Στην Αμερική, όλοι έχουν την άποψη ότι δεν έχουν κοινωνικά ανώτερους, μιας και όλοι οι άνθρωποι είναι όσοι, αλλά κανένας δεν παραδέχεται ότι δεν έχει κοινωνικά κατώτερους. Bertrand Russell, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος

Εγκαινιάζεται στις 9 Οκτωβρίου το παράρτημα του Ινστιτούτου Θερβάντες

30 Σεπτεμβρίου, 2022

Μαθήματα ισπανικών, καθώς και πολιτιστικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες, που μεταξύ άλλων θα έχουν ως στόχο τη διάδοση της σεφαραδίτικης κληρονομιάς, θα προσφέρει το παράρτημα του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν στις 9 Οκτωβρίου.

Τα εγκαίνια του νέου αυτού χώρου ήταν ο στόχος της συμφωνίας που υπογράφηκε πριν από δύο χρόνια μεταξύ της τότε υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, Γκονζάλεζ Λάγια και του πρόεδρου της  Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, η οποία συνέβαλε γενναιόδωρα στην υλοποίηση της επέκτασης του Ινστιτούτου. 

Ιστορικό γεγονός αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη η έναρξη λειτουργίας του Ινστιτούτου Θερβάντες, τόνισε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του παραρτήματος, ο επίτιμος πρόξενος της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη, Σαμουήλ Ναχμίας.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου αυτού και στο γεγονός ότι το Ινστιτούτο Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη εκτός από τη διδασκαλία της Ισπανικής γλώσσας θα συμβάλει στην προβολή τόσο του ισπανικού πολιτισμού, όσο και της πλούσιας κουλτούρας των Σεφαραδιτών Εβραίων. 

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, Pilar Tena, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση της για τη συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε εκτενώς στα προγράμματα που θα προσφέρει το Ινστιτούτο, στις πολιτιστικές δραστηριότητες που σχεδιάζονται και στο πλούσιο πρόγραμμα των εγκαινίων.

Τα εγκαίνια του νέου παραρτήματος του Ινστιτούτου Θερβάντες θα πραγματοποιηθούν στις 9 Οκτωβρίου, στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 26, στις 5 το απόγευμα. Στην επίσημη τελετή εγκαινίων θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, η  γενικής γραμματέας του Ινστιτούτου Θερβάντες, Carmen Noguero, και ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, Carles Casajuana.

Επίσης, από τις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθούν πολυάριθμες ακαδημαϊκές δραστηριότητες, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 5.30, θα παρουσιαστεί ένα ευρύ πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνει μία έκθεση, εργαστήρια, παραστάσεις δρόμου, κλπ, στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, οδός Αγίου Μηνά 11. 

Το Ινστιτούτο Θερβάντες είναι ο επίσημος φορέας της ισπανικής γλώσσας και πολιτισμού. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε από την ισπανική κυβέρνηση το 1991 και έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 1992. Αποστολή του είναι η προώθηση της διδασκαλίας της ισπανικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο, καθώς και των συν-επίσημων γλωσσών της Ισπανίας.