης: Γκραντ Χάκετ (Αυστραλία) 4 τίτλοι
Μετάλλια: Αυστραλία 12 (6-2-4), Ιταλία 7 (3-2-2), Γερμανία 6 (3-0-3), ΕΣΣΔ 3 (2-1-0), Κίνα 3 (2-0-1), Τυνησία 2 (2-0-0), ΗΠΑ 9 (1-5-3)
 
50μ. ύπτιο
Συνολικές συμμετοχές: 48
Ελληνικές συμμετοχές: Απόστολος Χρήστου (24.48, 6η επίδοση), Βαγγέλης Μακρυγιάννης (25.13, 21η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Χάντερ Αρμστρονγκ (ΗΠΑ) 24.05
Κάτοχος του τίτλου: Χάντερ Αρμστρονγκ (ΗΠΑ)
Παγκόσμιο ρεκόρ: Κλιμέντ Κολεσνίκοφ (Ρωσία) 23.55 (27/7/23, Καζάν)
Ρεκόρ αγώνων: Λίαμ Τάνκοκ (Μ.Βρετανία) 24.04 (2/8/09, Ρώμη)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Απόστολος Χρήστου 24.36 (15/8/22, Ρώμη)
Πολυνίκης: Καμίλ Λακούρ (Γαλλία) 3 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 8 (3-4-1), Γαλλία 5 (3-2-0), Ν.Αφρική 5 (2-0-3), Μ.Βρετανία 4 (2-0-2), … ΕΛΛΑΔΑ 1 (1-0-0)
* Το αγώνισμα διεξήχθη για πρώτη φορά το 2001
 
100μ. ύπτιο
Συνολικές συμμετοχές: 53
Ελληνικές συμμετοχές: Απόστολος Χρήστου (52.99, 4η επίδοση), Βαγγέλης Μακρυγιάννης (54.02, 19η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Χάντερ Αρμστρονγκ (ΗΠΑ) 52.33
Κάτοχος του τίτλου: Ράιαν Μέρφι (ΗΠΑ) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Τόμας Τσέκον (Ιταλία) 51.60 (20/6/22, Βουδαπέστη)
Ρεκόρ αγώνων: Τόμας Τσέκον (Ιταλία) 51.60 (20/6/22, Βουδαπέστη)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Απόστολος Χρήστου 52.09 (19/6/22, Βουδαπέστη)
Πολυνίκης: Ααρον Πίρσολ (ΗΠΑ) 3 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 23 (8-10-5), Αν.Γερμανία 5 (3-1-1), Γαλλία 4 (2-1-1), Αυστραλία 4 (2-1-1)
 
200μ. ύπτιο
Συνολικές συμμετοχές: 35
Ελληνικές συμμετοχές: Απόστολος Σίσκος (1:56.79, 9η επίδοση), Απόστολος Χρήστου (1:57.27, 14η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Ρόμαν Μιτιούκοφ (Ελβετία) 1:55.34
Κάτοχος του τίτλου: Χούμπερτ Κος (Ουγγαρία) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Ααρον Πίρσολ (ΗΠΑ) 1:51.92 (31/7/09, Ρώμη)
Ρεκόρ αγώνων: Ααρον Πίρσολ (ΗΠΑ) 1:51.92 (31/7/09, Ρώμη)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Απόστολος Χρήστου 1:56.72 (19/7/22, Αθήνα)
Πολυνίκης: Ααρον Πίρσολ (ΗΠΑ) 4 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 24 (11-4-9), Ρωσία 4 (3-0-1), Ουγγαρία 5 (2-2-1)
 
50μ. πρόσθιο
Συνολικές συμμετοχές: 60
Ελληνικές συμμετοχές: Αρκάδιος Ασπουγαλής (27.23, 15η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Σαμ Γουίλιαμσον (Αυστραλία) 26.51
Κάτοχος του τίτλου: Χαϊγιάνγκ Τσιν (Κίνα) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Ανταμ Πίτι (Μ.Βρετανία) 25.95 (25/7/17, Βουδαπέστη)
Ρεκόρ αγώνων: Ανταμ Πίτι (Μ.Βρετανία) 25.95 (25/7/17, Βουδαπέστη)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Δημήτρης Ξυνάδας 27.20 (28/7/09, Ρώμη)
Πολυνίκης: Ανταμ Πίτι (Μ.Βρετανία) 3 τίτλοι
Μετάλλια: Μ.Βρετανία 4 (4-0-0), Ν.Αφρική 7 (2-1-4), Ουκρανία 3 (2-1-0), ΗΠΑ 7 (1-3-3), Βραζιλία 5 (1-3-1)
* Το αγώνισμα διεξήχθη για πρώτη φορά το 2001
 
100μ. πρόσθιο
Συνολικές συμμετοχές: 79
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Νικ Φινκ (ΗΠΑ) 58.36
Κάτοχος του τίτλου: Χαϊγιάνγκ Τσιν (Κίνα) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Ανταμ Πίτι (Μ.Βρετανία) 56.88 (21/7/19, Γκουανγκζού)
Ρεκόρ αγώνων: Ανταμ Πίτι (Μ.Βρετανία) 56.88 (21/7/19, Γκουανγκζού)
Πολυνίκης: Ανταμ Πίτι (Μ.Βρετανία) 3 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 11 (4-3-4), Μ.Βρετανία 9 (4-2-3), Ουγγαρία 3 (2-1-0), Αυστραλία 3 (2-0-1)
 
200μ. πρόσθιο
Συνολικές συμμετοχές: 34
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Κάσπαρ Κορμπέου (Ολλανδία) 2:07.99
Κάτοχος του τίτλου: Χαϊγιάνγκ Τσιν (Κίνα) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Χαϊγιάνγκ Τσιν (Κίνα) 2:05.48 (28/7/23, Φουκουόκα)
Ρεκόρ αγώνων: Χαϊγιάνγκ Τσιν (Κίνα) 2:05.48 (28/7/23, Φουκουόκα)
Πολυνίκης: Ντάνιελ Γκιούρτα (Ουγγαρία) 3 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 14 (5-5-4), Ουγγαρία 9 (5-1-3), Ιαπωνία 10 (2-3-5), Μ.Βρετανία 4 (2-1-1)
 
50μ. πεταλούδα
Συνολικές συμμετοχές: 70
Ελληνικές συμμετοχές: Στέργιος Μπίλας (23.16, 7η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Ντιόγκο Μάτος Ριμπέιρο (Πορτογαλία) 22.80
Κάτοχος του τίτλου: Τόμας Τσέκον (Ιταλία) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Αντρι Γκοβόροφ (Ουκρανία) 22.27 (1/7/18, Ρώμη)
Ρεκόρ αγώνων: Κάλεμπ Ντρέσελ (ΗΠΑ) 22.35 (22/7/19, Γκουανγκζού)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Στέργιος Μπίλας 23.16 (13/8/23, Δουβλίνο)
Πολυνίκης: Ρόλαντ Σούμαν (Ν.Αφρική), Σέζαρ Σιέλο Φίλιο (Βραζιλία) & Κάλεμπ Ντρέσελ (ΗΠΑ) 2 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 7 (2-4-1), Βραζιλία 6 (2-3-1), Αυστραλία 5 (2-2-1), Ν.Αφρική 2 (2-0-0)
* Το αγώνισμα διεξήχθη για πρώτη φορά το 2001
 
100μ. πεταλούδα
Συνολικές συμμετοχές: 71
Ελληνικές συμμετοχές: Κωνσταντίνος Στάμου (52.66, 23η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Νιλς Κορστάνιε (Ολλανδία) 50.78
Κάτοχος του τίτλου: Μαξίμ Γκρουσέ (Γαλλία) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Κάλεμπ Ντρέσελ (ΗΠΑ) 49.45 (31/7/21, Τόκιο)
Ρεκόρ αγώνων: Κάλεμπ Ντρέσελ (ΗΠΑ) 49.50 (26/7/19, Γκουανγκζού)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Σωτήρης Πάστρας 52.41 (14/8/08, Πεκίνο)
Πολυνίκης: Μάικλ Φελπς (ΗΠΑ) 3 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 22 (11-7-4), Ν.Αφρική 3 (2-0-1), Ουγγαρία 4 (1-3-0), Σουηδία 5 (1-2-2)
 
200μ. πεταλούδα
Συνολικές συμμετοχές: 42
Ελληνικές συμμετοχές: Απόστολος Παπαστάμος (2:02.04, 32η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Τομόρου Χόντα (Ιαπωνία) 1:52.70
Κάτοχος του τίτλου: Λεόν Μαρσάν (Γαλλία) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Κριστόφ Μίλακ (Ουγγαρία) 1:50.34 (21/6/22, Βουδαπέστη)
Ρεκόρ αγώνων: Κριστόφ Μίλακ (Ουγγαρία) 1:50.34 (21/6/22, Βουδαπέστη)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Στέφανος Δημητριάδης 1:56.23 (4/8/15, Καζάν)
Πολυνίκης: Μάικλ Φελπς (ΗΠΑ) 5 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 15 (9-3-3), Ουγγαρία 5 (3-1-1), Γερμανία 4 (2-1-1), Ν.Αφρική 4 (2-1-1)
 
200μ. μικτή ατομική
Συνολικές συμμετοχές: 42
Ελληνικές συμμετοχές: Ανδρέας Βαζαίος (1:59.72, 17η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Ντάνκαν Σκοτ (Μ.Βρετανία) 1:55.95
Κάτοχος του τίτλου: Λεόν Μαρσάν (Γαλλία) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Ράιαν Λόχτε (ΗΠΑ) 1:54.00 (28/7/11, Σανγκάη)
Ρεκόρ αγώνων: Ράιαν Λόχτε (ΗΠΑ) 1:54.00 (28/7/11, Σανγκάη)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Ανδρέας Βαζαίος 1:57.98 (26/7/17, Βουδαπέστη)
Πολυνίκης: Ράιαν Λόχτε (ΗΠΑ) 4 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 22 (8-10-4), Ουγγαρία 8 (3-2-3)
 
400μ. μικτή ατομική
Συνολικές συμμετοχές: 27
Ελληνικές συμμετοχές: Απόστολος Παπαστάμος (4:14.52, 10η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Κάρσον Φόστερ (ΗΠΑ) 4:06.56
Κάτοχος του τίτλου: Λεόν Μαρσάν (Γαλλία) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Λεόν Μαρσάν (Γαλλία) 4:02.50 (23/7/23, Φουκουόκα)
Ρεκόρ αγώνων: Λεόν Μαρσάν (Γαλλία) 4:02.50 (23/7/23, Φουκουόκα)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Απόστολος Παπαστάμος 4:11.93 (24/8/19, Βουδαπέστη)
Πολυνίκης: Νταϊγια Σέτο (Ιαπωνία) 3 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 23 (8-10-5), Ουγγαρία 10 (5-3-2), Ιαπωνία 6 (3-0-3)
 
4Χ100μ. ελεύθερο
Συνολικές συμμετοχές: 19
Ελληνικές συμμετοχές: Ανδρέας Βαζαίος-Κριστιάν Γκολομέεβ-Στέργιος Μπίλας-Απόστολος Χρήστου (3:15.86, 11η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Ιταλία 3:10.49
Κάτοχος του τίτλου: Αυστραλία –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: ΗΠΑ 3:08.24 (11/8/08, Πεκίνο)
Ρεκόρ αγώνων: ΗΠΑ 3:09.06 (21/7/19, Γκουανγκζού)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Εθνική ομάδα (Οδυσσέας Μελαδίνης, Ανδρέας Βαζαίος, Απόστολος Χρήστου, Κριστιάν Γκολομέεβ) 3:13.39 (17/5/21, Βουδαπέστη)
Πολυνίκης: ΗΠΑ 14 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 18 (14-2-2), Αυστραλία 7 (3-2-2), Γαλλία 6 (2-1-3), Ρωσία 7 (1-4-2)
 
4Χ200μ. ελεύθερο
Συνολικές συμμετοχές: 15
Ελληνικές συμμετοχές: Ανδρέας Βαζαίος-Κώστας Εγγλεζάκης-Δημήτρης Μάρκος-Κωνσταντίνος Στάμου (χωρίς επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Μ.Βρετανία 6:59.08
Κάτοχος του τίτλου: Μ.Βρετανία 
Παγκόσμιο ρεκόρ: ΗΠΑ 6:58.55 (31/7/09, Ρώμη)
Ρεκόρ αγώνων: ΗΠΑ 6:58.55 (31/7/09, Ρώμη)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Εθνική ομάδα (Ανδρέας Ζήσιμος, Γιώργος Δεμέτης, Χρήστος Μούτσος, Γιάννης Γιαννούλης) 7:16.39 (29/6/09, Πεσκάρα)
Πολυνίκης: ΗΠΑ 9 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 17 (9-4-4), Αυστραλία 11 (4-3-4), Μ.Βρετανία 6 (3-1-2), Γερμανία 8 (2-1-5)
 
4Χ100μ. μικτή ομαδική
Συνολικές συμμετοχές: 23
Ελληνικές συμμετοχές: Βαγγέλης Μακρυγιάννης-Αρκάδιος Ασπουγαλής-Κωνσταντίνος Στάμου-Στέργιος Μπίλας (3:42.02, 20η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Κίνα 3:27.01
Κάτοχος του τίτλου: ΗΠΑ
Παγκόσμιο ρεκόρ: ΗΠΑ 3:26.78 (1/8/21, Τόκιο)
Ρεκόρ αγώνων: ΗΠΑ 3:27.20 (30/7/23, Φουκουόκα)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Εθνική ομάδα (Απόστολος Χρήστου, Παναγιώτης Σαμιλίδης, Ανδρέας Βαζαίος, Κριστιάν Γκολομέεβ) 3:34.41 (22/5/16, Λονδίνο)
Πολυνίκης: ΗΠΑ 14 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 17 (14-3-0), Αυστραλία 8 (3-3-2)
 
 
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
50μ. ελεύθερο
Συνολικές συμμετοχές: 113
Ελληνικές συμμετοχές: Νόρα Δράκου (25.12, 19η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 23.61
Κάτοχος του τίτλου: Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία)
Παγκόσμιο ρεκόρ: Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 23.61 (29/7/23, Φουκουόκα)
Ρεκόρ αγώνων: Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 23.61 (29/7/23, Φουκουόκα)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Νέρι Νιαγκουάρα 24.93 (27/5/12, Ντέμπρετσεν)
Πολυνίκης: Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 3 τίτλοι
Μετάλλια: Σουηδία 9 (4-4-1), Ολλανδία 10 (3-4-3), Αυστραλία 10 (3-3-4), ΗΠΑ 6 (2-1-3), Κίνα 5 (2-0-3)
* Το αγώνισμα διεξήχθη για πρώτη φορά το 1986
 
100μ. ελεύθερο
Συνολικές συμμετοχές: 88
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Σιομπάν Χόγκι (Χονγκ Κονγκ) 52.02
Κάτοχος του τίτλου: Μόλι Ο΄Κάλαχαν (Αυστραλία) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 51.71 (23/7/17, Βουδαπέστη)
Ρεκόρ αγώνων: Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 51.71 (23/7/17, Βουδαπέστη)
Πολυνίκης: Κορνέλια Εντερ (Αν.Γερμανία), Σιμόν Μάνιουελ (ΗΠΑ) & Μόλι Ο΄Κάλαχαν (Αυστραλία) 2 τίτλοι
Μετάλλια: Αυστραλία 10 (6-2-2), Αν.Γερμανία 5 (5-0-0), ΗΠΑ 11 (4-4-3), Ολλανδία 9 (1-2-6)
 
200μ. ελεύθερο
Συνολικές συμμετοχές: 50
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Σιομπάν Χόγκι (Χονγκ Κονγκ) 1:53.96
Κάτοχος του τίτλου: Μόλι Ο΄Κάλαχαν (Αυστραλία) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Μόλι Ο΄Κάλαχαν (Αυστραλία) 1:52.85 (26/7/23, Φουκουόκα)
Ρεκόρ αγώνων: Μόλι Ο΄Κάλαχαν (Αυστραλία) 1:52.85 (26/7/23, Φουκουόκα)
Πολυνίκης: Φεντερίκα Πελεγκρίνι (Ιταλία) 4 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 12 (5-4-3), Ιταλία 8 (4-3-1), Αυστραλία 9 (3-5-1), Γαλλία 4 (2-0-2)
 
400μ. ελεύθερο
Συνολικές συμμετοχές: 34
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Ερικα Φεργουέδερ (Νέα Ζηλανδία) 3:59.59
Κάτοχος του τίτλου: Αριάρν Τίτμους (Αυστραλία) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Αριάρν Τίτμους (Αυστραλία) 3:55.38 (23/7/23, Φουκουόκα)
Ρεκόρ αγώνων: Αριάρν Τίτμους (Αυστραλία) 3:55.38 (23/7/23, Φουκουόκα)
Πολυνίκης: Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ) 4 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 20 (7-7-6), Αυστραλία 6 (3-2-1), Αν.Γερμανία 4 (2-2-0)
 
800μ. ελεύθερο
Συνολικές συμμετοχές: 30
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Σιμόνα Κουανταρέλα (Ιταλία) 8:16.46
Κάτοχος του τίτλου: Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ) 8:04.79 (12/8/16, Ρίο ντε Τζανέιρο)
Ρεκόρ αγώνων: Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ) 8:07.39 (8/8/15, Καζάν)
Πολυνίκης: Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ) 6 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 26 (12-6-8), Αυστραλία 6 (2-2-2), Γερμανία 4 (2-1-1)
 
1.500μ. ελεύθερο
Συνολικές συμμετοχές: 23
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Σιμόνα Κουανταρέλα (Ιταλία) 15:43.31
Κάτοχος του τίτλου: Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ) 15:20.48 (16/5/18, Ινδιανάπολις)
Ρεκόρ αγώνων: Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ) 15:25.48 (4/8/15, Καζάν)
Πολυνίκης: Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ) 5 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 11 (7-3-1), Γερμανία 4 (2-1-1), Ιταλία 4 (2-1-1)
* Το αγώνισμα διεξήχθη για πρώτη φορά το 2001
 
50μ. ύπτιο
Συνολικές συμμετοχές: 57
Ελληνικές συμμετοχές: Νόρα Δράκου (27.87, 4η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Λόρεν Κοξ (Μ.Βρετανία) 27.20
Κάτοχος του τίτλου: Κέιλι ΜακΚίοουν (Αυστραλία) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Κέιλι ΜακΚίοουν (Αυστραλία) 26.86 (20/10/23, Βουδαπέστη)
Ρεκόρ αγώνων: Τζινγκ Ζάο (Κίνα) 27.06 (30/7/09, Ρώμη)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Νόρα Δράκου 27.87 (26/7/23, Φουκουόκα)
Πολυνίκης: Τζινγκ Ζάο (Κίνα) 2 τίτλοι
Μετάλλια: Κίνα 8 (3-3-2), ΗΠΑ 7 (3-2-2), Αυστραλία 3 (2-0-1)
* Το αγώνισμα διεξήχθη για πρώτη φορά το 2001
 
100μ. ύπτιο
Συνολικές συμμετοχές: 56
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Κλερ Κέρζαν (ΗΠΑ) 58.35
Κάτοχος του τίτλου: Κέιλι ΜακΚίοουν (Αυστραλία) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Κέιλι ΜακΚίοουν (Αυστραλία) 57.33 (21/10/23, Βουδαπέστη)
Ρεκόρ αγώνων: Κέιλι ΜακΚίοουν (Αυστραλία) 57.53 (25/7/23, Φουκουόκα)
Πολυνίκης: Ούλρικε Ρίχτερ (Αν.Γερμανία), Νάταλι Κάφλιν (ΗΠΑ) & Κάιλι Μάσε (Καναδάς) 2 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 18 (7-3-8), Αν.Γερμανία 7 (3-4-0), Αυστραλία 7 (2-3-2), Καναδάς 6 (2-1-3)
 
200μ. ύπτιο
Συνολικές συμμετοχές: 33
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Κλερ Κέρζαν (ΗΠΑ) 2:06.35
Κάτοχος του τίτλου: Κέιλι ΜακΚίοουν (Αυστραλία) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Κέιλι ΜακΚίοουν (Αυστραλία) 2:03.14 (10/3/23, Σίδνεϊ)
Ρεκόρ αγώνων: Ρέγκαν Σμιθ (ΗΠΑ) 2:03.35 (26/7/19, Γκουανγκζού)
Πολυνίκης: Κορνέλια Σιρχ (Αν.Γερμανία), Κίρστι Κόβεντρι (Ζιμπάμπουε), Μίσι Φράνκλιν (ΗΠΑ), Έμιλι Σίμπομ (Αυστραλία) & Κέιλι ΜακΚίοουν (Αυστραλία) 2 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 16 (6-6-4), Αυστραλία 8 (4-4-0), Αν.Γερμανία 6 (3-1-2), Ζιμπάμπουε 3 (2-1-0)
 
50μ. πρόσθιο
Συνολικές συμμετοχές: 45
Ελληνικές συμμετοχές: Μαρίλεια Δρασίδου (30.85, 15η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Ρούτα Μεϊλουτίτε (Λιθουανία) 29.16
Κάτοχος του τίτλου: Ρούτα Μεϊλουτίτε (Λιθουανία) 
Παγκόσμιο ρεκόρ: Ρούτα Μεϊλουτίτε (Λιθουανία) 29.16 (30/7/23, Φουκουόκα)
Ρεκόρ αγώνων: Ρούτα Μεϊλουτίτε (Λιθουανία) 29.16 (30/7/23, Φουκουόκα)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Μαρίλεια Δρασίδου 30.85 (17/2/23, Αλεξανδρούπολη)
Πολυνίκης: Ξουεζουάν Λούο (Κίνα), Τζέσικα Χάρντι (ΗΠΑ), Γιούλια Εφίμοβα (Ρωσία), Λίλι Κινγκ (ΗΠΑ) & Ρούτα Μεϊλουτίτε (Λιθουανία) 2 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 12 (4-4-4), Ρωσία 6 (2-2-2), Λιθουανία 3 (2-1-0), Κίνα 2 (2-0-0), Αυστραλία 5 (1-2-2)
* Το αγώνισμα διεξήχθη για πρώτη φορά το 2001
 
100μ. πρόσθιο
Συνολικές συμμετοχές: 54
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Ρούτα Μεϊλουτίτε (Λιθουανία) 1:04.62
Κάτοχος του τίτλου: Ρούτα Μεϊλουτίτε (Λιθουανία) 
Παγκόσμιο ρεκόρ: Λίλι Κινγκ (ΗΠΑ) 1:04.13 (25/7/17, Βουδαπέστη)
Ρεκόρ αγώνων: Λίλι Κινγκ (ΗΠΑ) 1:04.13 (25/7/17, Βουδαπέστη)
Πολυνίκης: Ξουεζουάν Λούο (Κίνα), Λέιζελ Τζόουνς (Αυστραλία), Ρεμπέκα Σόνι (ΗΠΑ), Λίλι Κινγκ (ΗΠΑ) & Ρούτα Μεϊλουτίτε (Λιθουανία) 2 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 16 (5-6-5), Αυστραλία 8 (4-3-1), Αν.Γερμανία 6 (4-1-1), Κίνα 5 (2-1-2), Λιθουανία 4 (2-1-1)
 
200μ. πρόσθιο
Συνολικές συμμετοχές: 31
Ελληνικές συμμετοχές: Ελένη Κοντογεώργου (2:27.68, 19η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Κέιτ Ντάγκλας (ΗΠΑ) 2:21.22
Κάτοχος του τίτλου: Τατιάνα Σενμέικερ (Ν.Αφρική) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Εβγκενία Τσικούνοβα 2:17.55 (21/4/23, Καζάν)
Ρεκόρ αγώνων: Ρίκε Μέλερ Πέντερσεν (Δανία) 2:19.11 (1/8/13, Βαρκελόνη)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Αγγελική Εξάρχου 2:27.39 (16/5/09, Οστράβα)
Πολυνίκης: Γιούλια Εφίμοβα (Ρωσία) 3 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 12 (3-5-4), Αυστραλία 6 (3-3-0), Αν.Γερμανία 6 (3-2-1), Ρωσία 4 (3-1-0), ΕΣΣΔ 4 (3-1-0)
 
50μ. πεταλούδα
Συνολικές συμμετοχές: 62
Ελληνικές συμμετοχές: Αννα Ντουντουνάκη (25.82, 9η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 24.74
Κάτοχος του τίτλου: Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 
Παγκόσμιο ρεκόρ: Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 24.43 (5/7/14, Μπόρας)
Ρεκόρ αγώνων: Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 24.60 (29/7/17, Βουδαπέστη)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Αννα Ντουντουνάκη 25.65 (23/5/21, Βουδαπέστη)
Πολυνίκης: Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 5 τίτλοι
Μετάλλια: Σουηδία 12 (6-3-3), Ολλανδία 7 (3-2-2), Αυστραλία 3 (2-1-0)
* Το αγώνισμα διεξήχθη για πρώτη φορά το 2001
 
100μ. πεταλούδα
Συνολικές συμμετοχές: 46
Ελληνικές συμμετοχές: Αννα Ντουντουνάκη (57.75, 7η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Κλερ Κέρζαν (ΗΠΑ) 56.61
Κάτοχος του τίτλου: Γιουφέι Ζανγκ (Κίνα) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 55.48 (7/8/16, Ρίο ντε Τζανέιρο)
Ρεκόρ αγώνων: Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 55.53 (24/7/17, Βουδαπέστη)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Αννα Ντουντουνάκη 57.25 (25/7/21, Τόκιο)
Πολυνίκης: Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 4 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 13 (6-0-7), Σουηδία 5 (4-1-0), Αυστραλία 12 (3-6-3), Αν.Γερμανία 8 (3-5-0), Κίνα 9 (3-2-4)
 
200μ. πεταλούδα
Συνολικές συμμετοχές: 26
Ελληνικές συμμετοχές: Γεωργία Δαμασιώτη (2:09.74, 9η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Λάνα Πούνταρ (Βοσνία/Ερζεγοβίνη) 2:06.26
Κάτοχος του τίτλου: Σάμερ ΜακΙντος (Καναδάς) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Ζίγκε Λιου (Κίνα) 2:01.81 (21/10/09, Τζινάν)
Ρεκόρ αγώνων: Τζέσικα Σίπερ (Αυστραλία) 2:03.41 (30/7/09, Ρώμη)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Γεωργία Δαμασιώτη 2:09.74 (25/6/23, Ρώμη)
Πολυνίκης: Ρόζμαρι Κότερ (Αν.Γερμανία), Οτίλια Γέντρζεϊστζακ (Πολωνία), Τζέσικα Σίπερ (Αυστραλία) & Σάμερ ΜακΙντος (Καναδάς) 2 τίτλοι
Μετάλλια: Αυστραλία 9 (4-3-2), ΗΠΑ 15 (3-7-5), Αν.Γερμανία 9 (3-2-4), Κίνα 8 (3-2-3)
 
200μ. μικτή ατομική
Συνολικές συμμετοχές: 25
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Κέιτ Ντάγκλας (ΗΠΑ) 2:07.09
Κάτοχος του τίτλου: Κέιτ Ντάγκλας (ΗΠΑ)
Παγκόσμιο ρεκόρ: Κατίνκα Χόζου (Ουγγαρία) 2:06.12 (3/8/15, Καζάν)
Ρεκόρ αγώνων: Κατίνκα Χόζου (Ουγγαρία) 2:06.12 (3/8/15, Καζάν)
Πολυνίκης: Κατίνκα Χόζου (Ουγγαρία) 4 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 17 (8-4-5), Κίνα 9 (4-2-3), Ουγγαρία 4 (4-0-1), Αν.Γερμανία 9 (3-3-3)
 
400μ. μικτή ατομική
Συνολικές συμμετοχές: 22
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Φρέγια Κόλμπερτ (Μ.Βρετανία) 4:35.28
Κάτοχος του τίτλου: Σάμερ ΜακΙντος (Καναδάς) –Δεν μετέχει–
Παγκόσμιο ρεκόρ: Σάμερ ΜακΙντος (Καναδάς) 4:25.87 (1/4/23, Τορόντο)
Ρεκόρ αγώνων: Σάμερ ΜακΙντος (Καναδάς) 4:27.11 (30/7/23, Φουκουόκα)
Πολυνίκης: Κατίνκα Χόζου (Ουγγαρία) 5 τίτλοι
Μετάλλια: Ουγγαρία 6 (5-1-0), ΗΠΑ 17 (4-6-7), Ανατ. Γερμανία 9 (4-4-1), Κίνα 4 (3-1-0)
 
4Χ100μ. ελεύθερο
Συνολικές συμμετοχές: 14
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Αυστραλία 3:27.96
Κάτοχος του τίτλου: Αυστραλία
Παγκόσμιο ρεκόρ: Αυστραλία 3:27.96 (23/7/23, Φουκουόκα)
Ρεκόρ αγώνων: Αυστραλία 3:27.96 (23/7/23, Φουκουόκα)
Πολυνίκης: ΗΠΑ & Αυστραλία 6 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 19 (6-10-3), Αυστραλία 11 (6-2-3), Αν.Γερμανία 5 (4-1-0), Ολλανδία 9 (2-1-6), Γερμανία 9 (1-5-3)
 
4Χ200μ. ελεύθερο
Συνολικές συμμετοχές: 19
Ελληνικές συμμετοχές: Αρτεμις Βασιλάκη-Μαρία Ζαφειράτου-Ζαχαρούλα Καλογερή-Αναστασία Μπούτου (8:13.67, 18η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Αυστραλία 7:37.50
Κάτοχος του τίτλου: Αυστραλία
Παγκόσμιο ρεκόρ: Αυστραλία 7:37.50 (27/7/23, Φουκουόκα)
Ρεκόρ αγώνων: Αυστραλία 7:37.50 (27/7/23, Φουκουόκα)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Εθνική νεανίδων (Αναστασία Μπούτου, Αρτεμις Βασιλάκη, Κατερίνα Χρόνη, Μαρία Ζαφειράτου) 8:13.67 (4/9/23, Νετάνια)
Πολυνίκης: ΗΠΑ 8 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 14 (8-5-1), Αυστραλία 9 (2-5-2), Γερμανία 5 (2-3-0), Κίνα 8 (2-1-5)
* Το αγώνισμα διεξήχθη για πρώτη φορά το 1986
 
4Χ100μ. μικτή ομαδική
Συνολικές συμμετοχές: 23
Ελληνικές συμμετοχές: Νόρα Δράκου-Ελένη Κοντογεώργου-Αννα Ντουντουνάκη-Μαρίλεια Δρασίδου (4:04.99, 12η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: ΗΠΑ 3:52.08
Κάτοχος του τίτλου: ΗΠΑ
Παγκόσμιο ρεκόρ: ΗΠΑ 3:50.40 (28/7/19, Γκουανγκζού)
Ρεκόρ αγώνων: ΗΠΑ 3:50.40 (28/7/19, Γκουανγκζού)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Εθνική ομάδα (Νόρα Δράκου, Κάτια Σαρακατσάνη, Αννα Ντουντουνάκη, Θεοδώρα Γιαρένη) 4:04.29 (9/8/15, Καζάν)
Πολυνίκης: ΗΠΑ 9 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 18 (9-9-0), Κίνα 7 (4-1-2), Αν.Γερμανία 5 (4-1-0), Αυστραλία 14 (3-7-4)
 
ΜΙΚΤΑ
4Χ100μ. ελεύθερο
Συνολικές συμμετοχές: 25
Ελληνικές συμμετοχές: –
Καλύτερος χρόνος: Αυστραλία 3:18.83
Κάτοχος του τίτλου: Αυστραλία
Παγκόσμιο ρεκόρ: Αυστραλία 3:18.83 (29/7/23, Φουκουόκα)
Ρεκόρ αγώνων: Αυστραλία 3:18.83 (29/7/23, Φουκουόκα)
Πολυνίκης: ΗΠΑ 3 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 5 (3-1-1), Αυστραλία 3 (2-1-0)
* Το αγώνισμα διεξήχθη για πρώτη φορά το 2015
 
4Χ100μ. μικτή ομαδική
Συνολικές συμμετοχές: 34
Ελληνικές συμμετοχές: Απόστολος Χρήστου-Αρκάδιος Ασπουγαλής-Αννα Ντουντουνάκη-Νόρα Δράκου (3:47.57, 11η επίδοση)
Καλύτερος χρόνος: Κίνα 3:37.73
Κάτοχος του τίτλου: Κίνα
Παγκόσμιο ρεκόρ: Μεγάλη Βρετανία 3:37.58 (31/7/21, Τόκιο)
Ρεκόρ αγώνων: ΗΠΑ 3:38.56 (26/7/17, Βουδαπέστη)
Πανελλήνιο ρεκόρ: Εθνική ομάδα (Απόστολος Χρήστου, Κώστας Μερετσόλιας, Αννα Ντουντουνάκη, Νόρα Δράκου) 3:44.77 (29/7/21, Τόκιο)
Πολυνίκης: ΗΠΑ 2 τίτλοι
Μετάλλια: ΗΠΑ 5 (2-2-1), Αυστραλία 4 (1-3-0), Μ.Βρετανία 2 (1-0-1), Κίνα 2 (1-0-1)
* Το αγώνισμα διεξήχθη για πρώτη φορά το 2015
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟY