Τίποτε δεν θα γινόταν, αν περιμέναμε μέχρι να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι τόσο καλά, ώστε κανείς να μην μπορεί να βρει ελαττώματα. John Henry Newman, 1801-1890, Άγγλος καρδινάλιος

ΕΕ-Siemens/Alstom : Το Παρίσι προτείνει θέσπιση δικαιώματος ανάκλησης των αποφάσεων για τον ανταγωνισμό

12 Φεβρουάριος, 2019

Το Παρίσι, οργισμένο από την απαγόρευση της συγχώνευσης Siemens/Alstom από τις Βρυξέλλες, πρότεινε σήμερα την θέσπιση δικαιώματος έφεσης που θα επιτρέπει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προσφεύγουν κατά αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα του ανταγωνισμού.
«Μία πρώτη πρόταση που διατυπώνουμε… είναι να θεσπισθεί δικαίωμα προσβολής που θα επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αμφισβητεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα του ανταγωνισμού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Αυτό θα επέτρεπε να πούμε: «ο Ανταγωνισμός θεώρησε ότι δεν έπρεπε να δημιουργήσουμε αυτόν τον βιομηχανικό κολοσσό, αλλά εμείς, πολιτικοί αξιωματούχοι στο Συμβούλιο, έχουμε διαφορετική άποψη και έχουμε δικαίωμα ανάκλησης, όπως ισχύει στην Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», πρόσθεσε έχοντας στο πλευρό του τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς πριν από την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.
Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη να απαγορεύσει την συγχώνευση της γερμανικής  Siemens και της γαλλικής Alstom, Παρίσι και Βερολίνο καταγγέλλουν ως «απαρχαιωμένους» του ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού, οι οποίοι εμποδίζουν την δημιουργία ευρωπαϊκών βιομηχανικών κολοσσών που θα έχουν την δυνατότητα να σταθούν απέναντι στους κινεζικούς ή αμερικανικούς κολοσσούς. 
Στην Γαλλία και στην Γερμανία υπάρχει το δικαίωμα ανάκλησης, ένας μηχανισμός που επιτρέπει να αμφισβητηθεί μία απόφαση της εθνικής επιτροπής ανταγωνισμού.

 

Read previous post:
Το τελευταίο «αντίο» στη Νίκη Γουλανδρή

Φίλοι και γνωστοί, εκπρόσωποι του πολιτικού, του επιχειρηματικού και του καλλιτεχνικού στερεώματος της χώρας, αποχαιρέτησαν σήμερα τη Νίκη Γουλανδρή στην...

Close