Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε την ελεύθερη οικονομία με το επιχείρημα ότι είναι ωφέλιμη για τις επιχειρήσεις. Μπορούμε να την υποστηρίζουμε μόνο με το επιχείρημα ότι είναι ωφέλιμη για την κοινωνία. Peter Drucker, 1909-2005, Αυστριακός γκουρού του management

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Η Ελλάδα οδήγησε την Αγγλία στη 2η «χειρότερη» ήττα της από το 2010 και μετά

11 Οκτωβρίου, 2024

Ήταν πολλά παραπάνω από μία πρώτη και Ιστορική νίκη αυτή που σημείωσε η Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης (10/10) επί της Αγγλίας (2-1) στο «Wembley». Ήταν το πλέον συγκλονιστικό «αντίο» που θα μπορούσαν να πουν οι Έλληνες διεθνείς, στον φίλο τους, στον αδερφό τους, στον αδικοχαμένο συμπαίκτη τους, Τζορτζ Μπάλντοκ που «έφυγε» απ’ τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (9/10), προκαλώντας ένα τεράστιο σοκ σ’ όλο το ελληνικό και διεθνές ποδόσφαιρο.

Σε μία πολύ έντονη συγκινησιακά βραδιά, η Ελλάδα νίκησε για πρώτη φορά στην Ιστορία της την Αγγλία, στο σπουδαιότερο αποτέλεσμά της μετά την κατάκτηση του EURO 2004 και το έκανε, όχι με «κλεφτοπόλεμο» και… ηρωισμούς, αλλά καταθέτοντας σπουδαίο ποδόσφαιρο εντός γηπέδου.

Απέναντι σ’ έναν ακριβοθώρητο αντίπαλο, γεμάτο από σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, η «γαλανόλευκη» ομάδα έκανε κατάθεση ψυχής, διότι έπρεπε να «αποχαιρετίσει» τον Μπάλντοκ με τον σωστό τρόπο. Μέσα στην Αγγλία, εκεί που μεγάλωσε ποδοσφαιρικά ο αδικοχαμένος διεθνής άσος, εκεί σε ένα παιχνίδι όπου θα βρισκόταν κι ο ίδιος πιθανότατα αν δεν είχε αυτόν τον τραυματισμό που τον πήγε πίσω μέχρι να επιστρέψει αγωνιστικά.

Την ίδια ώρα για τους Άγγλους, αυτή η εντός έδρας ήττα ήταν κάτι που ελάχιστοι περίμεναν. Και «πλήγωσε» σε πού μεγάλο βαθμό τον εγωισμό τους. Ο Λι Κάρσλεϊ που φιλοδοξούσε να μονιμοποιηθεί στη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού των «τριών λιονταριών», ποντάροντας σε άλλο ένα ζευγάρι νικών στα ματς με την Ελλάδα και τη Φινλανδία, που θα έπειθε την αγγλική ομοσπονδία (FA) να του δώσει σε απόλυτο βαθμό πλέον το «τιμόνι». Μετά το ματς της Πέμπτης (10/10), έχοντας ηττηθεί κατά κράτος κι απόλυτα δίκαια απ’ την Ελλάδα μέσα στο «σπίτι» του, το μόνο που είπε στη συνέντευξη Τύπου είναι πως «… περιμένω να επιστρέψω στην U21».

Λογικό, διότι η πίεση στον αγγλικό πάγκο είναι τεράστια και η εντός έδρας ήττα απ’ την Ελλάδα ήταν «δυσκολοχώνευτη». Όταν κοιτάξει δε κανείς τις συγκρίσεις (μέσα απ’ το Transfermarkt) τις «χρηματιστηριακές» αξίες των δύο ομάδων, η διαφορά -εκτός γηπέδου- είναι τεράστια.

Η Αγγλία (πρώτη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά την αγοραστική αξία των ποδοσφαιριστών της) «κοστίζει» 1,46 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Ελλάδα έχει αξία επτά φορές μικρότερη, με τους παίκτες της να «κοστίζουν» 175,8 εκατ. ευρώ συνολικά (35η θέση παγκοσμίως). Αυτό δεν φάνηκε βεβαίως μέσα στο γήπεδο.

Αλλά οι εν λόγω συγκρίσεις έφεραν (μαζί με την εμφάνιση και την τακτική που επέλεξε ο Κάρσλεϊ) σκληρή κριτική απ’ τον βρετανικό Τύπο, μαζί με ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: Η ήττα που υπέστη η Αγγλία απ’ την Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης (10/10) ήταν η δεύτερη «χειρότερη» από το 2010 κι έπειτα. Υπό την έννοια πως ήταν μόλις η δεύτερη ήττα των «τριών λιονταριών» στα τελευταία 14 χρόνια από ομάδα που είναι από το νούμερο 40 και κάτω στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA. 

Η Ελλάδα είναι στην 48η θέση (με βάση το τελευταίο update) και μόνο η Ισλανδία (Νο72) κατάφερε στο φιλικό του περασμένου Ιουνίου να νικήσει τους Άγγλους (Νο5) με 1-0, σε ένα φιλικό αγώνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για το EURO 2024.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΓΓΛΙΑ                                                       ΕΛΛΑΔΑ
    40        ΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2020                             24
    11        ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΤΟΠ ΛΙΓΚΕΣ      5
   87,3       ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΔΕΚΑΔΑΣ (ΣΕ ΕΚΑΤ. € )     8,6
    1,46 ΔΙΣ  ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ (ΣΕ € )       175,8 ΕΚΑΤ.        

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ