Όταν νίπτει κανείς τας χείρας του σε μια σύγκρουση μεταξύ ισχυρών και αδυνάτων, δε σημαίνει ότι μένει ουδέτερος, σημαίνει ότι παίρνει το μέρος των ισχυρών. Paulo Freire, 1924-1997, Βραζιλιάνος παιδαγωγός

Εγκαίνια της Συλλογής Βαρλάμη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

18 Οκτωβρίου, 2019

Την εικαστική συλλογή του Ευθυμίου Βαρλάμη με θέμα “ Αγιος Λουκάς ο Ιατρός. Τέχνη-Πίστη -Θεραπεία” εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε την Παιδοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου όπου συνομίλησε με τους μικρούς ασθενείς και τους προσέφερε εικονίτσες. Με τα εγκαίνια της έκθεσης η οποία θα φιλοξενηθεί στο χώρο υποδοχής του Παπαγεωργίου, έως τις 18 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Νοσοκομείου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας στην τελετή που προηγήθηκε των εγκαινίων συνεχάρη τη διοίκηση και το σύνολο των εργαζομένων του Νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντάς τους ως αφανείς ήρωες και τους ευλόγησε για το ιατρικό και κοινωνικό έργο που προσφέρουν. Λέγοντας ότι όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι θα γευτούν την ασθένεια, επισήμανε ότι η εκκλησία  δεν περιορίζεται μόνο στις προσευχές υπέρ της ψυχικής και σωματικής υγείας, αλλά παρέχει και κοινωνικό έργο, αναφέροντας ως παράδειγμα το πνευματικό, ηθικό και υλικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης προς όφελος των ασθενών και των ευπαθών ομάδων.
Νωρίτερα ο μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι υπερήφανη για το Παπαγεωργίου, το οποίο κατασκευάστηκε και λειτουργεί χάρη στη δωρεά των αδελφών Παπαγεωργίου, αλλά και χάρη στο έργο της διοίκησης και του προσωπικού, που σκύβοντας πάντως στον άνθρωπο καταφέρνουν από τα δυσχερέστερα τα άριστα.
Ο πρόεδρος του Παπαγεωργίου, Βασίλης Παπάς, καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον ευχαρίστησε που επισκέφτηκε για δεύτερη φορά το Νοσοκομείο, τονίζοντας ότι οι ευχές του για την καλή πορεία του νοσηλευτικού ιδρύματος κατά την πρώτη του επίσκεψη το 2013 εισακούστηκαν.
“ Με τη σημερινή μας εκδήλωση στοχεύουμε να ανοίξουμε έναν ευρύτερο και γόνιμο διάλογο με θέμα “ Ιατρική-θρησκευτικό αίσθημα, τέχνη – ίαση, καθώς και τις αμφίδρομες διαδρομές” είπε ο κ Παπάς  και πρόσθεσε: “ ευχόμαστε η σημερινή μας εκδήλωση και με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου, να γίνει η απαρχή μιας νέας θεώρησης των πραγμάτων για τη δημιουργία μιας πιο φιλάνθρωπης κοινωνίας όπου θα πρυτανεύει, όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος, η αγάπη”.
Η χήρα του Ευθυμίου Βαρλάμη, Χάιντε Βαρλάμη, χαιρετίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους παρευρισκόμενους, τόνισε ότι η έκθεση αποτελεί μεγάλη τιμή  και προσέφερε στο κ. Βαρθολομαίο ένα ζωγραφισμένο πιάτο και γλυκά. Επίσης εικόνα των 20 Αγίων Αναργύρων προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Νίκος Παπαγεωργίου, ο οποίος μαζί με τον αδελφό τους Λεωνίδα είναι ιδρυτές και δωρητές του Νοσοκομείου.  
Αγγέλα Φωτοπούλου
 

Διαβάστε επίσης: Να αγωνιζόμαστε για την πνευματική και κοινωνική ελευθερία του ανθρώπου

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος:“ Η περιβαλλοντική κρίση αφορά όλους μας”

Read previous post:
«Τέλος» από την Μπούντουτσνοστ ο Σούμποτιτς

Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Μπούντουτσνοστ αποτελεί ο Λευτέρης Σούμποτιτς, όπως γνωστοποίησε σήμερα (18/10) ο σύλλογος.

Close