Θα έλεγε κανείς ότι η χώρα αύτη ηλευθερώθη επίτηδες, διά να αποδειχθή, ότι δεν ήτο ικανή προς αυτοδιοίκησιν. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, 1851-1911, Έλληνας συγγραφέας

Δραστική μείωση του χρόνου αδειοδότησης ΑΠΕ προαναγγέλλει το ΥΠΕΝ

19 Φεβρουαρίου, 2020

Σε ένα μήνα, από δύο χρόνια σήμερα, θα περιοριστεί η διάρκεια του πρώτου σταδίου αδειοδότησης των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την κατάργηση της άδειας παραγωγής και την αντικατάστασή της από βεβαίωση καταχώρησης στο ηλεκτρονικό μητρώο που θα δημιουργηθεί.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο 15θήμερο και θα περιλαμβάνει επίσης απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με σύντμηση των προθεσμιών που προβλέπονται για την έκδοση γνωμοδοτήσεων από τις αδειοδοτούσες αρχές.

Αυτά επεσήμανε σήμερα η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας σε ημερίδα του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, και πρόσθεσε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα ακολουθήσει νέα παρέμβαση που θα σχετίζεται κυρίως με το σχεδιασμό της ανάπτυξης των δικτύων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μέγιστής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο σύστημα.

Η κα Σδούκου ανέφερε ακόμη ότι σύντομα θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις αναφορικά με την προτεραιότητα εξέτασης των αιτημάτων σύνδεσης στα δίκτυα (θα περιοριστεί δραστικά η προτεραιότητα των Ενεργειακών Κοινοτήτων) καθώς και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι σε κάθε περίπτωση θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΕΛΑΠΕ).

Ο πρόεδρος του ΣΕΦ, Σωτήρης Καπέλλος σημείωσε τη μεγάλη αύξηση των εγκαταστάσεων πέρυσι, χρονιά κατά την οποία προστέθηκαν 160 MW φωτοβολταϊκών ενώ εκτίμησε ότι εφέτος θα εγκατασταθούν 300 νέα μεγαβάτ.

Read previous post:
Κ. Χατζηδάκης: Στην Άνδρο μετατρέπουμε μια εθνική ντροπή σε καλή πρακτική

«Προσπαθούμε να μετατρέψουμε μια εθνική ντροπή σε μία περίπτωση καλής περιβαλλοντικής πρακτικής.

Close