Οι εννιά πιο τρομακτικές λέξεις είναι: «είμαι από την κυβέρνηση και είμαι εδώ για να βοηθήσω», Ronald Reagan, 1911-2004, Αμερικανός πρόεδρος

Εγκαινιάστηκε στην Τρίπολη, η πρώτη στην Ελλάδα Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση

7 Απριλίου, 2023

Την πρώτη στην Ελλάδα Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση εγκαινίασε σήμερα στην Τρίπολη η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

   Πρόκειται για μια νέα πρωτοποριακή και καινοτόμο μονάδα, η οποία περιλαμβάνεται στις δομές που υλοποιούνται από το υπουργείο Υγείας μετά από διαγωνισμό, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΛΛΑΔΑ 2.0. Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση της Τριπόλεως, λειτουργεί σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Ξένιος Ζευς». Είναι η πρώτη από τις συνολικά 8 αντίστοιχες μονάδες που θα αναπτυχθούν στην Επικράτεια, και προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε έφηβους και νέους που διαμένουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η νέα δομή απευθύνεται σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες, που, είτε έχουν υποστεί το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο, είτε υπάρχει υποψία για εμφάνιση συμπτωμάτων ψύχωσης. 

   Οι προσφερόμενες υπηρεσίες της νέας μονάδας είναι δωρεάν και παρέχονται ακόμα και στο σπίτι των ασθενών αν χρειαστεί, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ψυχωτικών διαταραχών στα αρχικά τους στάδια, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την εξέλιξή τους, να αποτραπούν οι πιθανότητες υποτροπών, να βελτιωθεί η λειτουργικότητα των ασθενών και να διευκολυνθεί η επανένταξη τους στο εργασιακό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Για την έγκαιρη ανίχνευση των νέων περιστατικών, η δομή συνεργάζεται στενά με τις υπόλοιπες μονάδες ψυχικής υγείας, καθώς και με όλους τους δημόσιους ή μη, κοινοτικούς φορείς.

   Στις δωρεάν προσφερόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνεται η εκπόνηση εξατομικευμένου σχεδίου φροντίδας, για το ίδιο το άτομο και τους φροντιστές του, η αποκατάσταση, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και η παραπομπή σε άλλη δομή εφόσον απαιτείται. Επίσης παρέχεται συμβουλευτική ατομική ή και ομαδική και συμβουλευτική – οικογένειας – εκπαίδευση σε κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες και σε επαγγελματικό προσανατολισμό, καθώς και συμμετοχή σε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με φορείς και δραστηριότητες της κοινότητας. Οι υπηρεσίες της μονάδας παρέχονται σε εξωνοσοκομειακό φιλικό περιβάλλον, λαμβάνοντας μέριμνα για την αποφυγή της στιγματοποίησης των ωφελούμενων. Επίσης, από τη δομή οργανώνονται δράσεις ενημέρωσης για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με τις ψυχικές διαταραχές. 

   Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, στελεχώνεται με 6 επαγγελματίες υγείας που περιλαμβάνουν 1 παιδοψυχίατρο, 1 ψυχολόγο, 1 εργοθεραπευτή, 1 κοινωνικό λειτουργό και το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό. Η δομή λειτουργεί καθημερινά και οι ωφελούμενοι λαμβάνουν γνώση για το έργο και τις παρεχόμενες δωρεάν υπηρεσίες μέσω των ειδικών θεραπευτών που ενημερώσουν τους νέους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλ. 271 171 1710, επίσκεψη/ραντεβού επιτόπου, ή με αποστολή email στην ηλεκτρονική διεύθυνση mep-tripoli@xenioszeus.org.gr

   “Στην πατρίδα μας κάθε χρόνο, τουλάχιστον 3000-3500 νέοι εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας εκδηλώνουν συμπτώματα ψύχωσης, έχοντας προηγουμένως βιώσει κάποιο έντονα στρεσογόνο ή τραυματικό γεγονός. Για να τους βοηθήσουμε, εγκαινιάζουμε σήμερα την πρώτη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στην επικράτεια, εδώ στην Τρίπολη”, ανέφερε κατά την τέλεση των εγκαινίων, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.