Μη φοβάσαι να κάνεις ένα μεγάλο άλμα. Δεν μπορείς να περάσεις ένα χάσμα με μικρά πηδηματάκια. David Lloyd George, 1863-1945, Βρετανός Πρωθυπουργός

Δώρο «ελπίδας» από Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή στον Τζο Μπάιντεν

22 Ιανουαρίου, 2021

Μεγάλο πίνακα του Ρόμπερτ Σ. Ντάνκανσον (Robert S. Duncanson) δώρησε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Μιζούρι Ρόι Μπλαντ στον Τζο Μπάιντεν κατά την τελετή ορκωμοσίας του. Το έργο, το οποίο ανήκει στη συλλογή του Smithsonian American Art Museum, ολοκλήρωσε ο Μαύρος καλλιτέχνης Ντάνκανσον το 1859, δύο χρόνια πριν το ξέσπασμα του Αμερικανικού Εμφυλίου. Στο «Τοπίο με Ουράνιο Τόξο» αναπαρίσταται βουκολική σκηνή, με λίγους ανθρώπους και αγελάδες πάνω από τους οποίους είναι σηκωμένο ένα ουράνιο τόξο που συμβολίζει ανανέωση και ελπίδα.

«Για έναν Μαύρο καλλιτέχνη, το να ζωγραφίζει, στο χείλος ενός πολέμου στον οποίο θα πολεμούσαμε για το ζήτημα της δουλείας, αυτό τον πίνακα που μοιάζει τόσο πολύ με Αμερικανική ουτοπία, κάνει όλο αυτό ακόμα πιο ενδιαφέρον» επισήμανε ο Μπλαντ. «Αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, προφανώς ήταν αισιόδοξος, ακόμη και το 1859, για την Αμερική».